Wijziging van de Subsidieregeling International Business Fryslân, handelsmissie & beursdeelname 2018-2019

Besluit van 18 december 2018, nr. 01594930, tot wijziging van de Subsidieregeling International Business Fryslân, handelsmissie & beursdeelname 2018-2019

 

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013;

 

besluiten:

 

vast te stellen de wijziging van de Subsidieregeling International Business Fryslân, handelsmissie & beursdeelname 2018-2019.

Artikel I  

 

De Subsidieregeling International Business Fryslân, handelsmissie & beursdeelname 2018-2019 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

Aan artikel 1.1 wordt, na onderdeel f, een onderdeel ingevoegd, luidende:

 

  • g.

    penvoerder gezamenlijk gebruik beursoppervlak beursdeelname: een onderneming als genoemd in artikel 2.3 die, met andere ondernemingen die vallen onder voornoemd artikel, deelneemt aan een internationale beurs waarbij gezamenlijk gebruik wordt gemaakt van gehuurd beursoppervlak, en die gemachtigd is om namens hen subsidie aan te vragen voor een activiteit als omschreven in artikel 2.2, aanhef en onderdeel b.

 

B.

 

Artikel 2.4 komt te luiden:

 

Artikel 2.4 Aanvraag

 

  • 1.

    Een aanvraag voor subsidie wordt ingediend door middel van een door Gedeputeerde Staten vastgesteld aanvraagformulier en gaat vergezeld van de daarin genoemde bescheiden.

  • 2.

    Indien een aanvraag voor subsidie voor een activiteit als genoemd in artikel 2.2, aanhef en onderdeel b, namens een groep van ondernemingen wordt ingediend die gezamenlijk gebruik maken van gehuurd beursoppervlak, treedt een ‘penvoerder gezamenlijk gebruik beursoppervlak beursdeelname’ als aanvrager op namens de groep.

  • 3.

    Een aanvraag voor subsidie kan alleen namens een groep van ondernemingen worden ingediend voor een activiteit als genoemd in artikel 2.2, aanhef en onderdeel b, waarbij de groep gezamenlijk gebruik maakt van gehuurd beursoppervlak.

 

C.

 

Artikel 2.7 komt te luiden:

 

Artikel 2.7 Toetsingscriteria

 

  • 1.

    Om voor subsidie in aanmerking te komen voor een activiteit zoals vermeld in artikel 2.2 wordt voldaan aan de volgende criteria:

    • a.

      de aanvrager is een onderneming met een fysieke vestiging in de provincie Fryslân die vanuit deze Friese vestiging ondernemingsactiviteiten uitvoert;

    • b.

      deelname aan de handelsmissie of internationale beurs beoogt bij te dragen aan de ontwikkeling en vergroting van het exportaandeel in de omzet van de Friese vestiging van de aanvrager;

    • c.

      deelname aan de handelsmissie of internationale beurs komt primair ten goede van de ondernemingsactiviteiten die vanuit de Friese vestiging van de aanvrager worden verricht;

    • d.

      de handelsmissie of internationale beurs vindt plaats binnen één jaar nadat de aanvraag om subsidie is ontvangen;

    • e.

      aan de internationale beurs wordt deelgenomen met een eigen beursstand.

  • 2.

    Indien subsidie door een ‘penvoerder gezamenlijk gebruik beursoppervlak beursdeelname’ namens meerdere aanvragers wordt aangevraagd, dient elk van deze aanvragers aan de criteria als vermeld in het eerste lid te voldoen.

 

D.

 

Artikel 2.8 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In onderdeel d, wordt de zinsnede ‘’de activiteit niet voldoet’’ vervangen door de zinsnede: niet voldaan wordt.

  • 2.

    In onderdeel i, vervalt ‘’4° goederenvervoer over de weg.’’

  • 3.

    Na onderdeel i wordt een nieuw onderdeel toegevoegd, luidende:

    • j.

      een aanvraag namens een groep van ondernemingen wordt ingediend door een penvoerder die niet kan worden aangemerkt als een ‘penvoerder gezamenlijk gebruik beursoppervlak beursdeelname’ als gedefinieerd in artikel 1.1, aanhef en onderdeel g.

 

E.

 

Aan artikel 2.11 wordt, na onderdeel d, een onderdeel toegevoegd, luidende:

 

  • e.

    indien subsidie wordt verstrekt aan een groep van ondernemingen die gezamenlijk gebruik maken van gehuurd beursoppervlak: ervoor te zorgen dat er gedurende de realisatie van de gesubsidieerde activiteit geen wijziging optreedt in het penvoerderschap.

 

F.

 

Aan het slot van artikel 2.13, derde lid, wordt een volzin toegevoegd, luidende:

Indien subsidie is verstrekt aan een groep van ondernemingen die gezamenlijk gebruik maakt van gehuurd beursoppervlak kunnen de onverschuldigde betaalde subsidiebedragen teruggevorderd worden bij de ‘penvoerder gezamenlijk gebruik beursoppervlak beursdeelname’ alsmede bij iedere overige deelnemer van de groep.

 

Artikel II  

 

De Artikelsgewijze toelichting van de Subsidieregeling International Business Fryslân, handelsmissie & beursdeelname 2018-2019 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

Na de artikelsgewijze toelichting op artikel 2.3 wordt een nieuwe artikelsgewijze toelichting ingevoegd, luidende:

 

Artikel 2.4, tweede en derde lid

Een groep van ondernemingen die deelneemt aan een internationale beurs en op deze beurs gezamenlijk gebruik maakt van beursoppervlak dat door één van hen wordt gereserveerd of reeds is gereserveerd vóór ontvangst van de aanvraag (met in achtneming van de vier weken termijn ten aanzien van het mogen aangaan van een verplichting zoals het reserveren van beursoppervlak) kan gezamenlijk subsidie aanvragen. Dit kunnen zij alleen doen wanneer één van de groep door de rest wordt aangewezen als ‘penvoerder gezamenlijk gebruik beursoppervlak beursdeelname’ (hierna: penvoerder). In andere situaties is het niet mogelijk om subsidie aan te vragen namens een groep van ondernemingen. De penvoerder is een onderneming die valt onder de doelgroep van de regeling en die tevens ook deelneemt aan de internationale beurs waarvoor subsidie wordt aangevraagd.

 

De penvoerder draagt zorg voor het indienen van de aanvraag en het in het kader daarvan verzamelen en overleggen van alle gegevens en bescheiden met betrekking tot de afzonderlijke deelnemers uit de groep. Bij het indienen van de aanvraag dient de penvoerder onder andere inzichtelijk te maken welke kosten (zowel subsidiabele als niet-subsidiabele kosten) elke onderneming uit de groep afzonderlijk maakt voor deelname aan de internationale beurs en wat het gevraagde te ontvangen subsidiebedrag is per onderneming. In het geval dat een aanvraag gehonoreerd wordt en subsidieverstrekking plaatsvindt, wordt het te verlenen en vast te stellen subsidiebedrag geheel overgemaakt aan de penvoerder, die vervolgens op zijn beurt zorgt voor de verdeling van dit bedrag aan de verschillende deelnemers uit de groep.

 

De penvoerder zorgt voor alle (toekomstige) communicatie inzake de gesubsidieerde activiteit en is eerste aanspreekpunt voor Gedeputeerde Staten. Tevens is hij, net zoals de overige ondernemingen uit de groep, gehouden aan de aan de subsidieverstrekking verbonden verplichtingen en de verplichtingen die voortvloeien uit artikel 2.13 en 2.14 van de Asv 2013 en de Awb.

 

B.

 

Het opschrift ‘’Artikel 2.7, aanhef en onder f’’ wordt vervangen door het opschrift: Artikel 2.7, eerste lid, aanhef en onder e.

 

C.

 

Na de artikelsgewijze toelichting op artikel 2.9, eerste lid, onder a, wordt een nieuwe artikelsgewijze toelichting ingevoegd, luidende:

Artikel 2.11, aanhef en onder e:

Indien de subsidie is verstrekt aan een penvoerder namens een groep van ondernemingen dan is de penvoerder verplicht de subsidievaststellingsbeschikking met de daaraan gekoppelde verplichtingen gedurende de realisatie van het project niet over te dragen aan een derde. Dit betekent dat een verzoek tot wijziging van het penvoerderschap (namens de groep) niet wordt gehonoreerd. Een dergelijk verzoek zal leiden tot intrekking van de subsidievaststellingsbeschikking en wel op grond van artikel 4:49, eerste lid en onderdeel c, van de Awb.

 

D.

 

Aan het slot van de tweede alinea van de artikelsgewijze toelichting op artikel 2.12, wordt een volzin toegevoegd, luidende:

Indien subsidie is verstrekt aan een groep van ondernemingen dan dienen de afzonderlijke ondernemingen uit de groep desgevraagd, via de penvoerder, de gevraagde bescheiden te overleggen. De penvoerder is verantwoordelijk voor het overleggen van deze bescheiden aan Gedeputeerde Staten.

 

E.

 

De artikelsgewijze toelichting op artikel 2.14 komt te luiden:

 

Artikel 2.14:

Het steunkader waarbinnen subsidie wordt verstrekt in het kader van deze regeling is de de-minimissteunen is geregeld in Verordening (EG) Nr. 1407/2013 van de Commissie van 18 december 2013. Op grond van deze verordening kan Gedeputeerde Staten aan MKB-ondernemingen over een periode van drie belastingjaren tot € 200.000,- aan voordeel verstrekken zonder dat dit staatssteun oplevert (voor ondernemingen die onder de sector vervoer vallen, geldt dat zij maximaal € 100.000,- over een periode van drie belastingjaren ontvangen). Om te kunnen beoordelen dat het plafondbedrag niet wordt overschreden met de subsidieverstrekking in het kader van deze regeling, dient bij de aanvraag een ingevulde de-minimisverklaring te worden overgelegd.

 

Indien subsidie wordt aangevraagd door een penvoerder namens een groep van ondernemingen die gezamenlijk gebruik maakt van gehuurd beursoppervlak, dan dient er per onderneming die een deel van het te verstrekken subsidiebedrag ontvangt, een de-minimisverklaring te worden overgelegd.

 

Artikel III  

 

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van bekendmaking in het Provinciaal Blad.

 

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Fryslân van 18 december 2018.

Voorzitter

drs. A.A.M. Brok

Secretaris

R.E. Bouius – Riemersma, MBA MCM

Naar boven