BESLUIT van 16 oktober 2018 (nr 1060770/1133547) tot wijziging van kaart 4 (ecologie) van de Provinciale Ruimtelijke Verordening, provincie Noord-Holland

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

 

Overwegende dat aanleiding bestaat de begrenzing van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) op grond van artikel 19, zesde lid aanhef en onder a en c van de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) te wijzigen ten behoeve van een verbetering van de samenhang of planologische inpassing van het NNN en het doorvoeren van een wijziging ten behoeve van het project aansluiting A9 Heiloo;

 

Overwegende dat aanleiding bestaat de begrenzing van de weidevogelleefgebieden op grond van art. 25, vijfde lid, van de PRV te wijzigen in verband met het doorvoeren van een wijziging in de begrenzing vanwege het project aansluiting A9 Heiloo;

 

Overwegende dat aanleiding bestaat op grond van artikel 43 een aantal onjuistheden in de NNN begrenzing op kaart 4 te corrigeren.

 

Overwegende dat aanleiding bestaat op grond van artikel 43 een aantal onjuistheden in begrenzing van de weidevogelleefgebieden op kaart 4 te corrigeren.

 

Gelet op artikel 19, zesde lid aanhef en onderdelen a en c, en zevende lid, artikel 25, vijfde lid en artikel 43 van de PRV;

 

Besluiten:

Artikel 1  

De begrenzingen van het Natuurnetwerk Nederland en de begrenzing van het weidevogelleefgebied op kaart 4 (Ecologie) bij de Provinciale Ruimtelijke Verordening te wijzigen door vervanging van deze kaart door de bij dit besluit behorende bijlage kaart 4: Ecologie.

Artikel 2  

Een digitale verbeelding van kaart 4 (Ecologie) behorende bij de Provinciale Ruimtelijke Verordening elektronisch beschikbaar te stellen overeenkomstig artikel 1.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening.

Artikel 3  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin het wordt geplaatst.

Haarlem, 16 oktober 2018

Namens Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

J.W. Remkes, voorzitter

R.M. Bergkamp, provinciesecretaris

Toelichting

  • 1.

    Wijziging begrenzing NNN

 

Op grond van artikel 19 lid 6 aanhef en onder a van de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) kunnen Gedeputeerde Staten – na het horen van de betreffende commissie van Provinciale Staten – de begrenzing van het NNN op kaart 4 behorende bij de PRV onder meer wijzigen ten behoeve van een verbetering van de samenhang of planologische inpassing van het NNN (‘op ecologische gronden’) of ten behoeve van de krachtens het derde lid gestelde regels (vanwege activiteiten van groot openbaar belang). Met dit besluit tot herbegrenzing wordt van deze bevoegdheid gebruik gemaakt.

 

Daarnaast kunnen Gedeputeerde Staten op grond van artikel 43 kennelijke onjuistheden in de begrenzing van gebieden op kaart 4 herstellen. In het onderhavige besluit tot wijziging van de begrenzing van het NNN wordt ook deze bevoegdheid aangewend.

 

Wijziging begrenzing op ecologische gronden (artikel 19, lid 6, aanhef en onder a, PRV)

 

Voor de aanpassing op ecologische gronden is in het Natuurbeheerplan 2018 een aantal inhoudelijke criteria benoemd. Deze houden in dat herbegrenzingen ertoe moeten leiden dat meer aaneengesloten gebieden gaan ontstaan en de ecologische waarden of potenties van het NNN worden vergroot.

 

De volgende voorgestelde aanpassingen voldoen aan deze criteria:

 

  • -

    In het kader van het gebiedsproces Waterland- Oost is het streven erop gericht dat het NNN zich gaat concentreren aan de oostkant van het Goudriaankanaal. In dat licht is 18,7 ha agrarische grond (nog niet-gerealiseerd NNN) ten westen van het kanaal ontgrensd en 6,5 ha ten oosten daarvan begrensd. Aangezien de natuurpotenties van de nieuw begrensde delen als hoger zijn beoordeeld dan die van de ontgrensde delen, nemen de wezenlijke kenmerken en waarden hiermee toe. De komende tijd wordt dit proces voortgezet.

     

  • -

    Binnen de gemeente Waterland wordt één perceel ontgrensd en worden in ruil daarvoor twee andere percelen extra begrensd. Hiermee worden de samenhang en ecologische potentie van het NNN verbeterd en neemt het netto oppervlak toe met 1,67 ha.

     

  • -

    In het kader van kustversterking bij de Hondsbossche zeewering is 92,69 ha opgespoten land als natuur ingericht. Dit gebied wordt nu als NNN begrensd. Hierdoor wordt de aansluiting tussen het NNN ten noorden en ten zuiden van de Hondsbossche zeewering versterkt.

     

  • -

    Op enkele andere locaties zijn kleinere oppervlakten extra begrensd als NNN. Het betreft 2,15 ha provinciale grond langs de A9, 0,44 ha provinciale grond bij Fort Uittermeer en 3,5 ha grond bij Egmond, waarmee een ecologische verbinding ontstaat tussen het duingebied te noorden en dat ten zuiden van Egmond aan zee.

     

Wijziging begrenzing vanwege de nieuwe aansluiting op de A9 bij Heiloo (artikel 19, lid 6, aanhef en onder c, PRV)

 

In verband met de nieuwe aansluiting op de A9 bij Heiloo, een project van groot openbaar belang, waarvoor geen alternatieve locaties bestaan, is op basis van het bij dit project opgestelde compensatieplan 3,47 ha NNN ontgrensd. De compensatie vindt (in lijn met de Uitvoeringsregeling Natuurcompensatie Noord-Holland) plaats binnen bestaand NNN. Het project is vastgelegd in bestemmingsplannen van de gemeenten Heiloo en Castricum. In de toelichting is voldoende gemotiveerd dat de aantasting van het NNN ter plaatse is toegestaan, omdat wordt voldaan aan de voorwaarden van artikel 19, lid 3, aanhef en onder a, PRV .

 

Als gevolg van de wijzigingen van de begrenzing op grond van artikel 19, lid 6, onder a en c en lid 7, PRV is het NNN netto met bijna ruim 80 ha in omvang toegenomen.

 

Technische correcties van begrenzingen op grond van art. 43

 

  • -

    Uit overleg met de betrokken gemeenten is gebleken dat een aantal sportvelden in Vogelenzang, Laren en Crailoo bij vergissing als NNN zijn begrensd. Deze zijn nu uit de begrenzing gehaald, evenals een aantal erven in de Gemeente Alkmaar (kleine kernen Noordeinde); dit steeds na overleg met de betreffende gemeenten.

     

  • -

    Voorts zijn enkele randjes toegevoegd, die wel door een terreinbeheerders beheerd werden, maar niet als NNN begrensd stonden. Dit betreft kaartfouten, die zijn ontstaan door kleine verschillen in gebruikte kaartondergronden. Het betreft de volgende locaties: Hemmenland, Amstelmeer, Zuiderveen, Fischer Weid, nabij Egmond en Noordduinen. Ook is de locatie van de natuurverbinding bij de Sluisbuurt in Amsterdam technisch aangepast, omdat deze – onbedoeld - over bebouwd gebied bleek te lopen. Eveneens is de locatie van de natuurverbinding bij Zeeburg aangepast, omdat deze niet overeen blijkt te komen met de reeds gerealiseerde natuurverbinding aldaar. Daarnaast is de begrenzing van het NNN op het terrein van het pompstation in Wijk aan Zee (van PWN) aangepast aan de feitelijke situatie.

     

  • -

    In het werkgebied van de Stichting Goois Natuurreservaat (GNR) zijn correcties in de begrenzing aangebracht die het gevolg zijn van verschillen tussen de door het GNR gebruikte kadastrale kaart en de door de provincie gebruikte topografische kaart.

     

  • 2.

    Wijziging begrenzing weidevogelleefgebied

 

Wijziging begrenzing ex artikel 25, lid 5, aanhef en onder c, PRV

 

De aanpassing ten aanzien van weidevogelleefgebied betreft het doorvoeren van een wijziging ten behoeve van het project aansluiting A9 Heiloo. Door de aanleg van dit project van groot openbaar belang, waarvoor geen alternatieve locaties bestaan, gaat weidevogelleefgebied verloren. Hiervoor wordt financieel gecompenseerd conform de daarvoor geldende Uitvoeringsregeling Natuurcompensatie Noord- Holland. Ten behoeve van de betrokken bestemmingsplannen van de gemeenten Heiloo en Castricum is afdoende gemotiveerd dat het project doorgang kan vinden op grond van artikel 25, lid 3, PRV. In navolging hierop wijzigen GS met dit besluit de begrenzing van het weidevogelleefgebied (artikel 25, lid 5, aanhef en onder c, PRV).

Bijlage:

 

Naar boven