Kennisgeving planvoornemen en vaststelling concept-‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau Uitbreiding VDL Nedcar’

Algemeen

Gedeputeerde Staten van Limburg geven hierbij kennis van hun voornemen om ten behoeve van de realisering van de uitbreiding van VDL Nedcar te Born een provinciaal inpassingsplan als bedoeld in artikel 3.26 Wet ruimtelijke ordening voor te bereiden. Het inpassingsplan ziet op uitbreidingsmogelijkheden voor en wijzigingen aan het bestaande fabrieksterrein van VDL Nedcar te Born alsmede op de daarmee samenhangende wijzigingen van (provinciale) wegen en bijbehorende infrastructurele voorzieningen.

Vanwege het feit dat een deel van de beoogde activiteiten m.e.r.-beoordelingsplichtig in de zin van het Besluit milieueffectrapportage is en het provinciaal inpassingsplan hiervoor kader­stel­lend is, geldt voor het inpassingsplan een plan-MER-plicht. Er is voor gekozen geen m.e.r.-beoordeling uit te voeren voor de benodigde omgevingsvergunning, maar ook hiervoor een milieueffectrapportage uit te voeren. Dat betekent dat er een gecombineerd plan-/project-MER zal worden opgesteld. Het op te stellen milieueffectrapport hoort daar­door zowel bij het kaderstellende besluit (provinciaal inpassingsplan) als bij het besluit over de omgevingsvergunning milieu en bouwen.

Omdat (nog) niet duidelijk is of de beoogde ontwikkeling significante effecten heeft op nabijgelegen Natura 2000-gebieden zal voorafgaand aan het opstellen van het MER een zogenaamde voortoets worden uitgevoerd. Indien op basis daarvan niet op voorhand kan worden uitgesloten dat de ontwikkeling significante effecten heeft op nabijgelegen Natura 2000-gebieden is uit hoofde van artikel 2.8, lid 1 Wet natuurbescherming een passende beoordeling vereist en is het provinciaal inpassingsplan ook om die reden plan-MER-plichtig (artikel 7.2a Wet milieubeheer). Met het opstellen van het MER wordt alsdan aan die verplichting voldaan.

In relatie tot het bepaalde in artikel 3.33, lid 5 Wet ruimtelijke ordening wordt verwezen naar het gestelde in hoofdstuk 1 van de concept-NRD. Het planvoornemen heeft geen gevolgen voor het provinciaal ruimtelijk beleid.

Milieueffectrapportage en Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Ten behoeve van de voorbereiding van het MER wordt een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld. Deze NRD zet de achtergronden en uitgangspunten van het project op een rij en beschrijft welke zaken in het MER onderzocht zullen worden (reikwijdte) en op welke detailniveau dat gebeurt. In de NRD wordt tevens toegelicht hoe in kader van het MER met het aspect van alternatieven-/ variantenonderzoek ten behoeve van de fabrieksuitbreiding en de aanpassingen aan de infrastructuur wordt omgegaan. Gedeputeerde Staten hebben deze NRD op 25 juni 2019 in concept vastgesteld.

De Commissie voor de milieueffectrapportage is verzocht advies uit te brengen over het planvoornemen en de concept-NRD.

De resultaten van het MER worden door het bevoegde gezag benut bij de besluitvorming over het op

te stellen provinciaal inpassingsplan en besluitvorming over de vergunningaanvraag.

Waar en wanneer kunt u de concept-NRD inzien?

De concept-NRD met informatie over het project en het planvoornemen ligt ter inzage vanaf donderdag 27 juni 2019 t/m woensdag 24 juli 2019. Een schriftelijk exemplaar van de concept-NRD ligt ter inzage in:

- het gemeentehuis van de gemeente Sittard-Geleen, op de aldaar gebruikelijke plaats en tijden;

- het gemeentehuis van de gemeente Echt-Susteren, op de aldaar gebruikelijke plaats en tijden;

- het Provinciehuis (Gouvernement), Limburglaan 10, te Maastricht, op werkdagen van 7.30-18.30 uur.

De concept-NRD is ook digitaal te raadplegen via www.limburg.nl/actueel/bekendmakingen en www.gowvdlnedcar.nl 

Indienen zienswijzen

Gedurende de termijn van de terinzagelegging kan een ieder over het voornemen tot het opstellen van het inpassingsplan en de concept- Notitie Reikwijdte en Detailniveau Uitbreiding VDL Nedcar schriftelijk of mondeling zienswijzen kenbaar maken.

Schriftelijke zienswijzen kunt u sturen naar:

Gedeputeerde Staten van Limburg

t.a.v. dhr. H.P.D. Lahaije,

Postbus 5700, 6202 MA te Maastricht

onder vermelding van “Zienswijze NRD/planvoornemen Uitbreiding VDL Nedcar”.

Als u een mondelinge zienswijze naar voren wilt brengen, dient dit te geschieden binnen de inzagetermijn. Houdt u er rekening mee dat u hiertoe tijdig via onderstaande contactpersoon een afspraak maakt. Het elektronisch indienen van zienswijzen (bijvoorbeeld per e-mail) is uitgesloten.

Ten aanzien van het nog op te stellen ontwerp-inpassingsplan hoeft geen toepassing te worden gegeven aan artikel 7.11 Wet milieubeheer.

Verdere procedure

De ingekomen zienswijzen worden verwerkt in een zienswijzennota en Gedeputeerde Staten betrekken deze bij hun verdere besluitvorming over de vaststelling van de NRD. Alle indieners van een zienswijze krijgen schriftelijk bericht over de reactie op hun zienswijze.

Meer informatie

Voor eventuele vragen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer H.P.D. Lahaije, cluster Ruimte, 043-3897422; hpd.lahaye@prvlimburg.nl.

Naar boven