Verkeersbesluit algemeen voor het Reevediep

Gedeputeerde Staten van Overijssel,

 

gelet op het aanwijzingsbesluit van de minister van Infrastructuur en Waterstaat van 18 april 2019 (kenmerk: IENW/BSK-2019/80310), genomen op grond van artikel 2, vijfde lid, van de Scheepvaartverkeerswet, waarbij Gedeputeerde Staten van Overijssel zijn aangewezen als bevoegd gezag van de scheepvaartweg vanaf de IJssel in de Onderdijkse Waard tot de aansluiting op het Drontermeer ter hoogte van de voormalige oostelijke waterkering1 (het Reevediep);

 

gelet op het bepaalde in de Scheepvaartverkeerswet, het Binnenvaartpolitiereglement en het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer;

 

overwegende dat er aanleiding bestaat een verkeersbesluit vast te stellen voor het varen op het Reevediep in het belang van:

  • a.

    het verzekeren van de veiligheid en het vlotte verloop van het scheepvaartverkeer;

  • b.

    het voorkomen of beperken van schade door het scheepvaartverkeer aan de waterhuishouding, oevers en waterkeringen, of werken gelegen in of over scheepvaartwegen;

  • c.

    het voorkomen of beperken van hinder of gevaar in het scheepvaartverkeer door personen die zich anders dan op een schip te water bevinden;

  • d.

    het voorkomen of beperken van schade door het scheepvaartverkeer en/of vaartuigen aan de landschappelijke of natuurwetenschappelijke waarden van het gebied waarin het Reevediep is gelegen;

overwegende dat op grond van het bepaalde in artikel 13 van het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer om redenen van doelmatigheid verkeerstekens kunnen worden vervangen door een bekendmaking met dezelfde strekking als een verkeersteken;

besluiten op grond van artikel 1, eerste lid, sub h en de artikelen 5, 6, 7 en 8 van de Scheepvaartverkeerswet juncto artikel 13 van het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer de volgende bekendmaking te doen.

 

Artikelen

Artikel 1 Toepasselijkheid

Dit besluit is van toepassing op de scheepvaartweg die vanaf de IJssel bezien loopt van de Onderdijkse Waard ter plaatse waar een denkbeeldige lijn loopt tussen de havenbakens aan de linkeroever van de IJssel, tot aan de aansluiting op het Drontermeer ter plaatse van de voormalige oostelijke waterkering (hierna te noemen: Reevediep).

Artikel 2 Afmetingen en diepgang

  • 1.

    De schutsluis in de IJsseldijk en de vaargeul in het Reevediep zijn ontworpen voor de scheepvaart klasse AM (BRTN).

  • 2.

    Het is niet toegestaan op het Reevediep te varen met een groot schip als bedoeld in het Binnenvaartpolitiereglement.

  • 3.

    De grootst toegelaten afmetingen en diepgang voor schepen op het Reevediep zijn:

    • a.

      lengte: 20 meter;

    • b.

      breedte: 5,00 meter;

    • c.

      diepgang: 1,70 meter. Deze diepgang geldt ten opzichte van de waterstand -0,40 N.A.P. Indien de waterstand hoger respectievelijk lager is vermeerdert respectievelijk vermindert de maximum toegestane diepgang dienovereenkomstig.

Artikel 3 Snelheid

De maximaal toegelaten vaarsnelheid voor het scheepvaartverkeer op het Reevediep is 6 kilometer per uur.

Artikel 4 Waterscooters

Het is verboden op het Reevediep gebruik te maken van waterscooters als bedoeld in het Binnenvaartpolitiereglement, jetski’s daaronder begrepen.

Artikel 5 Bediening schutsluis

Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen de bedieningstijden van de schutsluis in de IJsseldijk vast. De geldende bedieningstijden worden bekendgemaakt door vermelding daarvan op de website van de provincie Overijssel.

Artikel 6 Ligplaats nemen

  • 1.

    Het is verboden ligplaats te nemen in het Reevediep, behalve aan de daartoe bestemde en ter plaatse als zodanig aangeduide voorzieningen (vrije ligplaatsen).

  • 2.

    Op vrije ligplaatsen geldt een maximale ligduur van 2 x 24 uur.

  • 3.

    Indien een vaartuig gedurende 60 opeenvolgende uren driemaal met tussenpozen van ten minste 15 uren op een vrije ligplaats als hierboven bedoeld wordt aangetroffen en tussen de eerste en de laatste controle ten minste 48 uren liggen, wordt het vaartuig geacht gedurende meer dan twee etmalen op die plaats ligplaats te hebben genomen.

  • 4.

    Het is in het Reevediep verboden te ankeren.

Artikel 7 Ontheffing

  • 1.

    Gedeputeerde Staten kunnen van de in dit verkeersbesluit gestelde gebods- en verbodsbepalingen ontheffing verlenen.

  • 2.

    Een ontheffing kan voor bepaalde tijd verleend worden.

  • 3.

    Aan een ontheffing kunnen voorschriften verbonden worden.

Artikel 8 Toezicht en handhaving

De personen die op het Reevediep bevoegd zijn als bedoeld in artikel 9 Scheepvaartverkeerswet, zijn de personen die door Gedeputeerde Staten zijn aangewezen als bevoegde personen voor het geven van verkeersaanwijzingen voor vaarwegen in beheer bij de provincie Overijssel.

Artikel 9 Vrijstelling

De in dit verkeersbesluit gestelde gebods- en verbodsbepalingen gelden niet voor vaartuigen:

  • a.

    ten behoeve van beheer en onderhoud in opdracht van of namens de provincie Overijssel;

  • b.

    ten behoeve van toezicht en handhaving in opdracht van of namens Gedeputeerde Staten van Overijssel;

  • c.

    ten behoeve van de hulpverlening bij ongevallen door hulpdiensten.

Artikel 10 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop het aanwijzingsbesluit van de minister van Infrastructuur en Waterstaat (zoals bedoeld in de considerans van dit besluit) in werking treedt..

  • 2.

    Dit besluit kan worden aangehaald als: Verkeersbesluit voor het Reevediep.

Als u het niet eens bent met dit besluit kunt u bezwaar maken

Stuurt u dan een bezwaarschrift aan ons. Wij controleren dan of wij een juist besluit hebben genomen.

Uw bezwaarschrift is een brief die aan een aantal eisen moet voldoen.

De wet stelt eisen aan uw bezwaarschrift. Die eisen zijn:

  • 1.

    U zegt met welk besluit u het niet eens bent.

  • 2.

    U zegt waarom u het niet eens bent met dit besluit.

  • 3.

    U zet uw naam, adres, handtekening en de datum op uw bezwaarschrift.

  • 4.

    U verstuurt het bezwaarschrift op tijd. U stuurt ons uw bezwaarschrift binnen zes weken na de datum waarop dit besluit is bekendgemaakt.

Uw bezwaarschrift kunt u op 3 manieren aan ons versturen.

  • 1.

    Met de post naar: Gedeputeerde Staten van Overijssel, team Juridische Zaken, Postbus 10078, 8000 GB Zwolle.

  • 2.

    Via internet. U gebruikt daarvoor ons digitale bezwaarformulier. U vindt het formulier via https://forms.overijssel.nl/bezwaar-klacht/bezwaar-beslissing/.

  • 3.

    Met een faxbericht. Het faxnummer van het team Juridische Zaken is: 038 425 48 02.

Wat als u niet kunt wachten tot er een nieuw besluit is genomen?

Ook als u bezwaar maakt treedt dit besluit gewoon in werking. Dat kan vervelende gevolgen voor u hebben. U kunt de rechtbank dan vragen een voorlopige beslissing te nemen, door een zogeheten ‘voorlopige voorziening’ aan te vragen. Dit is een aparte procedure die loopt naast de door u gestarte bezwaarprocedure. Voor de behandeling van uw verzoek om een voorlopige voorziening betaalt u een bedrag. De rechter kan beslissen dat wij dat bedrag aan u moeten vergoeden. Voor informatie over het indienen van een verzoek belt u met de Rechtbank Overijssel: 088 361 55 55.

Naar boven