Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 11 december 2018, nr: 1099471/1157763, tot wijziging van de begrenzing van het glastuinbouwconcentratiegebied op grond van de Provinciale Ruimtelijke Verordening

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

 

Overwegende dat aanleiding bestaat de begrenzing van het glastuinbouwconcentratiegebied als genoemd in artikel 26c van de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) te wijzigen;

 

Gelet op artikel 26c van de Provinciale Ruimtelijke Verordening;

 

Besluiten

Artikel 1  

De begrenzing van het glastuinbouwconcentratiegebied, op de locaties

  • a.

    tussen Poelweg en Noorddammerweg in gemeente Uithoorn, en;

  • b.

    Altongebied, aan de zijde van dorpskern De Noord in gemeente Heerhugowaard,

bij de Provinciale Ruimtelijke Verordening wordt gewijzigd door vervanging van de kaart 7 door de bij dit besluit behorende bijlage kaart 7.

Artikel 2  

Een digitale verbeelding van kaart 7 behorende bij de Provinciale Ruimtelijke Verordening te publiceren op ruimtelijkeplannen.nl conform de Wet ruimtelijke ordening.

Artikel 3  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin het wordt geplaatst.

 

Haarlem, 11 december 2018

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

J.W. Remkes, voorzitter

R.M. Bergkamp, provinciesecretaris

Toelichting wijziging begrenzing glastuinbouwconcentratiegebied (ex artikel 26c lid 8 van de Provinciale Ruimtelijke Verordening)

 

  • 1.

    Inleiding

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Uithoorn (brief van 23 april 2018) en burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard (brief van 20 maart 2018) vragen om wijziging van de begrenzing van de aanduiding glastuinbouwconcentratiegebied.

 

  • 2.

    Aanvraag gemeente Uithoorn

Inleiding

In de Uitvoeringsagenda van Greenport Aalsmeer is opgenomen dat de gemeenten gebiedsvisies voor verschillende gebieden opstellen. Deze visies moeten bijdragen aan een verdere versterking van de sierteeltsector in deze regio, onder andere door clustering van glastuinbouw in sterke gebieden, waarmee mogelijkheden ontstaan voor rendabele investeringen in onder andere duurzaamheid en modernisering. Binnen de gemeente Uithoorn moeten voor de gebieden waar de glastuinbouw geen toekomst meer heeft andere oplossingen worden gevonden. Dit geldt voor het gebied tussen Poelweg en Noorddammerweg dat in de ruimtelijke visie van de Greenport Aalsmeer is aangewezen als transformatiegebied.

 

Feitelijke situatie

In dit gebied zijn er nog vier (glas)tuinbouwbedrijven aanwezig. Uit de ondernemingsverkenning en de gesprekken van de gemeente met ondernemers is gebleken dat er nog één of twee bedrijven hun activiteiten hier (voorlopig) willen doorzetten. Er is vooralsnog geen sprake van verplaatsing van bedrijven. De uitkomsten van de verkenningen en gesprekken bevestigen dat het gebied geen toekomst meer heeft voor glastuinbouw (totale omvang 65 ha, waarvan bedrijven 47 ha; voorlopig blijvend glastuinbouw 9,5 ha; vertrekkend glastuinbouw 8,5 ha).

 

Reden wijziging

Dit is een glastuinbouwgebied voor de sierteelt. Het overgrote deel van het gebied heeft de glastuinbouwfunctie al lang verloren door functiewijzigingen. In het bestemmingsplan ‘Landelijk Gebied’ is al een wijzigingsbevoegdheid voor het college opgenomen om de bestemming glastuinbouw te wijzigen naar ‘Bedrijf – Agrarisch verwant’. Op vele locaties is er gebruik van gemaakt. Alleen in het middengebied zijn nog enkele glastuinbouwbedrijven aanwezig. Het toekomstperspectief van deze bedrijven staat onder druk. Er kan daarom geconcludeerd worden dat het gebied voor de glastuinbouw geen toekomst meer heeft.

 

Visie

De gemeente heeft een zorgvuldig proces doorlopen wat heeft geresulteerd in een gebiedsvisie. Kern van de visie is dat het gebied als bedrijventerrein wordt bestemd. Na de vaststelling van deze visie door de gemeenteraad zal een bestemmingsplantraject van start gaan.

Op basis van de huidige wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan kan op dit moment het laatste gedeelte van het gebied worden getransformeerd.

Deze visie is uitvoerig besproken met alle betrokken partijen. De belangen van de bedrijven die hun activiteiten willen doorzetten, worden niet uit het oog verloren. De huidige rechten blijven onverminderd bestaan. Het gemeentebestuur heeft de visie voorgelegd aan de stuurgroep van de Greenport Aalsmeer. Vanuit de Greenport worden gesprekken gevoerd met actieve glastuinbouwbedrijven in het gebied om te kijken naar de toekomstbestendigheid.

Er is gebleken dat er geen ruimte is voor het groeien van de bedrijven boven 2 ha.

 

Verzoek

Burgemeester en wethouders van de gemeente Uithoorn verzoeken om de begrenzing van het gebied tussen Poelweg en Noorddammerweg dat is aangeduid als “glastuinbouwconcentratie” te wijzigen.

 

De honorering van dit verzoek brengt een vergroting van het areaal bedrijventerrein met zich mee. Dit is toegevoegd aan de voorraad van bedrijventerreinen in de MRA en zodanig opgenomen in de Plabeka afspraken/monitor (47 ha als bestaand gebied – 18 ha. nieuw planaanbod). En in Plabeka is met de partij(en) afgesproken dat het gebied, indien de wijziging glastuinbouwconcentratiegebied uitgevoerd is, als kleinschalige bedrijfsterrein kan worden bestemd.

 

  • 3.

    Aanvraag gemeente Heerhugowaard

Inleiding

Gemeente Heerhugowaard heeft in 2012 een proces gestart om het bestemmingsplan Buitengebied te herzien. Het glastuinbouwconcentratiegebied Alton is er een onderdeel van. De gemeente constateerde dat de aanwijzing tot glastuinbouwconcentratiegebied niet overeenkomt met de feitelijke situatie, maar ook niet met de wens tot uitbreiding van het glastuinbouwconcentratiegebied richting De Vaandel Noord.

 

Reden wijziging

Uit de Toekomstvisie voor Alton (gemaakt in opdracht van de Stuurgroep Alton) blijkt dat er gebrek is aan vestigingslocaties voor glastuinbouwbedrijven op Alton.

De gemeente heeft zowel de ondernemers van Alton als de omwonenden gevraagd naar hun inzichten ten aanzien van de glasgrens en dan voornamelijk gericht op de oostkant van Alton, aan de zijde van dorpskern De Noord. Er zit een discrepantie in wensen van de omwonenden en de glastuinbouwsector. Aan de hand van gesprekken is ervoor gekozen om vast te houden aan een afstand tussen woningen in het lint en de glastuinbouwgebouwen. Voor het overige gaat het om correcties van de aanwijzing tot glastuinbouwconcentratiegebied over wegen, over (toekomstige) woonbebouwing en over het industrieterrein in de Zandhorst.

 

Verzoek

De gemeente verzoekt om correctie en uitbreiding van de contouren van het glastuinbouwconcentratiegebied op basis van de in de stuurgroep vastgestelde gebiedsvisie Alton en zoals in het voorstel is aangegeven. Op de bij het verzoek behorende kaart staan twee gebieden. Het met de stippellijn aangegeven gebied is totaal 385 hectare. De gekleurde vakken die nieuwe glasgrens gaan vormen is totaal 240 hectare groot. Inclusief het gebied Vaandel Noord (het oranje vlakje rechtsonder dat nu nog buiten de glasgrens ligt) dat 21 ha. is.

 

 

  • 4.

    Beoordeling

 

In de structuurvisie (§ 6.5.1 e.v.) is het beleid omtrent aanwijzing van glastuinbouwconcentratiegebied opgenomen. De aanwijzing van (grote) gebieden leidt tot clustering van deze landbouwsector met landschappelijke en economische voordelen. Dit beleid is verankerd in art 26c van de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV). In art. 26 c lid 8 van de PRV is bepaald dat Gedeputeerde Staten (GS), gehoord de desbetreffende commissie van provinciale staten, de begrenzing van het glastuinbouwconcentratiegebied zoals aangegeven op kaart 7 en de verbeelding ervan, kunnen wijzigen.

In het continue proces van modernisering van de glastuinbouw zijn er gebieden of delen van de glastuinbouwconcentratiegebieden aan te wijzen waarvan gemeenten, provincie en ondernemers constateren dat er geen toekomst ligt voor de glastuinbouw dan wel overcapaciteit is in een regio. Dat geldt bijvoorbeeld voor gebieden waar alle partijen in een regionale visie (bijv Ruimtelijke Visie Greenport Aalsmeer) hebben geconstateerd dat er geen toekomst meer voor is in tegenstelling tot andere gebieden waar grote duurzame investeringen plaatsvinden. In dergelijke gevallen kan de aanwijzing tot glastuinbouwgebied komen te vervallen. In dat geval zullen de begrenzingen in de kaarten van de PRV ook gewijzigd moeten worden. Om snel in te kunnen spelen op de actualiteit en dynamiek is bevoegdheid tot wijziging van de contouren van het glastuinbouwgebied bij GS neergelegd zodat de moderniseringsprocessen in de Greenports geen vertraging oplopen.

In ons beleid is bepaald dat ‘er ruimte is voor schaalvergroting, structuurverbetering en het uitplaatsen van groeiende bedrijven uit stedelijk of kwetsbaar gebied. Voor glastuinbouw wijst de Provincie Noord-Holland clustergebieden aan. Deze gebieden zorgen voor ruimtelijke clustering van bepaalde landbouwsectoren, wat leidt tot economische, landschappelijke en met name duurzame voordelen. De trend naar schaalvergroting en specialisatie zal zich voortzetten vanuit een economisch perspectief.’ Daarnaast liggen er grote maatschappelijk opgaven als het verduurzamen van glastuinbouwsector wat met name leidt tot collectieve investeringen in warmte en CO2.

 

De aanvragen zijn conform artikel 26c lid 8 van de PRV en regionaal afgestemd in respectievelijk de stuurgroep Greenport Aalsmeer en de stuurgroep Alton met de Greenport NHN.

 

Gelet op hierboven genoemde motivering van de verzoekers en de ruimte die ons ruimtelijk economisch beleid voor de wijziging van glastuinbouw biedt, zijn wij van oordeel dat de wijziging van de aanduiding glastuinbouwconcentratiegebied doorgevoerd kan worden.

Deze wijzigingen leiden tot duurzame, economische en landschappelijke voordelen binnen ons beleid.

Naar boven