Provinciaal blad van Groningen
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Groningen | Provinciaal blad 2018, 959 | Overige besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Groningen | Provinciaal blad 2018, 959 | Overige besluiten van algemene strekking |
Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen houdende regels omtrent openstelling voor fysieke investeringen op het gebied van innovatie en verduurzaming van veehouderijbedrijven Openstellingsbesluit fysieke investeringen voor innovatie en verduurzaming van veehouderijbedrijven 2018 provincie Groningen
Gedeputeerde Staten van Groningen maken bekend dat in hun vergadering van 30 januari 2018, nr. A.13, afdeling ECP, dossiernummer K8093, is vastgesteld het Openstellingsbesluit fysieke investeringen voor innovatie en verduurzaming van veehouderijbedrijven 2018 provincie Groningen.
Gedeputeerde Staten der provincie Groningen
Overwegende dat het wenselijk is dat ondernemers in de veehouderij-sectoren in de komende jaren extra kunnen investeren in verduurzaming van hun bedrijven, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan een verbetering van het milieu, klimaatbestendigheid, dierenwelzijn, volks- en diergezondheid, landschap, ruimtelijke kwaliteit of biodiversiteit.
Gelet op artikel 1.3 van de Regeling Europees Plattelandsontwikkelingsprogramma 3 subsidies provincie Groningen;
Subsidie op grond van deze openstelling kan worden aangevraagd door veehouderijbedrijven voor varkens, vleeskalveren en pluimvee, die als zodanig geregistreerd zijn bij RVO.
Artikel 3 Subsidiabele activiteiten
Subsidie kan worden verstrekt voor fysieke investeringen die geplaatst of gebruikt worden in de provincie Groningen. Als uitwerking van artikel 2.2.1. van de Regeling wordt alleen subsidie verstrekt voor de investeringen genoemd in de bijlage, behorende bij dit openstellingsbesluit, en voor de daarin genoemde subsidiabele activiteiten.
Artikel 7 Rangschikking en selectie
Voor de rangschikking, bedoeld in artikel 1.15 en artikel 2.2.5 van de Regeling, hanteren Gedeputeerde Staten de scores van de investeringslijst zoals opgenomen in de bijlage 1. De aanvragen worden gerangschikt op basis van de score van de gekozen investering categorie. Indien de aanvraag uit meerdere investeringen bestaat wordt de score bepaald op basis van de investering met de hoogste score.
In het geval het subsidieplafond wordt overschreden door een aanvraag waarbij het gevraagde subsidiebedrag hoger is dan het resterende bedrag van het subsidieplafond of indien het subsidiebedrag wordt overschreden door meerdere aanvragen en de onderlinge rangschikking tussen de aanvragen is gelijk, dan kunnen Gedeputeerde Staten besluiten dat het subsidieplafond wordt verhoogd met het bedrag dat nodig is om het project dat zorgt of de projecten die zorgen voor de overschrijding van het subsidieplafond te subsidiëren.
Gedeputeerde Staten voornoemd:
F.J. Paas ,
voorzitter.
H.J. Bolding,
secretaris.
BIJLAGE behorende bij en onderdeel uitmakende van het Openstellingsbesluit fysieke investeringen voor innovatie en verduurzaming van veehouderijbedrijven 2018 provincie Groninge
Bijlage 1 Investeringslijst van fysieke investeringen gericht op innovatie en modernisering van veehouderijbedrijven provincie Groningen
Toelichting bij het Openstellingsbesluit
Samenvatting belangrijkste kenmerken van deze openstelling:
Op 1 juni 2016 hebben Provinciale Staten de Omgevingsvisie en de Omgevingsverordening vastgesteld. In de Omgevingsverordening is bepaald dat in een bestemmingsplan geen nieuwvestiging of uitbreiding van de bestaande stalvloeroppervlakte voor intensieve veehouderij mag zijn opgenomen. Burgemeester en wethouders kunnen onder bepaalde voorwaarden echter wel een omgevingsvergunning verlenen voor uitbreiding van de bestaande stalvloeroppervlakte, mits dit niet leidt tot een toename van het aantal dieren zoals dat voor de uitbreiding al vergund was.
In de Omgevingsverordening is verder bepaald dat tot 1 januari 2019 in een bestemmingsplan wel uitbreiding van stalvloeroppervlakte kan worden toegestaan tot een bepaalde omvang, afhankelijk van het – op een bij de omgevingsverordening behorende kaart – aangegeven gebied waarbinnen het bedrijf is gelegen.
Tussen december 2016 en maart 2017 hebben Gedeputeerde Staten een openstelling POP3 gedaan waarin geld beschikbaar gesteld wordt voor investering in de eerste stappen om te komen tot verduurzaming van intensieve veehouderijbedrijven. Die openstelling heeft veel bedrijven in Groningen de gelegenheid gegeven om de bedrijfsvoering te verduurzamen, met name door verhoging van het dierenwelzijn. De regeling was ruim overtekend.
Met deze tweede openstelling voor IV willen Gedeputeerde Staten bedrijven die de eerste stappen gemaakt hebben de gelegenheid geven om de verduurzaming van hun bedrijfsvoering verder vorm te geven.
Voor het opstellen van de investeringslijst is aangesloten bij de vereisten die behoren bij het sterrensysteem van de Stichting Beter Leven. Overigens kan een certificering met 1, 2 of 3 sterren van het product alleen door de verwerkers (slachters, eierhandelaren) worden aangevraagd. De bedoeling is dan ook dat betrokken boeren hun bedrijf voorbereiden op het behalen van deze certificering. Het op de markt brengen van producten waarmee de meerwaarde kan worden benut is een zaak van de keten als geheel.
Voor de definitie van veehouderij is aangesloten bij de definitie van intensieve veehouderij in de op 1 juni 2016 vastgestelde Omgevingsverordening provincie Groningen 2016. In afwijking van die definitie geldt deze investeringsregeling echter ook voor bedrijven die een biologisch certificaat hebben en hun bedrijfsvoering op punten nog verder willen verduurzamen. Deze beperking is dan ook uit de definitie gehaald. Verder is de beperking dat de dieren geheel of in belangrijke mate in hokken worden gehouden ook weggelaten. Ook daarvoor geldt dat we ondernemers die al veel maatregelen hebben genomen niet van de regeling willen uitsluiten.
Ten opzichte van de definitie in de Omgevingsverordeningslotte zijn verder tweede diergroepen weggelaten (fokstieren en pelsdieren). Deze sectoren zijn uit deze defintie gelaten, omdat het hier in Groningen zeer klein en in deze regeling zijn daarvoor geen maatregelen opgenomenrelatief kleine sectoren betreft. De voorliggende openstelling richt zich niet op deze sectoren.
Voor de definitie van varkensvriendelijke/dichte vloeren wordt aangesloten bij de definitie zoals die te vinden is in het Besluit Houders van dieren;
Een vloer of een gedeelte daarvan, die is voorzien van gierdoorlatende openingen, wordt als dicht beschouwd indien:
Een harde dichte vloer is bijvoorbeeld een beton/composietvloer of een metalen plaat.
Een zachte dichte vloer is bijvoorbeeld van geplastificeerd metaal of heeft een rubbercoating. Meer informatie hierover is ook te vinden in bijlage 1 van het certificatieschema van de Maatlat Duurzame Veehouderij (http://www.maatlatduurzameveehouderij.nl/Public/MDV_schemas/MDVA7_10PER010116/21criteriaVarkensMDVA71MDV10.pdf).
Deze openstelling richt zich specifiek op veehouderijbedrijven, actief op het gebied van varkens-, pluimvee- of vleeskalverhouderij. Indieners moeten bij RVO.nl zijn geregistreerd als houder van varkens, pluimvee of vleeskalveren.
Artikel 3; Subsidiabele activiteiten
Paragraaf 2 van de Regeling geeft een grote vrijheid in de keuze van investeringen die moeten leiden tot verduurzaming op landbouwbedrijven. Omdat het hier gaat om een openstelling voor een relatief beperkte, scherp afgebakende groep boeren, is ervoor gekozen om voor deze openstelling een systematiek te volgen die vergelijkbaar is met de openstellingen voor hoofdstuk 2.3 van de Regeling (jonge boeren).
Door het opnemen van een beperkte lijst van subsidiabele investeringen worden de administratieve lasten die gepaard gaan met het aanvragen van een subsidie sterk beperkt. Bovendien kan de investeringslijst, samen met de toelichting, een houvast vormen voor ondernemers die wel aan de slag willen met verduurzaming van hun bedrijf, maar niet weten hoe ze dat het beste kunnen aanpakken.
De puntentelling voor de investeringslijst is vastgesteld op basis van de onderwerpen die voor de provincie van belang zijn en de zaken die door de sector als prioritair zijn aangeduid. De nadruk ligt op maatregelen die een positieve invloed hebben op dierwelzijn en de relatie van het bedrijf met de omgeving. Daarnaast is aandacht besteed aan maatregelen die van belang zijn in het kader van diergezondheid en de emissie van het bedrijf naar de omgeving.
Per bedrijf kan onder deze openstelling niet meer dan één keer subsidie worden verkregen. Een aanvrager heeft wel de mogelijkheid om met dezelfde aanvraag meerdere maatregelen aan te vragen. Het totaal van de gevraagde subsidie moet dan meer zijn dan de ondergrens die in artikel 6 onder b wordt genoemd en de totale subsidie mag niet meer zijn dan het in datzelfde artikel onder a genoemde maximum. Voor de manier waarop in de beoordeling en rangschikking van aanvragen omgegaan wordt met een aanvraag waarin meerdere maatregelen worden beschreven, wordt verwezen naar artikel 7 van het openstellingsbesluit.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2018-959.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.