Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 26 februari 2019 tot wijziging van de Beleidsregel natuurbescherming Noord-Holland

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

 

gelet op artikel 4.18 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

gelet op artikel 2.7 van de Wet natuurbescherming;

 

Besluiten:

ARTIKEL I  

 

De Beleidsregel natuurbescherming Noord-Holland wordt als volgt gewijzigd:

 

Na artikel 4 Toedeling ontwikkelingsruimte wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

 

Artikel 4a Weigering aanvraag vergunning Wet natuurbescherming voor vuurwerkevenementen

Een aanvraag voor een vergunning op grond van artikel 2.7, tweede lid, van de Wet natuurbescherming voor een vuurwerkevenement met professioneel of consumentenvuurwerk wordt geweigerd als de beoogde locatie is gelegen in een Natura 2000-gebied dat als zodanig is aangewezen ter uitvoering van de Richtlijn 79/409/EEG van de Raad van 2 april 1979 inzake het behoud van de vogelstand (Vogelrichtlijn), en het tot ontbranding brengen van vuurwerk in het broedseizoen plaatsvindt.

ARTIKEL II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin het besluit wordt geplaatst.

 

Haarlem, 26 februari 2019.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

A.Th.H. van Dijk, voorzitter

R.M. Bergkamp, provinciesecretaris

Toelichting

 

Het is niet uit te sluiten dat het afsteken van vuurwerk kan leiden tot verstoring van soorten waarvoor instandhoudingsdoelen op grond van de Wet natuurbescherming gelden. Het afsteken van vuurwerk in Natura 2000 gebieden is niet wenselijk. Dat geldt in ieder geval voor het afsteken van vuurwerk in het broedseizoen in de gebieden die in het kader van de Richtlijn 79/409/EEG van de Raad van 2 april 1979 inzake het behoud van de vogelstand (Vogelrichtlijngebieden) zijn aangewezen. Het weigeren van aanvragen voor vuurwerkevenementen in Natura 2000 gebieden en daarmee het verbieden van het afsteken van professioneel en consumentenvuurwerk in Vogelrichtlijngebieden gedurende het broedseizoen beschermt de in deze gebieden aanwezige broedvogels en andere beschermde soorten. Het schept duidelijkheid aan initiatiefnemers. Het broedseizoen loopt van 1 maart tot 1 augustus.

Naar boven