Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 12 november 2018 tot wijziging van het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2008

Provinciale Staten van Noord-Holland,

 

 

gelezen de voordracht van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 25 september 2018;

 

 

gelet op artikel 2 en 14 eerste lid van de Waterschapswet;

 

 

overwegende dat het op grond van de Waterschapswet noodzakelijk is om in het reglement de organisatie aan te wijzen die de vertegenwoordiger van de categorie natuurterreinen in het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap benoemt;

 

 

overwegende dat het wenselijk is om de kaart waarop het gebied van het hoogheemraadschap is aangegeven te wijzigen;

 

 

besluiten:

Artikel I

 

Het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2008 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

 

Onder vernummering van het tweede lid tot het derde lid, wordt een tweede lid ingevoegd, luidende:

2. Het lid, bedoeld in artikel 8, onderdeel c, wordt benoemd door de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren.

 

B

 

De bij het reglement behorende kaart waarop het gebied van het hoogheemraadschap is aangegeven, wordt vervangen door de kaart bij dit besluit waarop het gebied van het hoogheemraadschap is aangegeven.

 

Artikel II  

  •  

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2019 of, ingeval voor die datum het besluit niet is goedgekeurd, op de datum van inwerkingtreding van het goedkeuringsbesluit van de Minister, en werkt in dat geval terug tot 1 januari 2019.

  • 2.

    Onderdeel A van artikel I werkt terug tot 1 januari 2018.

     

Haarlem, 12 november 2018.

Provinciale Staten van Noord-Holland,

J.W. Remkes, voorzitter

K. Bolt, statengriffier

Toelichting Wijziging Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2008

Inleiding

 

Het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt gewijzigd op de volgende onderdelen:

  • -

    aanwijzen van de organisatie die de vertegenwoordiger van de categorie natuurterreinen in het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap benoemt;

  • -

    de kaart waarop het gebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is aangegeven.

 

De wijzigingen worden hieronder toegelicht.

 

 

Artikelsgewijze toelichting

 

A. Aanwijzen organisatie die vertegenwoordiger natuurterreinen benoemt (artikel 9)

 

Op 1 januari 2015 is bij de Wet opheffing bedrijfslichamen (hierna: de Wet) het Bosschap opgeheven. Dit lichaam was tot die datum verantwoordelijk voor de benoeming van vertegenwoordigers van degenen die krachtens eigendom, bezit of beperkt recht het genot hebben van natuurterreinen (categorie natuurterreinen) in het algemeen bestuur van het waterschap. De Waterschapswet bepaalt dat vanaf 1 januari 2015 een organisatie moet worden aangewezen om die benoemingen te doen.

 

De aanwijzing voor een bepaald waterschap geschiedt in beginsel bij provinciaal reglement. Artikel LIV van de Wet bevat een overgangsbepaling op grond waarvan de toenmalige Minister van Infrastructuur en Milieu een benoemende organisatie kan aanwijzen, voor zover dat nog niet bij provinciaal reglement voor het waterschap is gebeurd. De bepaling vervalt per 1 januari 2018.

Aangezien de Wet kort voor de waterschapsverkiezingen van 18 maart 2015 in werking is getreden en de provincies daardoor niet tijdig in staat waren de reglementen aan te passen, was het noodzakelijk dat de Minister van Infrastructuur en Milieu van de aanwijzingsbevoegdheid gebruik maakte. Op basis van de waterschapsverkiezingen werd voor ieder waterschap een algemeen bestuur gevormd, waarin ook de vertegenwoordigers van de categorie natuurterreinen zitting zouden nemen. De vertegenwoordigers moesten daarvoor benoemd kunnen worden.

 

De toenmalige Minister van Infrastructuur en Milieu heeft in het aanwijzingsbesluit de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE) aangewezen als organisatie die vertegenwoordigers van de categorie natuurterreinen voor het algemeen bestuur van het waterschap benoemt. De VBNE is als belangenbehartiger van bos- en natuurterreineigenaren het geschikte lichaam om de vertegenwoordigers van de categorie natuurterreinen voor de waterschapsbesturen te benoemen. De leden van de vereniging vertegenwoordigen namelijk 70% van het bosareaal en 90% van het natuurareaal. In de memorie van toelichting bij de Wet is reeds opgemerkt dat het in de lijn der verwachting ligt dat de VBNE de benoemingen zal doen. De aanwijzing is afgestemd met de VBNE, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen.

 

In het aanwijzingsbesluit is bepaald dat de aanwijzing vervalt als bij provinciaal reglement een aanwijzing wordt gedaan, dat wil zeggen op het moment waarop het provinciaal reglement in werking treedt. Het aanwijzingsbesluit vervalt uiterlijk op 1 januari 2018, zodat het noodzakelijk is om per 1 januari 2018 in het reglement de organisatie aan te wijzen die de vertegenwoordiger van natuurterreinen benoemt.

 

 

B. wijziging gebiedskaart (bijlage)

 

In artikel 3 eerste lid van het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap

Hollands Noorderkwartier 2008 is bepaald dat het gebied van het hoogheemraadschap is aangegeven op de bij dit reglement behorende kaart.

 

Deze kaart wordt gewijzigd op de volgende onderdelen:

 

Hondsbossche Duinen

De gebiedskaart moet worden aangepast in verband met de gebiedsuitbreiding door de kustversterking bij de voormalige Hondsbossche en Pettemer Zeewering. In 2014/2015 is de Hondsbossche en Pettemer Zeewering versterkt in het kader van het kustversterkingsprogramma Zwakke Schakels. Daarbij is de bestaande dijk tussen Camperduin en Petten aan de zeezijde versterkt met een nieuw opgespoten strand- en duingebied (de Hondsbossche Duinen). Hierdoor is de kustlijn enkele honderden meters naar het westen verschoven en is het taakgebied van het hoogheemraadschap met enkele honderden hectares uitgebreid. Deze gebiedsuitbreiding is nu op de reglementskaart aangegeven.

 

Overdracht wegen aan gemeente Alkmaar

Het taakgebied wegenzorg op de kaart is aangepast in verband met de overdracht van de wegen van het Hoogheemraadschap in de gemeente Alkmaar naar de gemeente Alkmaar per 1 januari 2019.

 

Bijlage behorende bij artikel I, onder B

 

Kaart waarop het gebied van het hoogheemraadschap is aangegeven

 

 

 

Goedkeuring Minister

Het voorgaande besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 12 november 2018 tot wijziging van het reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2008 is vanwege onder andere de wijziging van het gebied van het waterschap bij besluit van 12 december 2018, nr. IENW/BSK-2018/271497, goedgekeurd door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat.

 

 

 

 

 

Naar boven