Regeling van Gedeputeerde Staten van Fryslân d.d. 16 april 2019, kenmerk 01656418 tot wijziging van de Regeling Iepen Mienskipfûns 2016 in verband met enkele aanpassingen (wijzigingsregeling Iepen Mienskipfûns april 2019)

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

 

Gelet op artikel 1.3. van de Algemene Subsidieverordening provincie Fryslân 2013,

 

Besluiten:

 

Vast te stellen de volgende regeling tot wijziging van de Subsidieregeling Iepen Mienskipfûns Fryslân 2016:

Artikel I

Artikel 1.4 Gebieden

b. Noordoost Fryslân, bestaande uit de gemeenten: Ferwerderadiel, Dongeradeel, Dantumadiel, Kollumerland c.a., Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel;

Wordt gewijzigd in:

b. Noordoost Fryslân, bestaande uit de gemeenten: Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel;

Artikel II

Artikel 1.5 Openstelling

1 . Gedeputeerde staten stellen per gebied als bedoeld in artikel 1.4 een openstellingsbesluit vast.

Wordt gewijzigd in:

Artikel 1.5 Openstelling

1. Gedeputeerde staten stellen per gebied als bedoeld in artikel 1.4 een openstellingsbesluit vast.

Artikel III

Aan het bepaalde in artikel 1.5. lid 2 wordt de volgende tekst toegevoegd:

Gedeputeerde Staten kunnen de hoogte van het subsidieplafond per gebied na sluiting van de openstellingsperiode wijzigen. Indien de wijziging leidt tot een verlaging van het beschikbare budget per gebied, heeft dit geen invloed op de op ingediende aanvragen.

Artikel IV

Aan artikel 1.7 wordt een nieuw lid toegevoegd, luidend:

j. de te subsidiëren activiteit reeds in uitvoering is voordat de aanvraag is ingediend;

Artikel V

Artikel 1.12 Verplichtingen van de subsidieontvanger onder ‘e’ luidende:

na een daartoe strekkend gemotiveerd en schriftelijk verzoek kan de termijn genoemd in onderdeel c eenmalig voor de duur van ten hoogste 6 maanden worden verlengd;

Wordt gewijzigd in:

e. na een daartoe strekkend gemotiveerd en schriftelijk verzoek kan de termijn genoemd in de onderdelen b en c eenmalig voor de duur van ten hoogste 6 maanden worden verlengd;

Artikel VI

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerst volgende dag na publicatie in het Provinciaalblad behoudens de wijziging in artikel V; deze werkt terug tot 1 januari 2018.

Artikel VII

Deze regeling wordt aangehaald als: wijziging subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân april 2019.

Leeuwarden, 16 april 2019

Gedeputeerde Staten voornoemd:

drs. A.A.M. Brok, voorzitter

R.E. Bouius - Riemersma, MBA MCM, secretaris

Toelichting:

Artikel I

Artikel 1.4 sub b. moet worden aangepast naar aanleiding van de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2019 waarbij de gemeenten Ferwerderadiel, Dongeradiel en Kollumerland c.a. zijn opgegaan in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân.

 

Artikel II

Artikel 1.5 wordt slechts tekstueel gewijzigd. Ten onrechte staat een “punt ” voor “Gedeputeerde Staten”.

 

Artikel III

Gebleken is dat de verdeling van de aanvragen per gebieden uiteenloopt. Dat heeft er in het verleden meermaals toe geleid dat in het ene gebied sprake was van onderbesteding van het plafond en in andere gebieden goede projecten niet konden worden gehonoreerd. Door te schuiven met onder- en overbesteding kunnen meer projecten die aan de criteria voldoen worden gesubsidieerd. Dit past beter in de gedachte van het Iepen Mienskipfûns.

 

Artikel IV

Een subsidie uit het Iepen Mienskipfûns dient een stimulerend effect te hebben. Een stimulerend effect van een subsidie is niet aanwezig indien de subsidiabele onderdelen van het project al zijn afgerond vóór een subsidieaanvraag ingediend is. Maar ook indien een project al is begonnen voor de subsidieaanvraag is ingediend, is het de vraag of er sprake is van een stimulerend effect door de subsidie. Een project mag dan ook pas gestart worden als een subsidieaanvraag is ingediend.

 

Artikel V

In sommige gevallen is de uitvoeringstermijn voor de kleine maatschappelijke initiatieven en evenementen door verschillende omstandigheden te krap; met name als sprake is van een vergunningentraject. Gedeputeerde Staten kunnen hiermee ook voor de kleine maatschappelijke projecten de uitvoeringstermijn verlengen. Een verzoek wordt echter niet automatisch verleend. Het blijft daarom noodzakelijk dat tijdig een dergelijke verlenging wordt aangevraagd. Het verzoek moet altijd gemotiveerd zijn. Omdat sprake is van een prestatiesubsidie kunnen Gedeputeerde Staten de subsidieverlening intrekken als de prestatie niet tijdig is geleverd. In dergelijke gevallen dient de gehele subsidie te worden terugbetaald.

Naar boven