Besluit provinciale staten van Zeeland houdende wijziging Reglement voor het Waterschap Scheldestromen

Besluit van provinciale staten van 21 september 2018, nummer 18017592, houdende wijziging van artikel 7 lid 2 van het Reglement voor het Waterschap Scheldestromen, inzake aanwijzing van de organisatie die de vertegenwoordiger in de algemene vergadering benoemt van de geborgde zetel voor de categorie bos- en natuurterreineigenaren.

 

Provinciale Staten van Zeeland,

  • Gelezen het voorstel van gedeputeerde staten van 3 juli 2018, nummer18016827;

  • Gelet op de artikelen 2, 12 en 14 van de Waterschapswet en de artikelen 7 en 36 van het Reglement voor het Waterschap Scheldestromen;

  • Gelet op de artikelen XVIII en LIV van de Wet opheffing bedrijfslichamen;

  • Overwegende dat, als gevolg van de Wet opheffing bedrijfslichamen, artikel 7, tweede lid, van het Reglement voor het Waterschap Scheldestromen aanpassing behoeft;

besluiten:

 

Artikel I  

In artikel 7, tweede lid, van het Reglement voor het Waterschap Scheldestromen wordt “het Bosschap” vervangen door: “de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren”.

 

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin dit besluit wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2018.

 

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van provinciale staten van 21 september 2018.

Drs. J.M.M. Polman, voorzitter

Drs. P. Joosse, griffier

Uitgegeven [datum uitgifte provinciaal blad]

De secretaris, A.W. Smit

Toelichting besluit

Dit wijzigingsbesluit voorziet in wijziging van de organisatie die in het Reglement voor het Waterschap Scheldestromen wordt aangewezen als organisatie die de vertegenwoordiger benoemt van de geborgde zetel voor de categorie bos- en natuurterreineigenaren in de algemene vergadering van het waterschap.

 

Artikel I (wijziging artikel 7, tweede lid, van het reglement)

Met ingang van 1 januari 2015 is bij de Wet opheffing bedrijfslichamen het Bosschap opgeheven. Het Bosschap was op grond van de Waterschapswet en artikel 7, tweede lid, van het Reglement voor het Waterschap Scheldestromen, de benoemende organisatie voor de geborgde zetels van waterschapsbestuurders die bos- en natuurterreineigenaren vertegenwoordigen.

Artikel 14 van de Waterschapswet regelt dat de vertegenwoordigers van natuurterreinen worden benoemd door een bij reglement aangewezen organisatie. De wettelijke bevoegdheid tot het reglementeren van waterschappen berust op grond van artikel 2 van de Waterschapswet bij provinciale staten.

In het overgangsrecht bij de Wet opheffing bedrijfslichamen werd bepaald dat de Minister van Infrastructuur en Milieu tijdelijk voorziet in de aanwijzing van de benoemende organisatie tot 1 januari 2018. Bij besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu van 26 februari 2015, nr. IENM/BSK-2015/31599, houdende aanwijzing van de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE) als benoemende organisatie van waterschapsbestuurders, werd deze organisatie daartoe door de minister aangewezen. Deze aanwijzing werd afgestemd met de VBNE, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen.

Vanwege het verstrijken van voormelde overgangsregeling hebben Provinciale Staten besloten de VBNE (in plaats van het Bosschap) als benoemende organisatie aan te wijzen. Daartoe is artikel 7, tweede lid, van het Reglement voor het Waterschap Scheldestromen aangepast. De VBNE, en de SKBNL (Stichting Kwaliteit Bos-, Natuur- en Landschapswerk), zijn opgericht als particuliere organisaties die de taken van het Bosschap hebben overgenomen en de VBNE werd door de Minister reeds, in overleg met alle betrokken partijen, aangewezen als benoemende organisatie.

 

Artikel II

Het besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, waarin de minister tijdelijk heeft voorzien in de aanwijzing van de benoemende organisatie, is per 1 januari 2018 vervallen. Daarom treedt dit besluit met terugwerkende kracht op 1 januari 2018 in werking.

 

Naar boven