Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 9 juli 2018 tot wijziging van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten en Statencommissies van Noord-Holland 2015

Provinciale Staten van Noord-Holland;

 

gelezen de voordracht van het presidium van 11 juni 2018;

 

besluiten:

ARTIKEL I  

Het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten en Statencommissies van Noord-Holland 2015 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Na artikel 72 wordt een nieuw artikel 72a ingevoegd, luidende:

 

Artikel 72a Inspreekhalfuur

  • 1.

    Als vast agendapunt staat het inspreekhalfuur aan het begin van de vergadering opgenomen. Tijdens dit agendapunt kunnen derden het woord voeren over onderwerpen die niet op de agenda van de commissie staan. Wel moet het onderwerp betrekking hebben op het beleidsveld van de commissie.

  • 2.

    Degene, die van het inspreekhalfuur gebruik wil maken, meldt dit ten minste één werkdag voor de aanvang van de vergadering aan de commissiegriffier. Hij vermeldt daarbij zijn naam, mailadres en telefoonnummer en het onderwerp waarover hij het woord wil voeren. Bovendien geeft hij aan of hij namens een groepering spreekt of op eigen titel.

  • 3.

    Elke spreker krijgt maximaal drie minuten het woord. De commissievoorzitter verdeelt de spreektijd evenredig over de sprekers. De commissievoorzitter kan tevens in bijzondere gevallen afwijken van de maximale lengte van de spreektijd.

  • 4.

    De spreker voert het woord, nadat de commissievoorzitter hem dit heeft verleend. De commissievoorzitter geeft na inbreng van de spreker de leden van de commissie de gelegenheid voor een beknopte, verduidelijkende vraag.*

  • 5.

    Een spreker kan in niet meer dan één commissie inspreken over hetzelfde onderwerp.

 

B.

Na artikel 72 wordt een nieuw artikel 72b ingevoegd, luidende:

 

72b Rondvraag

  • 1.

    Tijdens de commissievergadering is er bij de rondvraag de gelegenheid tot het stellen van vragen.

  • 2.

    De vragen zijn beknopt en politiek van aard en worden (zoveel mogelijk drie werkdagen) van tevoren aangemeld bij de commissieadviseur. De voorzitter kan de vragensteller verzoeken om vragen die hier niet aan voldoen op een andere wijze in te dienen middels de daarvoor beschikbare instrumenten.

  • 3.

    Naar aanleiding van een rondvraag kan geen debat plaatsvinden.

ARTIKEL II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin het wordt geplaatst.

Haarlem, 9 juli 2018

Provinciale Staten van Noord-Holland,

dhr. J.W. Remkes, voorzitter.

Mevr. K. Bolt, griffier.

Naar boven