Besluit van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van Utrecht van 21 september 2015, nummer 815D76F9, tot wijziging van Instellingsbesluit Provinciale Commissie Leefomgeving provincie Utrecht

Gedeputeerde Staten van Utrecht en Provinciale Staten van Utrecht;

 

Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 18 augustus 2015, nr 815D76FC;

 

Overwegende dat de resultaten en aanbevelingen van de evaluatie inzake het functioneren van de provinciale commissie leefomgeving aanleiding geven de samenstelling van deze commissie te wijzigen om de onafhankelijkheid van de nieuwe leden van deze commissie beter te borgen en daarmee de toegevoegde waarde van de advisering te verbeteren;

 

Gelet op artikel 82 van de Provinciewet, artikel 2.41 van de Wet milieubeheer en artikel 9.1 van de Wet ruimtelijke ordening;

Besluiten:

 

Het Instellingsbesluit provinciale commissie leefomgeving provincie Utrecht te wijzigen en wel als volgt:

ARTIKEL I

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd: de tekst ‘8, tweede lid, van de Wet op de waterhuishouding, artikel 20, eerste lid, van de Grondwaterwet’, komt te vervallen.

ARTIKEL II

Artikel 2, derde lid, komt te luiden als volgt:

  • 3.

    In de commissie hebben, naast de voorzitter, leden zitting die kennis en ervaring hebben op één of meerdere gebieden van de provinciale kerntaken:

    • a.

      duurzame ruimtelijke ontwikkeling & waterbeheer;

    • b.

      milieu, energie & klimaat;

    • c.

      vitaal platteland, natuurbeheer & ontwikkeling natuurgebieden;

    • d.

      regionale bereikbaarheid & regionaal openbaar vervoer;

    • e.

      regionale economie;

    • f.

      culturele infrastructuur & monumentenzorg;

    • g.

      kwaliteit van het openbaar bestuur.

ARTIKEL III

Artikel 3, zesde lid, komt te vervallen.

ARTIKEL IV

Deze wijziging treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van het Provinciaal Blad waarin het wordt geplaatst.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van Provinciale Staten van 21 september 2015.

W.I.I. VAN BEEK,

voorzitter

L.C.A.W. GRAAFHUIS,

griffier

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 Adviesfunctie

Eind 2009 zijn de Wet op de waterhuishouding en de Grondwaterwet ingetrokken. Deze wetten zijn opgegaan in de Waterwet. In de Waterwet is geen verplichting opgenomen om een provinciale adviescommissie in te stellen.

Artikel 2 Samenstelling commissie

Artikel 2, derde lid wordt gewijzigd met het oog op een nieuwe samenstelling van de commissie. De (nieuwe) leden worden geselecteerd op basis van hun kennis en ervaring op het gebied van de zeven provinciale kerntaken, zoals genoemd onder a. tot en met g. Hierdoor wordt de onafhankelijkheid van de leden vergroot.

Artikel 3 Benoeming en ontslag

Artikel 3, zesde lid wordt ingetrokken. Dit lid heeft betrekking op de inspecteur van het Ministerie van VROM, regio Noord-West (ambtshalve lid). Dit lid komt niet terug in de nieuwe samenstelling van de commissie.

Naar boven