Verhuiskostenregeling provincie Overijssel 2018

(krachtens artikel 3.1.4, tweede lid en artikel 2.6.1 van de CAP).

 

Besluit van gedeputeerde staten van Overijssel van 22 oktober 1991, kenmerk BPO91/792. Gewijzigd bij besluit: van 26 september 2000 nr. MI/2000/573.

 

Gewijzigd bij besluit van 19 december 2000 nr. MI/2000/921.

 

Gewijzigd bij besluit van gedeputeerde staten van Overijssel van 7 december 2004 (MI/2004/1429) jo. 22 februari 2005 (MI/2005/177) met ingang van 1 januari 2005.

 

Gewijzigd bij besluit van Gedeputeerde Staten van 18 november 2008 (2008/0164406) met ingang van 1 januari 2009.

 

Gewijzigd bij besluit van Gedeputeerde Staten van 17 maart 2009 (2009/0027956) met ingang van 1 januari 2009.

 

Gewijzigd besluit van Gedeputeerde Staten van 20-12-2010 (2010/0196721) met ingang van 1 januari 2011

 

Gewijzigd besluit van Gedeputeerde Staten van 28 november 2017 met ingang van 1 januari 2018

Artikel 1 Algemene bepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    ambtenaar :

    de ambtenaar in de zin van artikel 1.1, sub b van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies die voor onbepaalde tijd is aangesteld

  • b.

    verhuisplicht :

    de plicht om in opdracht van gedeputeerde staten in of nabij de plaats van tewerkstelling te gaan wonen waarbij de afstand tussen de oude woning en de werkplek meer dan 25 kilometer bedraagt en de afstand van de nieuwe woning naar de werkplek minder dan 10 kilometer bedraagt of op dusdanig verkorte afstand dat de verhuizing uit de omstandigheden van het geval evident samenhangt met de aanstelling van de ambtenaar.

  • c.

    verhuisfaciliteit :

    de faciliteit om in het belang van de dienst te gaan wonen in of nabij de plaats van tewerkstelling waarbij de afstand tussen de oude woning en de werkplek meer dan 25 kilometer bedraagt en de afstand van de nieuwe woning naar de werkplek minder dan 10 kilometer bedraagt of op dusdanig verkorte afstand dat de verhuizing uit de omstandigheden van het geval evident samenhangt met de aanstelling van de ambtenaar.

Artikel 2 Aanspraken op verhuiskostenvergoeding

  • 1.

    Een verhuiskostenvergoeding wordt toegekend voor een verhuizing binnen of naar Nederland aan:

    • a.

      de ambtenaar die in verband met zijn indiensttreding voldoet aan zijn verhuisplicht;

    • b.

      de ambtenaar die in verband met een verandering van plaats van tewerkstelling voldoet aan zijn verhuisplicht;

  • 2.

    Een verhuiskostenvergoeding wordt daarnaast voor een verhuizing binnen of naar Nederland toegekend aan de ambtenaar die binnen twee jaar na zijn aanstelling gebruik maakt van de verhuisfaciliteit.

  • 3.

    Een verhuiskostenvergoeding wordt verder toegekend aan de ambtenaar die op medisch advies in het belang van hemzelf of een van degenen met wie hij samenwoont en te zijnen laste komt, is verhuisd, mits het medisch advies door gedeputeerde staten wordt onderschreven.

  • 4.

    De in dit artikel genoemde vergoedingen worden verstrekt conform de fiscale randvoorwaarden.

Artikel 3
  • 1.

    De ambtenaar aan wie ontslag op aanvraag wordt verleend of die als gevolg van aan zichzelf te wijten feiten of omstandigheden wordt ontslagen, moet de ontvangen verhuiskostenvergoeding terugbetalen, tenzij dit ontslag ingaat twee jaren of langer na het ontstaan van de verhuisplicht en een jaar of langer na de verhuizing.

  • 2.

    De ambtenaar aan wie ontslag op aanvraag wordt verleend of die als gevolg van aan zichzelf te wijten feiten of omstandigheden wordt ontslagen, moet de ontvangen verhuiskostenvergoeding terugbetalen, tenzij dit ontslag ingaat twee jaren of langer na het ontvangen van de vergoeding in het kader van de verhuisfaciliteit.

  • 3.

    De verhuiskostenvergoeding wordt slechts toegekend nadat de ambtenaar schriftelijk heeft verklaard dat de verplichting tot terugbetaling als bedoeld in de vorige leden hem bekend is.

Artikel 4 De hoogte van de verhuiskostenvergoeding

  • 1.

    Een verhuiskostenvergoeding op grond van artikel 2, lid 1 van deze regeling bestaat uit:

    • a.

      een bedrag voor reiskosten van de ambtenaar en degene(n) met wie hij samenwoont naar de nieuwe woning en zo nodig voor overnachtingskosten, welk bedrag kan worden vermeerderd met een bedrag voor de reiskosten en zo nodig de overnachtingskosten van hem en een van degenen met wie hij samenwoont, ieder voor ten hoogste één reis, die zij vooraf hebben moeten maken ter bezichtiging van woonruimte;

    • b.

      de naar het oordeel van gedeputeerde staten redelijk geachte kosten van transport van de inboedel naar de nieuwe woning, waaronder begrepen de kosten van het in- en uitpakken;

    • c.

      volgens nader daartoe door gedeputeerde staten vastgestelde uitvoeringsregels een bedrag voor eventuele dubbele woonlasten, ingeval het betalen van dubbele woonlasten in het belang van de dienst is;

    • d.

      een bedrag voor alle andere direct uit de verhuizing voortvloeiende kosten, mits de ambtenaar de inboedel overbrengt naar de nieuwe woning.

  • 2.

    Een verhuiskostenvergoeding op grond van artikel 2, lid 2 en artikel 2, lid 3 van deze regeling bestaat uit een vergoeding voor de kosten zoals omschreven onder lid 1, onderdeel b en d van dit artikel.

Artikel 5
  • 1.

    Het bedrag bedoeld in artikel 4, lid 1 onder d, wordt gesteld op maximaal € 7.750.

    • a.

      Bij een verhuizing waarbij voldaan wordt aan de verhuisplicht uit artikel 2, lid 1 worden de kosten genoemd in artikel 4, lid 1, sub d netto vergoed;

    • b.

      Bij gebruikmaking van de verhuisfaciliteit uit artikel 2 lid 2, worden de kosten genoemd in artikel 4, lid 1, sub d ook netto vergoed.

    • c.

      Bij een verhuizing op grond van artikel 2, lid 3 worden de kosten als genoemd in artikel 4, lid 1, sub d in beginsel bruto vergoed tenzij de fiscus instemt met een netto vergoeding.

  • 2.

    Bij gebruikmaking van de verhuisfaciliteit uit artikel 2, lid 2 of bij een verhuizing op medisch advies op grond van artikel 2, lid 3 worden de kosten genoemd in artikel 4, lid 1, letter b rechtstreeks door de werkgever aan het verhuisbedrijf betaald, dan wel vergoed aan de werknemer ingeval hij zelf de nota heeft voldaan.

Artikel 6 Tegemoetkoming in reis- en pensionkosten in verband met verhuisplicht

De ambtenaar die ondanks alle pogingen daartoe er niet in slaagt tijdig aan zijn verhuisplicht te voldoen, wordt een tegemoetkoming verleend in de kosten van het heen en weer reizen tussen de woon- en plaats van tewerkstelling. Indien het belang van de dienst naar het oordeel van gedeputeerde staten het dagelijks heen en weer reizen niet gedoogt wordt de ambtenaar een tegemoetkoming verleend in de kosten van een pension in of nabij zijn plaats van tewerkstelling. Deze tegemoetkoming bedraagt 90% van de naar het oordeel van gedeputeerde staten redelijk geachte pensionkosten.

Artikel 7

De ambtenaar aan wie een tegemoetkoming in pensionkosten is verleend wordt tevens een tegemoetkoming verleend in de reiskosten tussen de woon- en plaats van tewerkstelling voor ten hoogste tweemaal per week.

De hoogte van de vergoeding bedraagt het door de belastingdienst maximaal toegestane bedrag van netto € 0,19 per kilometer of de werkelijk gemaakte kosten op basis van openbaar vervoer per tweede klas.

Artikel 8

De in de artikelen 6 en 7 bedoelde tegemoetkomingen worden verleend voor ten hoogste twee jaren.

Artikel 9 Overige bepalingen

De in deze regeling genoemde tegemoetkomingen in reis- en verblijfkosten worden toegekend overeenkomstig de Reisregeling Overijssel tenzij in deze regeling anders is bepaald.

Artikel 10

Gedeputeerde staten kunnen de ambtenaar een voorschot verlenen op de toe te kennen vergoedingen en tegemoetkomingen op grond van deze regeling.

Artikel 11

Gedeputeerde staten kunnen in individuele gevallen waarin deze regeling naar hun oordeel niet of niet naar redelijkheid voorziet en voor zover nodig in afwijking van deze regeling, besluiten nemen.

Artikel 12

Deze regeling kan worden aangehaald als de ‘Verhuiskostenregeling provincie Overijssel 2018’ en treedt, na publicatie in het provinciaal blad, per 1 januari 2018 in werking, onder gelijktijdige intrekking van alle voorgaande regelingen.

Toelichting Verhuiskostenregeling Overijssel

Artikelen 1, 2 en 3

 

De verhuisplicht ontstaat wanneer gedeputeerde staten de medewerker om functionele redenen verplichten in of nabij de plaats van tewerkstelling te gaan wonen. Daarnaast bestaat een verhuisfaciliteit voor de medewerker die binnen twee jaar na zijn indiensttreding op eigen initiatief dichtbij zijn werkplek komt wonen. Tenslotte kan een verhuiskostenvergoeding worden toegekend aan de medewerker die op medisch advies dichtbij zijn standplaats komt wonen. De verhuiskosten-vergoeding wordt bij de verhuisplicht alleen toegekend indien de verhuizing plaatsvindt binnen 2 jaar na de aanstelling/overplaatsing.

 

Voorwaarde is fiscaal dat het gaat om een verhuizing die voldoende samenhangt met de dienstbetrekking Een verhuizing van Aalsmeer naar Wijhe is bijvoorbeeld een evidente verhuizing vanwege het aanvaarden van een dienstverband bij de provincie met standplaats Zwolle, ook al ligt Wijhe 17 km van Zwolle. Voldoende verband met de dienstbetrekking is in ieder geval aanwezig als aan de volgende 2 voorwaarden is voldaan:

  • De werkgever verstrekt de vergoeding binnen 2 jaar na aanvaarding van een nieuwe dienstbetrekking of na overplaatsing.

  • De werknemer woont meer dan 25 kilometer van het werk en verhuist naar een woning op minder dan 10 kilometer van het werk.

Artikelen 4 en 5

 

In deze artikelen zijn de toe te kennen vergoedingen geregeld.

 

Vergoedingen voor verhuiskosten horen in het algemeen tot het loon maar de werkgever kan voor verhuiskosten een vrijgestelde vergoeding verstrekken als de verhuizing verband houdt met de dienstbetrekking. In de volgende situatie mag dat zonder meer worden aangenomen:

  • -

    de werknemer gaat wonen binnen een afstand van 10 kilometer van de plaats van tewerkstelling, terwijl de werknemer eerst op een afstand groter dan 25 kilometer van zijn plaats van tewerkstelling woonde;

De vergoeding voor eventuele opknapkosten aan de nieuwe woning is niet meer opgenomen omdat deze vergoeding in de praktijk niet plaatsvindt. Overigens wordt opgemerkt dat kosten die de fiscaal toegestane bedragen overschrijden belast worden uitgekeerd. Bepalend voor de afstand is de routeplanner zoals deze door de Provincie Overijssel wordt gehanteerd (bijv. op intranet). Hierbij wordt de afstand gemeten van de nieuwe woning naar de plaats van tewerkstelling, waarbij dit in de meeste gevallen het provinciehuis zal zijn. Verder is in artikel 4 uitvoering gegeven aan het besluit om de vergoeding voor alle andere direct uit de verhuizing voortvloeiende kosten te differentiëren.

Naar boven