Openstellingsbesluit DAW-projecten beheergebied waterschap Drents Overijsselse Delta – thema Opstellen waterplannen

 

Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 20 november 2018, kenmerk 4.5/2018002618, team Natuur en Water, tot bekendmaking van hun besluit tot vaststelling van het Openstellingsbesluit DAW-projecten beheergebied waterschap Drents Overijsselse Delta – thema Opstellen waterplannen

 

 

Gedeputeerde Staten van Drenthe;

 

gelet op de Uitvoeringsregeling Deltaplan Agrarisch Waterbeheer van 18 april 2017, Provinciaal Blad nummer 2534 van 2017, hierna te noemen de Uitvoeringsregeling DAW;

 

 

BESLUITEN:

 

 

vast te stellen het Openstellingsbesluit DAW-projecten beheergebied waterschap Drents Overijsselse Delta – thema Opstellen waterplannen.

 

Gedeputeerde Staten voornoemd,

 

mevrouw drs. J. Klijnsma, voorzitter

 

W.F. Brenkman MSc, secretaris

 

 

Uitgegeven 23 november 2018

 

 

Artikel 1 Openstelling en openstellingsgebied

  • 1.

    De openstelling richt zich alleen op bovenwettelijke maatregelen die verdergaan dan de geldende Unie-normen of nationale normen.

  • 2.

    De activiteiten hebben betrekking op het vergroten van kennis en inzicht in de wateropgaven onder andere door het opstellen van integrale gebiedsplannen en bedrijfsadviezen in het kader van regionale samenwerking en het opstellen van individuele bedrijfsplannen.

  • 3.

    Deze openstelling geldt voor het werkgebied van het waterschap Drents Overijsselse Delta zoals aangegeven op de kaart in bijlage 1 van dit openstellingsbesluit.

 

Artikel 2 Subsidieplafond

Het subsidieplafond voor integrale gebiedsplannen bedraagt € 150.000,-- en voor individuele bedrijfsplannen € 100.000,--.

 

Artikel 3 Subsidiabele activiteiten

  • 1.

    Voor integrale gebiedsplannen kan subsidie aangevraagd worden voor de volgende activiteiten:

    • a.

      demonstraties en trainingen, workshops en coaching aan de in artikel 4 genoemde doelgroepen;

    • b.

      niet-productieve investeringen in het landelijk gebied die betrekking hebben op de (her)inrichting en/of transformatie en/of het beheer van het watersysteem voor landbouw-, water- en klimaatdoelen en rechtstreeks ten goede komen aan de landbouw.

  • 2.

    Voor individuele bedrijfsplannen kan subsidie aangevraagd worden voor de volgende activiteit:

    • a.

      niet-productieve investeringen in het landelijk gebied die betrekking hebben op de (her)inrichting en/of transformatie en/of het beheer van het watersysteem voor landbouw-, water- en klimaatdoelen en rechtstreeks ten goede komen aan de landbouw.

 

Artikel 4 Doelgroep

De subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan:

  • a.

    landbouwers;

  • b.

    eigenaren van gronden met bestemming landbouw;

  • c.

    grondgebruikers;

  • d.

    samenwerkingsverbanden van bovenstaande partijen, bestaande uit tenminste twee partijen die van belang zijn voor het verwezenlijken van de doelstelling van de projectvraag en tenminste één landbouwer of een organisatie die hen vertegenwoordigt.

 

Artikel 5 Aanvraag

In aanvulling op artikel 6 van de Uitvoeringsregeling DAW dient de aanvrager het aanvraagformulier met het model Projectplan en de begroting ingevuld in te dienen conform de daarvoor beschikbare formats.

 

Indien van toepassing dient de aanvrager eveneens het model Machtigingsovereenkomst individuele subsidieaanvragen en het model Machtiging en Samenwerkingsovereenkomst ingevuld in te dienen.

 

Gedeputeerde Staten consulteren het waterschap Drents Overijsselse Delta bij de beoordeling van de aanvraag.

 

Artikel 6 Aanvraagperiode

Een aanvraag kan worden ingediend van 26 november 2018 tot en met 8 januari 2019.

 

Artikel 7 Subsidiabele kosten

  • 1.

    Voor zover noodzakelijk en adequaat in relatie tot het doel van de subsidie komen de volgende kosten voor subsidie in aanmerking:

    • a.

      deelname aan activiteiten die kennisdeling tot doel hebben

    • b.

      de kosten van adviseurs, architecten en ingenieurs

    • c.

      de kosten van adviezen duurzaamheid op milieu en economisch gebied

    • d.

      de kosten van haalbaarheidsstudies

    • e.

      de personeelskosten, met vastgestelde uurtarieven volgens lid 2 van dit artikelBij integrale gebiedsplannen zijn eveneens de volgende kosten subsidiabel

    • f.

      de communicatiekosten voor het betrekken van deelnemers en het delen van de resultaten.

  • 2.

    Voor personeelskosten, met vastgestelde uurtarieven voor eigen arbeid, gelden de volgende uurtarieven:

    • a.

      voor personeelskosten op het niveau van mbo: maximaal € 58,--/uur

    • b.

      voor personeelskosten op het niveau van hbo: maximaal € 79,--/uur

    • c.

      voor personeelskosten op het niveau van wo: maximaal € 99,--/uur.

  • 3.

    Voor de subsidiabele kosten die een directe koppeling hebben met adviesdiensten conform artikel 22.2, Landbouw vrijstellingsverordening (LVV) en artikel 22.3, LVV, geldt dat maximaal één advies per bedrijf voor subsidie in aanmerking komt.

  • 4.

    De volgende in artikel 9, lid 5 van de Uitvoeringsregeling DAW genoemde kosten komen voor subsidie in aanmerking:

    • a.

      opstellen (gebiedsgericht) bedrijfswaterplan of bedrijfs(afval)waterscan: waterkwantiteit (droog, nat) en/of waterkwaliteit mogelijk in combinatie met milieupuntensysteem;

    • b.

      de subsidiabele kosten die een directe koppeling hebben met kennisoverdracht en voorlichting conform artikel 21, lid 3, van de LVV:

      • i.

        conform artikel 21, lid 3.a, van de LVV de kosten voor (organisatie van) acties voor de verwerving van vaardigheden, waaronder workshops, coaching, demonstratieactiviteiten en voorlichtingsacties;

      • ii.

        conform artikel 21, lid 3.d, van de LVV de kosten voor (organisatie van) demonstratieprojecten in verband met investeringen.

 

Artikel 8 Subsidiehoogte

  • 1.

    In aanvulling op artikel 11 van de Uitvoeringsregeling DAW geldt voor de kosten zoals genoemd in artikel 7, leden 1, 2 en 4.a, van dit openstellingsbesluit een maximum subsidie van 40% van de subsidiabele kosten met een maximum subsidiebedrag per individuele onderneming van € 2.500,--.

  • 2.

    In aanvulling op artikel 11 van de Uitvoeringsregeling DAW geldt voor de kosten zoals genoemd in artikel 7, leden 1, 2 en 4.b, van dit openstellingsbesluit een maximum subsidie van 100% van de subsidiabele kosten met een maximum subsidiebedrag per individuele onderneming van € 2.500,-- en een maximum subsidiebedrag van € 1.500,-- per bedrijfsadvies.

  • 3.

    Voor de kosten zoals genoemd in artikel 7, lid 3 van dit openstellingsbesluit geldt een maximum subsidie van 100% van de subsidiabele kosten met een maximum subsidiebedrag per individuele onderneming van € 1.500,--.

 

Artikel 9 Deelnemers

Het minimale aantal deelnemers per project bij het onderdeel 'Integraal gebiedsplan' is tien en bij het 'Individueel bedrijfsplan' is vijf.

 

Artikel 10 Overige verplichtingen

  • a.

    Projecten dienen binnen drie jaar te zijn afgerond.

  • b.

    In bijzondere gevallen kan Gedeputeerde Staten om uitstel worden verzocht op de in het vorige lid genoemde termijn.

  • c.

    Voor projecten met een looptijd van langer dan één jaar dient eenmaal per jaar een verslag omtrent de voortgang van de activiteiten te worden ingediend, tenzij in de beschikking tot subsidieverlening anders is bepaald.

  • d.

    Bij verlening van de beschikking wordt een voorschot van 40% op de berekende subsidie uitgekeerd.

  • e.

    Indien de investeringen een looptijd hebben van meerdere jaren kan op basis van een onderbouwd verzoek een tweede voorschot van 40% op de berekende subsidie op de investeringen worden uitgekeerd.

  • f.

    De resterende 20% van de berekende subsidie op de investeringen zal bij de eindafrekening van het project worden uitgekeerd.

  • g.

    Conform artikel 2.12 van de Algemene subsidieverordening Drenthe dient de aanvrager eenmaal per jaar een financiële tussenrapportage te verstrekken voor een project dat een looptijd heeft van langer dan één jaar.

 

Artikel 11 Inwerkingtreding en horizonbepaling

Dit openstellingsbesluit treedt in werking op 26 november 2018 en vervalt op 9 januari 2019.

 

 

Toelichting

 

Wettelijk en bovenwettelijk

Onder 'wettelijk' worden hier activiteiten verstaan die verplicht zijn volgens geldende Unie-normen of nationale normen of op korte termijn verplicht worden gesteld. Wettelijke activiteiten zijn uitgesloten van subsidie.

Onder 'bovenwettelijk' worden hier activiteiten verstaan die verder gaan dan de geldende of op korte termijn ingevoerde Unie-normen of nationale normen. Voor bovenwettelijke activiteiten kunt u mogelijk subsidie ontvangen.

 

Deelnemer

Een deelnemer is in dezen een persoon of bedrijf die/dat als onderdeel van het subsidieproject minimaal fysieke maatregelen treft conform deze openstelling.

 

Subsidiabele activiteiten

Dit openstellingsbesluit heeft met name betrekking op projecten of activiteiten die bijdragen aan het bereiken van de in artikel 2 van de Uitvoeringsregeling DAW genoemde doelen.

 

Subsidiehoogte

In de Uitvoeringsregeling DAW is nadrukkelijk gekeken naar de staatssteun aspecten. In verband hiermee is een koppeling gemaakt met de LVV. In deze verordening zijn de maximale steunpercentages opgenomen die verstrekt mogen worden aan landbouwers, zonder dat er sprake is van staatssteun. In dit openstellingsbesluit zijn subsidie/steunpercentages per activiteit voor de openstelling integraal gebiedsplan en individueel bedrijfsplan DAW weergegeven. Wel zijn de maximale subsidies per deelnemer bepaald op € 2.500,-- en per bedrijfsadvies op € 1.500,--.

 

Subsidiabel/subsidiabele kosten

De hoogte van het subsidiebedrag wordt berekend op basis van de ingediende begroting. In de begroting moeten de kosten die nodig zijn voor het uitvoeren van het project onderbouwd worden. Niet alle kosten komen automatisch in aanmerking voor subsidie. De hoofdregel is dat het gaat om kosten die redelijkerwijs gemaakt moeten worden om de activiteiten in het project uit te voeren en dat de kosten rechtstreeks verbonden zijn met deze activiteiten.

 

Overige verplichtingen

Bij het indienen van een subsidieaanvraag moet tevens het model Projectplan en het model Begroting ingediend worden conform de formats van de provincie Drenthe (zie website provincie Drenthe https://www.provincie.drenthe.nl/loket/subsidieloket). Deze modellen moeten verplicht ingevuld worden voordat de subsidieaanvraag in behandeling genomen kan worden. Indien van toepassing moeten ook de modellen aangaande samenwerking en de machtigingsovereenkomsten ingevuld en ingediend worden.

Bijlage 1: Begrenzing opstellingsbesluit

Naar boven