Besluit van Gedeputeerde Staten van Utrecht van 12 maart 2019, nummer 81E80AAA, tot wijziging van het ‘Openstellingsbesluit Uitvoering LEADER-projecten 2018-2020’

Gedeputeerde Staten van Utrecht;

 

Herlezen ons besluit van 10 juli 2018, nr. 81D50882, tot openstelling van LEADER; Uitvoering van LEADER-projecten uit de Verordening subsidies POP3 2014-2020 Provincie Utrecht 2018-2020 (Openstellingsbesluit Uitvoering van LEADER-projecten 2018-2020), gepubliceerd in het Provinciaal Blad van de provincie Utrecht, nummer 5404 van 19 juli 2018.

 

Overwegende dat het wenselijk is voornoemd besluit aan te passen, in verband met een wijziging van de subsidiabele activiteiten, opgenomen in de Lokale ontwikkelingsstrategie (LOS) van de Lokale Aktie Groep LEADER Weidse Veenweiden;

 

Gelet op de artikelen 1.3 en 3.3.1 van de Verordening subsidies POP3 2014-2020 Provincie Utrecht;

Besluiten:

Artikel 1

Het Openstellingsbesluit LEADER Uitvoering van LEADER-projecten wordt als volgt gewijzigd:

 

B. Lokale Aktie Groep LEADER Weidse Veenweiden

Artikel 1 subsidiabele activiteiten

Subsidie kan worden verstrekt voor de uitvoering van concrete acties die passen binnen de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS), binnen het hoofdthema “Het verstevigen van de relaties tussen stad, dorp en platteland” en binnen minimaal één van de volgende thema's:

  • 1.

    Plek voor pioniers, sociale innovatie

  • 2.

    Korte ketens en kringlopen en verduurzaming dorp of streek

  • 3.

    Voedsel van dichtbij

Artikel 2 Publicatie en inwerkingtreding

Dit besluit wordt geplaatst in het Provinciaal Blad en treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 20 juli 2018, zijnde 1 dag na uitgifte van het Provinciaal Blad nummer 5404.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Utrecht van 28 februari 2019.

Gedeputeerde Staten van Utrecht,

Voorzitter,

Secretaris.

Toelichting aanpassing Lokale ontwikkelingsstrategie van de Lokale Aktie Groep Weidse Veenweiden

 

De Lokale Aktie Groep Weidse Veenweiden heeft de Lokale ontwikkelingsstrategie gewijzigd. De wijziging betreft een aanpassing van de subsidiabele activiteiten. Thema 2, ‘Korte ketens en kringlopen’ is gewijzigd in ‘Korte ketens en kringlopen en verduurzaming dorp of streek’.

 

Na deze wijziging kan subsidie worden verstrekt aan een project of activiteit dat past binnen de thema’s van de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) LEADER Weidse Veenweiden.

Het hoofdthema is "Het verstevigen van de relaties tussen stad, dorp en platteland". Hier dient een project in ieder geval aan bij te dragen.

 

Meer specifiek dient een project zich te richten op één of meer van de volgende thema’s:

  • 1.

    Plek voor pioniers, sociale innovatie

    Het westelijk deel van Utrecht is een broedplaats voor ondernemende inwoners. De rust en ruimte van het platteland bieden de juiste voedingsbodem waarin de mooiste ideeën kunnen ontkiemen tot concrete uitvoering. We verwachten van initiatiefnemers dat ze op een originele wijze de kracht van de streek zichtbaar maken en in beweging zetten. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan de maakindustrie en innovatieve technieken, gezondheid en dorpsvernieuwing, erfgoedlijnen, agrotoerisme en waterbeheer. Beproefde concepten krijgen de ruimte om te groeien, nieuwe initiatieven worden uitgeprobeerd.

    Doelstelling is om de realisatie van een aantal vernieuwende broedplaatsen verspreid door het gebied te ondersteunen.

     

  • 2.

    Korte ketens en kringlopen en verduurzaming dorp of streek

    In deze route richten we ons op de realisatie van korte, integrale kringlopen en ketens waar mensen zelf op kunnen sturen en op (gezamenlijke) initiatieven gericht op verduurzaming van dorp of streek. De keuze komt voort uit de urgentie om te schakelen van een consumptie economie naar een circulaire economie: verbruik is ‘uit’, hergebruik is ‘in’. Naast een gepast LEADER-thema is het verduurzamen van kringlopen en ketens ook nog steeds een grote maatschappelijke uitdaging. Concrete toepassingen zijn bijvoorbeeld te vinden in wonen, werken, gezondheid, landschap, water en recreëren.

    Doelstelling is om een aantal ondernemende en vernieuwende initiatieven in ketens en/of kringlopen en/of verduurzaming voor dorp of streek te ondersteunen.

     

  • 3.

    Voedsel van dichtbij

    Voedsel is bij uitstek geschikt om stad, dorp en land met elkaar te verbinden. Immers, steeds meer mensen zoeken in hun omgeving etenswaren die duurzaam en met een verhaal zijn geproduceerd. Ze willen eten dat ‘smaakt naar meer’, bijvoorbeeld streekproducten of voedsel afkomstig van stadslandbouw. Op hun beurt zijn aanbieders op het platteland op zoek naar manieren om hun voedselproducten met meerwaarde op de markt te zetten, professioneel en vraaggericht. In deze hoek passen ook nieuwe initiatieven voor een betere logistiek in voedselproductie en distributie.

    Doelstelling: het realiseren van een aantal vernieuwende initiatieven, gericht op het (door)ontwikkelen van voedselproducten, het verbeteren van de logistiek tussen consument, handel/horeca en voedselproducent, of kennisuitwisseling.

Naar boven