Provincie Overijssel – Wijziging Subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer Overijssel 2016

Besluit: Gedeputeerde Staten d.d. 24 september 2019

Kenmerk: 2019/0231610

Inlichtingen bij: A. Brunt

Telefoon: 038 499 78 27

E-mail: A.Brunt@overijssel.nl

 

Kennisgeving

 

Besluit van Gedeputeerde Staten van Overijssel van 24 september 2019 tot vaststelling van wijzigingen in de Subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer Overijssel 2016 (kenmerk 2019/0255475).

 

Gedeputeerde Staten van Overijssel;

 

Overwegende dat met ingang van 11 april 2015 de Subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer 2016 van de provincie Overijssel van kracht is geworden;

 

Overwegende dat in de genoemde regeling enkele wijzigingen dienen te worden aangebracht;

 

Besluiten de volgende wijzigingsregeling vast te stellen:

ARTIKEL I

 

A

Artikel 1.1 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    De onderdelen h tot en met dd worden verletterd tot i tot en met ee.

  • 2.

    Onderdeel h (nieuw) komt te luiden:

    h. grote onderneming: onderneming waar minstens 250 personen werkzaam zijn en waarvan de jaaromzet 50 miljoen EUR of het jaarlijkse balanstotaal 43 miljoen EUR overschrijdt, zoals bepaald in artikel 2, bijlage I van Verordening (EU) nr. 702/2014;

  • 3.

    In onderdeel i (nieuw) wordt «stichting landelijk fietsplatform of stichting Wandelnetwerk» vervangen door «Stichting Landelijk Fietsplatform of Stichting Wandelnet».

  • 4.

    In onderdeel o (nieuw) wordt «stichting Wandelnetwerk geregistreerde Lange Afstand Wandelpaden» vervangen door «Stichting Wandelnet geregistreerde Lange-Afstand-Wandelpaden».

  • 5.

    In onderdeel u (nieuw) vervalt de zinsnede «op basis van een afgestemde ambitie».

B

In artikel 1.8, eerste lid, wordt na «Gedeputeerde Staten besluiten» de zinsnede «, op basis van het Programma van Eisen voor natuurbeheer en agrarisch natuurbeheer als bedoeld in de Uitvoeringsregeling Stichting Certificering SNL van de provincie Overijssel,» toegevoegd.

 

C

In artikel 2.1 wordt na het tweede lid een derde lid toegevoegd, luidende:

 

3. In afwijking van het eerste lid, onderdeel b, kan Staatsbosbeheer subsidie aanvragen voor een natuurterrein waarvan hij geen eigenaar of erfpachter is, indien dit natuurterrein op het moment van aanvragen in rijksbezit is en Staatsbosbeheer dit natuurterrein vóór 15 augustus 2009 reeds feitelijk in beheer had.

 

D

In artikel 2.4, eerste lid, onderdeel a, wordt na «aangevraagd in het natuurbeheerplan» de zinsnede «zoals geldend op het moment van indiening van de subsidieaanvraag» toegevoegd.

 

E

Na artikel 2.4 wordt artikel 2.4a toegevoegd, luidende:

 

Artikel 2.4a (EU richtsnoeren voor staatssteun)

  • 1.

    Subsidieaanvragen kunnen niet worden ingediend na 1 oktober 2021.

  • 2.

    Indien de aanvrager een grote onderneming is, dient de subsidieaanvraag vergezeld te gaan van een uitgebreide beschrijving van het contrafeitelijke scenario waarin de begunstigde van geen enkele overheidsinstantie steun toegekend krijgt.

F

Artikel 2.9 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het tweede lid wordt na «die een toeslag ontvangt» de zinsnede «ten behoeve van het recreatief toegankelijk maken en houden van een natuurterrein» toegevoegd.

  • 2.

    In het tweede lid, onderdeel a, wordt «en paden» vervangen door «of paden».

  • 3.

    In het tweede lid, onderdeel b, wordt «en paden» vervangen door «of paden».

G

Artikel 2.12 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het derde lid wordt «eerste lid» vervangen door «tweede lid».

  • 2.

    Na het vierde lid wordt een vijfde lid toegevoegd, luidende:

    5. Gedeputeerde Staten kunnen in bijzondere gevallen in de beschikking tot subsidieverlening afwijken van het bepaalde in het tweede en het vierde lid van dit artikel.

H

In artikel 2.13 wordt na het derde lid een vierde lid toegevoegd, luidende:

 

4. In afwijking van het derde lid blijven op aanvragen als bedoeld in het eerste lid, ingediend door subsidieontvangers die op basis van het Openstellingsbesluit 2018 gebruik hebben gemaakt van de ‘tarieven 2017 ten behoeve van herbeschikken’ als bedoeld in dat openstellingsbesluit, de hiervoor genoemde tarieven 2017 van toepassing.

 

I

In artikel 2.14, derde lid, wordt «restant» vervangen door «resterende».

 

J

Artikel 3.4 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In onderdeel b wordt «zoals die in het natuurbeheerplan in paragraaf 4.5 zijn opgenomen» vervangen door «zoals opgenomen in paragraaf 4.5 van het natuurbeheerplan zoals geldend op het moment van indiening van de subsidieaanvraag».

  • 2.

    In onderdeel c, onder 2°, wordt na «in het natuurbeheerplan» de zinsnede «zoals geldend op het moment van indiening van de subsidieaanvraag» toegevoegd.

K

Artikel 3.7 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het eerste lid wordt «maximum aantal» vervangen door «maximumaantal».

  • 2.

    In het tweede lid wordt «maximum aantal» vervangen door «maximumaantal».

L

Artikel 3.8, derde lid, komt te luiden:

 

3. [vervallen]

 

M

In artikel 3.11, onderdeel c, wordt na «in het natuurbeheerplan» de zinsnede «dat geldt voor het beheerjaar waarop de gekozen beheeractiviteit of beheeractiviteiten zien» toegevoegd.

 

N

Artikel 3.12 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het zesde lid wordt «totaal bedrag» vervangen door «totaalbedrag».

  • 2.

    In het zesde lid wordt «maximum bedrag» vervangen door «maximumbedrag».

O

Artikel 3.13 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het eerste lid wordt na de eerste zin een tweede zin toegevoegd, luidende:

    Hierbij wordt de aanvraag beoordeeld aan de hand van het natuurbeheerplan dat geldt voor het beheerjaar waarin het wijzigingsverzoek is ingediend.

  • 2.

    In het tweede lid, onderdeel a, wordt «minimum en maximum oppervlakte» vervangen door «minimale en maximale oppervlakte».

  • 3.

    In het vijfde lid wordt «maximum aantal» vervangen door «maximumaantal».

P

Artikel 3.14 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het derde lid wordt «restant» vervangen door «resterende».

  • 2.

    In het vierde lid wordt «restant» vervangen door «resterende».

  • 3.

    In het vijfde lid wordt «restant» vervangen door «resterende».

  • 4.

    In het vijfde lid wordt «totaal bedrag» vervangen door «totaalbedrag».

  • 5.

    In het vijfde lid wordt «maximum bedrag» vervangen door «maximumbedrag».

Q

Artikel 3.16 vervalt.

 

R

Bijlage 5 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Voetnoot (2) wordt vernummerd tot voetnoot (3).

  • 2.

    In de tabel wordt aan de verplichtingen onder 1 na «Opvoeren c.q. wijzigen startdatum (1)» een nieuwe activiteit toegevoegd, luidende: «Opvoeren c.q. wijzigen ingangsdatum aanwezigheid gewasresten (activiteit 9) (2)». Bij deze nieuwe activiteit wordt in de tweede kolom de zinsnede «5 werkdagen vóór de (nieuwe) ingangsdatum aanwezigheid van de gewasresten» toegevoegd, en in de derde kolom de zinsnede «Daags vóór de (nieuwe) ingangsdatum aanwezigheid van de gewasresten».

  • 3.

    In de tabel wordt aan de verplichtingen onder 2 bij «Activiteit 22 (snoeien)» in de tweede kolom de zinsnede «doch uiterlijk 15 maart» vervangen door «doch uiterlijk 28 maart» en wordt in de derde kolom de zinsnede «doch uiterlijk 28 maart» vervangen door «doch uiterlijk 11 april».

  • 4.

    De tekst bij voetnoot 2 (nieuw) komt te luiden: Melding is niet nodig indien de periode van aanwezigheid van de gewasresten al gedefinieerd is.

S

In de toelichting bij artikel 1.1, onderdeel d (voetnoot 1) wordt «wordt gesproken» vervangen door «werd gesproken».

ARTIKEL II
  • 1.

    Dit wijzigingsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal blad waarin zij wordt geplaatst.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid:

    • a.

      werkt onderdeel H terug tot en met 1 januari 2018.

    • b.

      werkt onderdeel R terug tot en met 1 januari 2019.

Zwolle, 24 september 2019

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter

de secretaris

Toelichting bij het besluit tot wijziging van de regeling

Algemeen

De Subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer Overijssel 2016 is aangepast in het licht van nieuwe Europese en nationale wet- en regelgeving. Ook is de tekst op bepaalde onderdelen aangepast of ingekort ten behoeve van de leesbaarheid. Verder zijn omschrijvingen verduidelijkt en zijn verouderde onderdelen uit de regeling geschrapt.

Onderdeel C (artikel 2.1, eerste lid)

In 2013 hebben Rijk en provincies het Natuurpact gesloten. Ten aanzien van enkele buitendijkse percelen van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) werd afgesproken dat deze binnen enkele jaren zouden worden overgedragen aan Staatsbosbeheer (SBB). Tot die tijd zou SBB deze gronden pachten. Uitgangspunt van de SNL-regeling is dat alleen eigenaren en erfpachters in aanmerking komen voor beheersubsidie. Vanwege die gepachte buitendijkse percelen is voor SBB in de toenmalige Subsidieregeling Natuur- en Landschapsbeheer een uitzondering gemaakt op die hoofdregel. Daarbij werd de subsidieverplichting opgenomen dat SBB het betreffende natuurterrein vóór 1 januari 2015 alsnog in eigendom zou verwerven of in erfpacht zou verkrijgen. Inmiddels is gebleken dat het RVB deze gronden toch niet aan SBB zal overdragen, maar dat SBB ze blijft pachten. Gezien de wenselijkheid van het voortzetten van subsidiëring van deze specifieke gronden, wordt de Subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer Overijssel 2016 hierop aangepast.

Onderdeel E (artikel 2.4a, EU richtsnoeren voor staatssteun)

Aanvragen kunnen niet na 31 oktober 2021 worden ingediend, omdat per 1 januari 2022 het huidige goedkeuringsbesluit van de Europese Commissie met kenmerk SA.48351 (2017/N) afloopt. Alsdan is een nieuw goedkeuringsbesluit of een andere staatssteungrondslag nodig om subsidie te verstrekken.

 

Het vereiste van het tweede lid van artikel 2.4a is afkomstig uit het landbouwsteunkader. Het ‘contrafeitelijke scenario’ is de beschrijving van de situatie als géén subsidie zou worden verleend. Wanneer de provincie een aanvraag ontvangt, wordt het contrafeitelijke scenario op zijn geloofwaardigheid getoetst en geverifieerd of de steun het vereiste stimulerende effect heeft.

Naar boven