Besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland van 12 februari 2019, PZH-2019-679954083, tot wijziging van de Subsidieregeling cofinanciering EFRO Zuid-Holland

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland;

Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

Overwegende dat het wenselijk is om de regeling aan te passen en enkele wijzigingen door te voeren, ten behoeve van nieuwe openstellingen voor drie deelplafonds voor provinciale cofinanciering.

Besluiten:

ARTIKEL I  

De Subsidieregeling cofinanciering EFRO Zuid-Holland wordt als volgt gewijzigd:

 

  • A.

    Artikel 1.1 wordt als volgt gewijzigd:

In de alfabetische rangschikking wordt ingevoegd:

Fieldlab: praktijkomgeving, zoals beschreven in de Handreiking Kansen voor West II: Toelichting voor Businesscases v.1.6, februari 2018, te vinden via https://www.kansenvoorwest2.nl/files/kvwii-handreiking-businesscase.pdf

Innovatieve projecten: projecten goedgekeurd onder as 1 binnen het programma Kansen voor West 2. Warmtenet: een verwarmingssysteem, wat de warmtebron en de gebruiker van die warmte verbindt en waarbij de woningen en gebouwen worden verwarmd en voorzien in warm tapwater, via een ondergronds netwerk van warmwaterleidingen. Naast leidingen omvat het ook regel- en opslagsystemen.

 

  • B.

    Artikel 1.2, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

In onderdeel b komt de zinsnede “, met uitzonderingvan Prioritaire as 3 ‘Duurzame groei milieu en hulpbronnen’” te vervallen.

 

  • C.

    Artikel 2.3 komt te luiden:

Artikel 2.3 Subsidievereisten

Om voor subsidie, zoals genoemd in artikel 1.2, in aanmerking te komen moet worden voldaan aan de volgende vereisten:

  • 1.

    Voor zover het gaat om een project onder Prioritaire as 1 ‘Versterken van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie’, passend binnen doelstelling 1 prioriteit 1b: ‘Valorisatie, het vergroten van het aandeel (met name internationaal vermarktbare) innovatieve producten en diensten in de totale omzet bij bedrijven’ wordt het project uitgevoerd door een fieldlab.

  • 2.

    Voor zover het gaat om een project onder Prioritaire as 1 ‘Versterken van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie’, moet er sprake zijn van een project waarbij een crossover plaatsvindt tussen de sector life sciences en de greenports.

  • 3.

    Voor zover het gaat om een project onder prioritaire as 2 ‘De omschakeling naar een koolstofarme economie’ moet het project een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en uitrol van lokale warmtenetten voor het verduurzamen van de warmtevoorziening van bestaande gebouwen en woningen in Zuid-Holland.

 

  • D.

    Artikel 2.4 komt te luiden:

Artikel 2.4 Subsidiehoogte

Subsidie voor projecten die vallen onder het in artikel 1.2, tweede lid, onderdeel a, genoemde programma Prioritaire as 1 ‘Versterken van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie’, passend binnen doelstelling 1 prioriteit 1b: ‘Valorisatie, het vergroten van het aandeel (met name internationaal vermarktbare) innovatieve producten en diensten in de totale omzet bij bedrijven’ wordt verleend voor zover het maximum van 50% van de totale subsidiabele kosten, van alle subsidies (EFRO, Rijksmiddelen en provinciale cofinancierig) die zijn verleend uit hoofde van de in artikel 1.2 tweede lid onderdeel a genoemde programma, nog niet is bereikt, tot een maximum van € 1,5 miljoen.

Subsidie voor projecten die vallen onder het in artikel 1.2, tweede lid, onderdeel a, genoemde programma onder prioritaire as 2 ‘de omschakeling naar een koolstofarme economie’ wordt verleend voor zover het maximum van 50% van de totale subsidiabele kosten, van alle subsidies (EFRO, Rijksmiddelen en provinciale cofinancierig) die zijn verleend uit hoofde van het in artikel 1.2 genoemde programma, nog niet is bereikt.

De subsidie bedraagt voor de in artikel 1.2, tweede lid, onderdelen b tot en met f, genoemde programma’s maximaal 15% van het gedeelte van de subsidiabele kosten van de Zuid-Hollandse partners.

ARTIKEL II  

De Subsidieregeling cofinanciering EFRO Zuid-Holland, zoals deze luidde op de dag voor inwerkingtreding van dit besluit blijft van kracht voor subsidies die voor de inwerkingtreding van dit besluit zijn aangevraagd.

ARTIKEL III  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin dit besluit wordt geplaatst.

 

Den Haag, 12 februari 2019

 

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland,

drs. H.M.M. Koek, secretaris

drs. J. Smit, voorzitter

 

Toelichting bij de Subsidieregeling cofinanciering EFRO Zuid-Holland

 

2. Doel van cofinanciering is aangescherpt

De provincie Zuid-Holland wil het gebruik van Europese subsidies stimuleren door cofinanciering beschikbaar te stellen voor projecten die in aanmerking komen voor het Europees fonds voor Regionale ontwikkeling (EFRO). Dit is vastgelegd in het collegeprogramma en de ‘Randstad Strategie Europa 2012- 2015’ van de vier Randstadprovincies. De subsidie geldt voor de EFRO-programma’s: Kansen voor West II en de Interreg: Vlaanderen Nederland, Twee Zeeën, Interreg V Europa, Noord West Europa, Noord Zee Regio. Projecten die voor subsidie in aanmerking komen moeten betrekking hebben op valorisatie en bijdragen aan de transitie naar de Next Economy, gekenmerkt door digitalisering en verduurzaming van de economie in Zuid-Holland of op het stimuleren van duurzame energie. Projecten zullen dan ook een bijdrage moeten leveren aan het toepasselijke vigerende provinciale beleid op het gebied van economie en energie en aan de Economische Agenda Zuidvleugel incl. onderliggende uitvoeringsprogramma. Zie voor de specifieke programmalijnen en doelstellingen de genoemde EFRO-programma’s.

Door middel van deze subsidieregeling kan de begroting van projecten sluitend gemaakt worden. Hiermee wordt de kans dat een Europese subsidieaanvraag door een Zuid-Hollands bedrijf en/of instellingen wordt gehonoreerd vergroot.

 

4. Artikelsgewijze toelichting
  • A.

    Artikel 1.1

    Aan dit artikel worden enkele begripsomschrijvingen toegevoegd, namelijk:

    Fieldlab

    Innovatieve projecten

    Warmtenet

  • B.

    Artikel 1.2, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

    In dit artikel wordt beschreven dat ook subsidie kan worden gegeven voor projecten die en in aanmerking komen voor een Europese EFRO-subsidie van het INTERREG A programma Nederland- Vlaanderen, Prioritaire as 3.

  • C.

    Artikel 2.3

    Subsidievereisten

    In dit artikel wordt beschreven wat de subsidievereisten voor de drie deelplafonds zijn.

  • D.

    Artikel 2.4 In dit artikel wordt de subsidiehoogte aangegeven.

 

Naar boven