Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 11 december 2018 (nr 1060770/1150918) tot wijziging van kaart 4 (ecologie) en kaart 5b (bufferzone) van de Provinciale Ruimtelijke Verordening

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Overwegende dat aanleiding bestaat op grond van artikel 43 een aantal onjuistheden in begrenzing van de weidevogelleefgebieden op kaart 4 en begrenzing van bufferzone op kaart 5b te corrigeren.

 

Besluiten:

Artikel 1  

De begrenzingen het weidevogelleefgebied op kaart 4 (ecologie) en de begrenzing van bufferzone op kaart 5b (bufferzone) bij de Provinciale Ruimtelijke Verordening te wijzigen door vervanging van deze kaart door de bij dit besluit behorende bijlage kaart 4 (ecologie) en kaart 5b (bufferzone).

Artikel 2  

Een digitale verbeelding van kaart 4 (ecologie) en kaart 5b (bufferzone) behorende bij de Provinciale Ruimtelijke Verordening elektronisch beschikbaar te stellen overeenkomstig artikel 1.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening.

Artikel 3  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin het wordt geplaatst.

Haarlem, 11 december 2018

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

J.W. Remkes, voorzitter

R.M. Bergkamp, provinciesecretaris

Toelichting  

In 2010 zijn de begrenzingen van de weidevogelleefgebieden op kaart 4 van de PRV opgenomen. Er zijn toen diverse gronden als weidevogelleefgebieden aangewezen, waar al bebouwing stond, zoals boerderijen, erven, schuren en parkeerterreinen. Om die reden zitten er helaas kennelijke onjuistheden in de begrenzing van het weidevogelleefgebied. Van kennelijke onjuistheden is sprake wanneer voor een ieder direct duidelijk is dat sprake is van een vergissing, zoals bij de hiervoor genoemde voorbeelden.

 

Met dit besluit zijn deze kennelijke onjuistheden gerepareerd en zijn enkele technische aanpassingen van de begrenzing weidevogelleefgebied doorgevoerd. De wijzigingen van de begrenzing houden in dat er locaties zijn ontgrensd en dus niet langer kwalificeren als weidevogelleefgebied.

 

Het perceel Zeedijk 1 te Uitdam is tevens onterecht begrensd als Bufferzone. Omdat voor dit perceel de onjuiste begrenzing van het weidevogelleefgebied met de onjuiste begrenzing als bufferzone samenvalt, is voor dit perceel tevens de begrenzing van de bufferzone hersteld.

 

Onderbouwing technische fouten

 

Locatie

Onderbouwing technische fout

1

Parkeerplaats N512, Alkmaar

Weidevogelleefgebied ligt over bosschages en een parkeerplaats. Deze waren er voordat het weidevogelleefgebied is begrensd.

2

Vakantiepark De Maar, Dorpsweg 153, Twisk

Dit betreft een vakantiepark uit de jaren 70 vorige eeuw. Het weidevogelleefgebied is hier abusievelijk over heen gelegd.

3

West-Friesland (diverse aanpassingen erven/gebouwen)

Het gaat hier om een verzamelingen aan fouten, waarbij steeds de grens van het weidevogelleefgebied strak om gebouwen is heen gelegd. De erven zijn hierdoor ten onrechte als weidevogelleefgebied begrensd.

4

Ouderkerkerdijk 245, Amsterdam

Een hooimijt op een erf is ten onrechte als weidevogelleefgebied begrensd.

5

Schoollaan 2, Limmen

Hier is weidevogelleefgebied begrensd op gronden die al voor 2010 de bestemming Wonen hadden.

6

Noordeinde 65, Oostzaan

Weidevogelleefgebied ligt over gebouwen en stalling voor caravans.

7

Heul 8a, Oostzaan

Weidevogelleefgebied is strak om gebouwen heen gelegd, waardoor erven en, in dit geval, een paardenbak, ten onrechte als weidevogelleefgebied zijn begrensd.

8

Overleek 22, Monnickendam

Weidevogelleefgebied ligt er al vóór 2010 deels over een bouwperceel en weg.

9

Hargerweg 10, Schoorl

Weidevogelleefgebied is hier recent (voorjaar 2018) begrensd, terwijl initiatiefnemer reeds alle benodigde vergunningen heeft voor verplaatsing melkveebedrijf naar dit gebied.

10

RWZI Evertsekoog, Pontweg 150, De Koog Texel

De RWZI was bestemd voordat de begrenzing weidevogelleefgebied (in 2010) is doorgevoerd. DE RWZI zelf is in 2012 gerealiseerd.

11

Havenweg 19, Schellinkhout

Weidevogelleefgebied ligt over een bosje (al in de jaren ’90 aangelegd) met parkeerplaats heen.

12

Bedrijventerrein De Veken fase 4, Opmeer

Weidevogelleefgebied ligt over beoogde uitbreiding bedrijventerrein De Veken. GS hebben in 2009 (per brief) ingestemd met de realisatie van dit bedrijventerrein. Het bestemmingsplan is in 2009 vastgesteld.

13

Gemeente Alkmaar, diverse aanpassingen (erven/gebouwen)

Het gaat hier om een verzamelingen aan fouten, waarbij steeds de grens van het weidevogelleefgebied strak om gebouwen is heen gelegd. De erven zijn hierdoor ten onrechte als weidevogelleefgebied begrensd.

 

 

 

14

Gemeente Waterland, Zeedijk 1 Uitdam

Het gaat hier om een foute begrenzing die op de kaart als weidevogelleefgebied is getekend. Dit perceel is tevens onterecht als bufferzone begrensd.

Het perceel is sinds 2010 al als een bedrijfsperceel begrensd. Er ligt daarom ten onrechte een weidevogelbegrenzing en bufferzone over het perceel heen. Met het corrigeren van de kaart loopt de begrenzing van weidevogelleefgebied en bufferzone parallel aan de noordelijke en westelijke perceelbegrenzing van Zeedijk 1.

 

Uitsluitend voor dit perceel wordt de begrenzing van de bufferzone aangepast, omdat deze samenvalt met de aanpassing van de begrenzing voor weidevogelleefgebied.

15

Camping de Waddenzee aan de Westerlanderweg in gemeente Hollands Kroon

Het gaat hier om de begrenzing van de camping en de uitbreiding* van de camping door het toevoegen van het parkeerterrein naast de camping. Uit de plankaart en de voorschriften van het bestemmingsplan Lutjestrand 2003 blijkt dat de camping (en de aanduiding parkeerterrein) al sinds 2003 op deze locatie ligt. Hierna is dus in 2010 met het aanwijzen van weidevogelleefgebieden ten onrechte deze locatie als weidevogelleefgebied begrensd.

 

*NB: De reden van de uitbreiding is dat de camping o.a. aan de brandveiligheid eisen moet voldoen. Met het toevoegen van het parkeerterrein aan de westzijde bij de camping, kan er meer ruimte worden gecreëerd. Camping zal uiteindelijk weer in totaal bestaan uit 150 standplaatsen, waaronder maximaal 25 recreatiewoningen en 25 mobiele standplaatsen. Het betreft een herschikking van kampeermiddelen en geen uitbreiding ten opzichte van de bestaande situatie voor de verbetermaatregelen.

 

Naar boven