Besluit van Provinciale Staten van Zuid-Holland van 17 oktober 2018 met nummer 7124, tot wijziging van het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap van Delfland.

 

Goedkeuring Minister

Dit besluit van Provinciale Staten van Zuid-Holland is bij besluit van 5 december 2018 met nr. IENW/BSK-2018/259181 goedgekeurd door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Provinciale Staten van Zuid-Holland,

 

Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 11 september 2018, met het besluitnummer PZH-2018-660074740;

 

Gelet op artikel 2 van de Waterschapswet;

 

Besluiten:

 

Artikel I  

 

Het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap van Delfland wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

In artikel 2, eerste lid wordt "kaart (FD 05.1198)" vervangen door: Bijlage bij het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap van Delfland (17.1145_02).

 

B.

In artikel 9, tweede lid, wordt onder verlettering van onderdeel b tot c een onderdeel ingevoegd, luidende:

 

b. Het lid, bedoeld in het eerste lid, onderdeel c, worden benoemd door de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren.

 

C.

Artikel 7 komt te luiden:

 

Artikel 7

Het hoogheemraadschap heeft zijn zetel in Delft.

 

D.

De Bijlage behorende bij het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap van Delfland wordt vervangen door de bij dit besluit gevoegde Bijlage bij het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap van Delfland (17.1145_02).

 

Artikel II  

 

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2019 of, ingeval voor die datum het besluit nog niet is goedgekeurd, op de datum van inwerkingtreding van het goedkeuringsbesluit van de Minister, en werkt in dat geval terug tot en met 1 januari 2019.

 

 

Toelichting  

 

B

Tot 1 januari 2015 was het Bosschap verantwoordelijk voor de benoeming van vertegenwoordigers van de categorie natuurterreinen in het algemeen bestuur van het waterschap. Op 1 januari 2015 is het Bosschap opgeheven. Van eind februari 2015 tot 1 januari 2018 heeft de minister middels het Besluit aanwijzing Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren als benoemende organisatie van waterschapsbestuurders de Vereniging van Bos- en Natuurterreineneigenaren (VBNE) aangewezen. De gedachte was destijds dat de provincies deze aanwijzing uiterlijk in 2017 in de verschillende reglementen van de waterschappen zouden opnemen. Dat is nog niet gebeurd. Met dit besluit wordt het aanwijzen van de VBNE alsnog in het reglement van bestuur opgenomen. De VBNE is als belangenbehartiger van bos- en natuurterreineigenaren het geschikte lichaam om de vertegenwoordigers van de categorie natuurterreinen voor de waterschapsbesturen te benoemen.

 

C

Het hoogheemraadschap heeft de provincie er in haar brief van 15 mei 2018 op gewezen dat de tekst van artikel 7: ‘De zetel van het hoogheemraadschap is gevestigd te Delft’ tekstueel niet juist is en verzocht om de tekst aan te passen. De tekst wordt gewijzigd in: Het hoogheemraadschap heeft zijn zetel in Delft.

 

A, D

Bijlage: Kaart met grens beheergebied

In de afgelopen jaren is gebleken dat er onduidelijkheden waren over de ligging van de formele grens tussen waterschappen, of dat grenzen zijn veranderd zonder dat dat formeel is vastgelegd. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft in de afgelopen jaren alle grenzen nagelopen en met de buurwaterschappen (nieuwe) afspraken gemaakt over de ligging van de grens. Dat heeft tot aanpassingen van de grenzen geleid.

Daarnaast is op 18 juli 2017 van Rijkswaterstaat, mede namens de betrokken waterschappen, een verzoek ontvangen om de beheergrens tussen het Hoogheemraadschap van Delfland en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard langs de N209 bij Rotterdam The Hague Airport over een beperkte afstand in zuidelijke richting te verleggen. Door het verleggen van deze grens wordt tegemoet gekomen aan de wens om het watersysteem langs de daar aan te leggen nieuwe Rijksweg binnen één waterschap te houden.

Op de grens tussen Delfland en Rijnland is de kaart aangepast ter hoogte van de Sijtwendetunnel. Door de aanleg van deze tunnel is de waterscheiding op een andere plaats te komen liggen, met een wijziging van de grens tussen de waterschappen tot gevolg. Met de huidige wijziging van de kaart wordt de nieuwe situatie formeel vastgelegd.

Los van deze grenswijzigingen heeft afstemming tussen provincie en waterschap plaatsgevonden om op een hoger detailniveau dan in het verleden te bewerkstelligen dat beide overheden identieke grenzen hanteren.

Dit alles heeft geleid tot een nieuwe kaart, die als bijlage bij dit besluit is gevoegd en onderdeel gaat uitmaken van het reglement.

 

Den Haag, 17 oktober 2018

 

 

Provinciale Staten van Zuid-Holland,

 

 

griffier,

voorzitter,

 

Bijlagen:

 

Bijlage behorende bij artikel I onder D van het besluit van Provinciale Staten van Zuid-Holland van 17 oktober 2018 tot wijziging van het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap van Delfland.

 

Bijlage bij het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap van Delfland (17.1145_02)

 

 

Naar boven