Besluit van Gedeputeerde Staten van 4 juni 2019, PZH-2019-693203210, tot wijziging van de Subsidieregeling molens Zuid-Holland 2013

Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland,

 

Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

 

Overwegende dat het wenselijk is het behoud en draaien van molens te stimuleren worden enkele wijzigingen aangebracht;

 

Besluiten:

 

Vast te stellen de wijziging van de Subsidieregeling molens Zuid-Holland 2013

 

ARTIKEL I

 

De subsidieregeling molens Zuid-Holland 2013 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 12 komt te luiden:

1. In afwijking van artikel 26, eerste lid, van de ASV wordt een aanvraag om subsidie ingediend van 1 september tot en met 30 november in het jaar voorafgaand aan de periode van zes kalenderjaren waarvoor subsidie wordt gevraagd.

2. Gedeputeerde Staten kunnen gemotiveerd afwijken van de regels als bedoeld in lid 1.

 

B.

In artikel 15 eerste lid “41% van de subsidiabele kosten” vervangen door: 38% van de subsidiabele kosten ingaande met de aanvragen voor de periode 2020-2025. Voor de periodes van onderhoud voorafgaand hieraan blijft het 41%.

 

 

ARTIKEL II

De Subsidieregeling molens Zuid-Holland 2013, zoals deze luidde op de dag voorafgaande aan de dag van inwerkingtreding van dit besluit, blijft van toepassing op subsidies die voor de datum van inwerkingtreding van dit besluit zijn verleend.

 

 

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin dit besluit wordt geplaatst.

 

Den Haag, 4 juni, 2019

 

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland,

 

drs. H.M.M. Koek drs. J. Smit

secretaris voorzitter

 

 

Toelichting op de wijzigingen

 

ARTIKELSGEWIJS

Artikel 12

Aan dit artikel is toegevoegd dat Gedeputeerde Staten gemotiveerd kunnen afwijken van de indieningstermijn om bij uitzondering ook subsidieaanvragen, mits gemotiveerd, buiten de indieningstermijn te honoreren. In principe is het beleid van de provincie er op gericht om het onderhoud van alle molens in Zuid-Holland te ondersteunen.

 

Artikel 15

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) heeft per 1 januari 2019 in het kader van de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM) het subsidie percentage verhoogd van 50% naar 60% van de subsidiabele kosten (maximum van € 60.000,--). De provincie subsidieert in aanvulling op de subsidieverlening van de RCE subsidie voor onderhoud aan molens. Het is niet wenselijk dat Rijk en provincie gezamenlijk voor meer dan 100% subsidiëren. Daarom wordt het subsidiepercentage voor complete molens verlaagd naar 38% (max. € 22.800,--). Per saldo ontvangen de moleneigenaren een hoger subsidiepercentage dan voorheen.

Naar boven