Wijziging van de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân

Besluit van 11 december 2018, nr. 01612973, tot wijziging van de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân

 

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013;

 

besluiten:

 

vast te stellen de wijziging van de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân.

Artikel I  

 

De Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

Artikel 1.1, negentiende lid, aanhef en onderdeel d, komt te luiden als volgt:

 

Regeling regionaal investeringsfonds mbo 2019-2022: Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 6 november 2018, nr. MBO/1337390, houdende regels voor de verstrekking van aanvullende bekostiging voor de verbetering van de aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt door publiek-private samenwerking.

 

B.

 

Artikel 6.2.1 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 6.2.1 Doel

Het doel van deze regeling is het stimuleren van projecten van samenwerkingsverbanden die de aansluiting van het beroepsonderwijs op de behoefte van de arbeidsmarkt beogen te verbeteren door hiervoor een cofinancieringsbijdrage beschikbaar te stellen.

 

C.

 

Artikel 6.2.2 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 6.2.2 Subsidiabele activiteit

Subsidie kan worden verleend voor het uitvoeren van activiteiten van een, door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op grond van de Regeling regionaal investeringsfonds mbo 2019-2022 gesubsidieerd, project van een samenwerkingsverband dat de aansluiting van het beroepsonderwijs op de behoefte van de arbeidsmarkt beoogt te verbeteren.

 

D.

 

Artikel 6.2.4 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 6.2.4 Aanvraagperiode

  • 1.

    Een aanvraag voor subsidie voor een activiteit als omschreven in artikel 6.2.2 kan van 7 januari 2019 tot en met 29 augustus 2019 worden ingediend.

  • 2.

    Om voor subsidie in aanmerking te kunnen komen, dient een aanvraag binnen het in het eerste lid genoemde tijdvak te zijn ontvangen door Gedeputeerde Staten.

 

E.

 

Artikel 6.2.5 komt te luiden als volgt:

 

 

Artikel 6.2.5 Aanvraag

Een aanvraag voor subsidie wordt ingediend met gebruikmaking van een door Gedeputeerde Staten vastgesteld volledig ingevuld aanvraagformulier, vergezeld van de in het aanvraagformulier verplichte bijlagen.

 

F.

 

Artikel 6.2.6 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 6.2.6 Weigeringsgronden

  • 1.

    Onverminderd artikel 2.7 van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013, wordt subsidie in ieder geval geweigerd indien:

    • a.

      de activiteit niet in overeenstemming is met het in artikel 6.2.1 genoemde doel;

    • b.

      er op het moment van ontvangst van de aanvraag door Gedeputeerde Staten, nog geen subsidie is aangevraagd voor een in artikel 6.2.2 bedoeld project bij de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op grond van de Regeling regionaal investeringsfonds mbo 2019-2022;

    • c.

      een aanvraag wordt ontvangen buiten het in artikel 6.2.4, eerste lid, genoemde tijdvak.

  • 2.

    Onverminderd artikel 2.7 van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013, wordt subsidie in ieder geval geweigerd voor zover de subsidiabele kosten waarvoor subsidie wordt gevraagd reeds volledig gedekt worden door de aanvrager zelf al dan niet met behulp van derden.

 

G.

 

Artikel 6.2.7 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 6.2.7 Subsidiabele kosten en niet subsidiabele kosten

  • 1.

    Subsidie kan worden verstrekt voor de begrote kosten die gemaakt worden gedurende de eerste twee jaar van het project als omschreven in artikel 6.2.2.

  • 2.

    In aanvulling op hetgeen bepaald in artikel 1.10 van de Asv 2013 wordt geen subsidie verstrekt voor de kosten als genoemd in artikel 11 van de Regeling regionaal investeringsfonds mbo 2019-2022 alsmede de kosten voor het uitvoeren van in het laatstgenoemde artikel genoemde activiteiten.

 

H.

 

Artikel 6.2.8 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 6.2.8 Subsidiehoogte

De subsidie bedraagt:

  • a.

    tien procent van de subsidiabele kosten, indien een gemeentelijke overheid of andere provinciale overheid een cofinanciering beschikbaar stelt voor het project van de aanvrager waarvoor op grond van de Regeling regionaal investeringsfonds mbo 2019-2022 een subsidie is verstrekt, tot een maximum van € 250.000,-;

  • b.

    vijf procent van de subsidiabele kosten, indien er geen gemeentelijke overheid of andere provinciale overheid een cofinanciering beschikbaar stelt voor het project van de aanvrager waarvoor op grond van de Regeling regionaal investeringsfonds mbo 2019-2022 een subsidie is verstrekt, tot een maximum van € 150.000,-.

 

I.

Artikel 6.2.9 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het eerste lid wordt het woord ‘’binnenkomst" tweemaal vervangen door het woord: ontvangen.

  • 2.

    In het tweede lid wordt tussen de woorden ‘’voor aanvragen’’ het woord ‘’volledige’’ tussengevoegd.

 

J.

 

Artikel 6.2.10 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 6.2.10 Verplichtingen

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit artikel 2.13 en 2.14 van de Asv 2013, is de subsidieontvanger verplicht om:

  • a.

    uiterlijk vóór 1 januari 2020 te starten met de gesubsidieerde activiteit;

  • b.

    de gesubsidieerde activiteit binnen twee jaar na de start hiervan te realiseren;

  • c.

    de subsidieverleningsbeschikking en de daaruit voortvloeiende voorwaarden en verplichtingen niet over te dragen aan een derde.

 

K.

 

Artikel 6.2.11 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 6.2.11 Opschortende voorwaarde

De subsidie wordt verleend onder de opschortende voorwaarde dat aan de aanvrager op grond van de Regeling regionaal investeringsfonds mbo 2019-2022, vóór 28 december 2019, een subsidie is verstrekt voor het project als bedoeld in artikel 6.2.2.

 

Artikel II  

 

De toelichting op de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân, wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

De tekst onder de toelichting op Paragraaf 6.2 Stimulering samenwerking MKB en mbo, komt te luiden als volgt:

 

Het doel van deze regeling is het beschikbaar stellen van subsidie voor projecten van samenwerkingsverbanden die bestaan uit publieke en private partijen, die ten doel hebben de aansluiting van het beroepsonderwijs op de behoefte van de arbeidsmarkt te verbeteren. Het gaat hierbij om een procentuele cofinanciering op projecten die mede worden gesubsidieerd uit rijksmiddelen, namelijk uit hoofde van de Regeling regionaal investeringsfonds mbo 2019-2022 (RIF). Onder voorwaarde dat ook het Rijk bijdraagt aan de publiek-private samenwerking, kan een bevoegd gezag van een onderwijsinstelling een beroep doen op subsidie op grond van deze paragraaf. Het bedrijfsleven deelt hierbij kennis over technologische ontwikkelingen met het onderwijs. De innovaties in de branche worden door het mbo verwerkt in de lesstof, waardoor opleidingen actueel zijn, het onderwijs innoveert en een optimale koppeling tussen theorie en praktijk wordt gerealiseerd. Daardoor is het bedrijfsleven verzekerd van hoogwaardig arbeidspotentieel, evenals van kennisoverdracht en-behoud. Dit biedt mkb bedrijven de mogelijkheid hun innovatiekracht te vergroten en de kwaliteit of kwantiteit van hun producten en diensten te verhogen.

 

Stimulering vanuit de regionale overheid aan projecten zoals hierboven is omschreven, richt zich op trajecten die lange termijn relaties tussen het mkb en mbo voeden. Het doel is dat dit zoveel mogelijk gekoppeld wordt aan bestaande clusterontwikkelingen zoals ICD, yachtbuilders, watertechnogie, energiecampus en foodexperience centre etc., daar dit de kans op een structurele inbedding vergroot. Binnen deze clusterontwikkelingen is er bijna altijd ook een verbinding naar het hbo waardoor het geen solitaire mbo-projecten worden.

 

De provinciale subsidie is bedoeld voor aanvullende financiële ondersteuning gedurende de eerste twee jaren van het project waarvoor op grond van de RIF eveneens een subsidie is verstrekt. Dat houdt in dat alleen kosten voor subsidie in aanmerking komen die worden gemaakt gedurende de eerste twee jaar nadat de subsidiabele activiteit van start is gegaan.

 

Artikel III  

 

Op aanvragen die zijn ontvangen in 2018 op grond van HOOFDSTUK 6 CO-FINANCIERING, Paragraaf 6.2 Stimulering samenwerking MKB en mbo, is het recht van toepassing zoals dat luidde op de dag voor de datum van inwerkingtreding van dit besluit.

 

Artikel IV  

 

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van bekendmaking in het Provinciaal Blad.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Fryslân van 11 december 2018.

Voorzitter

drs. A.A.M. Brok

Secretaris

R.E. Bouius – Riemersma, MBA MCM

Naar boven