Bekendmaking Project natuurontwikkeling Elster Buitenwaard

 

Aan

Eenieder

Van

RUD Utrecht, coördinerend bevoegd gezag

Onderwerp

Publicatietekst project Elster Buitenwaard DB

Publicatietermijn

Vrijdag 3 augustus tot en met vrijdag 14 september 2018

Media

Officiëlebekendmakingen.nl (Staatscourant, Provinciaal blad, Waterschapsblad, Gemeenteblad)

 

Project natuurontwikkeling Elster Buitenwaard

De Elster Buitenwaard is gelegen ten zuiden van Elst (provincie Utrecht), Gemeente Rhenen. Deze uiterwaard bestaat grotendeels uit open grasland. Door de gehele uiterwaard loopt een oude riviergeul die zichtbaar is als een smalle sloot of op sommige stukken als brede geul. Ook ligt er nog een voormalige zandwindplas. Door de faunapassage onder de Rijksstraatwegweg (N225) is de Elster Buitenwaard verbonden met de Plantage Willem III op de Utrechtse Heuvelrug.

Plannen voor de toekomst

De provincie Utrecht werkt samen met Rijkswaterstaat, de Stichting het Utrecht Landschap, de gemeente Rhenen, het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en de gebiedscoöperatie O-gen aan het ontwikkelen van natuur in de Elster Buitenwaard. In de uiterwaard worden onder andere geulen, moerasgebieden en bloemrijke hooilanden aangelegd. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijk gebied voor veel verschillende soorten planten en dieren. Ook aan wandelroutes is gedacht. De startdatum van in inrichtingswerkzaamheden staat gepland voor de  tweede helft van 2018. Dit is natuurlijk afhankelijk van het procedureverloop van de vergunningaanvragen. Op 17 januari 2018 zijn de vergunningaanvragen ingediend.

Gecoördineerde voorbereiding

Bij de voorbereiding van de besluiten die nodig zijn voor de uitvoering van het Project natuurontwikkeling Elster Buitenwaard heeft gebiedscoöperatie O-gen, namens initiatiefnemener de provincie Utrecht, verzocht om toepassing van de provinciale coördinatie als bedoeld in artikel 10a t/m e van de Ontgrondingenwet. Het doel van de coördinatie is om de voorbereiding en bekendmaking van de besluiten, zoals benodigd voor de uitvoering van het project, op elkaar af te stemmen en gelijktijdig te doen plaatsvinden. Dit is inclusief de gelegenheid tot het naar voren brengen van zienswijzen daarop en het indienen van beroep daartegen. De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD Utrecht) voert deze taak uit.

De procedure conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (AWB) is van kracht. Dit houdt eveneens in dat alle besluiten eerst als ontwerpbesluit ter inzage worden gelegd en vervolgens als definitief besluit.

Definitieve besluiten

De volgende definitieve besluiten zijn door de betreffende bevoegde gezagen genomen:

  • 1.

    Vergunning op grond van de Ontgrondingenwet van de provincie Utrecht (RUD Utrecht);

  • 2.

    Projectplan Waterwet van Rijkswaterstaat Oost Nederland;

  • 3.

    Vergunning op grond van de Waterwet van Rijkswaterstaat Oost Nederland;

  • 4.

    Vergunning op grond van de Waterwet van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden;

  • 5.

    Vergunning op grond van de Wet natuurbescherming van de provincie Utrecht;

  • 6.

    Vergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht van de gemeente Rhenen.

 

Ontwerpbesluiten, zienswijzen en reactienota

Op de ontwerpbesluiten zijn twee zienswijzen binnengekomen. Deze hebben vooral betrekking op de demping van de voormalige zandwinplas en de wandelpaden. De samenvattingen van de zienswijzen en de reacties daarop zijn verwerkt in een gezamenlijke ”Reactienota zienswijzen Project natuurontwikkeling Elster Buitenwaard d.d. 4 juli 2018”. De zienswijzen hebben niet geleid tot aanpassing van de ontwerpbesluiten. Deze nota ligt gelijktijdig met de definitieve besluiten ter inzage.

Hoe en waar kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tot en met vrijdag 14 september 2018 instellen tegen deze besluiten bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het beroep kan uitsluitend worden ingesteld door belanghebbenden die:

  • 1.

    Zienswijze(n) hebben ingediend op het/de ontwerpbesluit(en), of

  • 2.

    geen zienswijze hebben ingediend, maar die dat redelijkerwijs niet kan worden verweten.

U kunt uw beroepschrift onder vermelding van “Definitieve besluiten Project natuurontwikkeling Elster Buitenwaard” richten aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het beroepschrift moet worden ondertekend en dient tenminste te bevatten:

  • 1.

    Uw naam en adres;

  • 2.

    De dagtekening;

  • 3.

    Een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • 4.

    De redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Houdt u er verder rekening mee dat de Crisis- en Herstelwet van toepassing is. Dit betekent onder andere dat geen pro forma beroep kan worden ingesteld.

Als u beroep aantekent kunt u ook om een voorlopige voorziening vragen als er tijdelijke maatregelen nodig zijn waarmee niet gewacht kan worden tot de uitspraak op beroep. Dit verzoek richt u aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Voor het instellen van het beroep en het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. U ontvangt hierover nader bericht van de Raad van State. Meer informatie over de beroepsprocedure en het griffierecht vindt u op de site van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.

Hoe komt u aan meer informatie?

De besluiten en bijbehorende stukken zijn van vrijdag 3 augustus tot en met vrijdag 14 september 2018 digitaal in te zien en te downloaden op de website van de RUD Utrecht https://www.rudutrecht.nl/project-natuurontwikkeling-elster-buitenwaarden. De besluiten liggen daarnaast te inzage bij:

  • 1.

    Het gemeentehuis Rhenen, Nieuwe Veenendaalseweg 75, 3911 MG Rhenen;

    Het provinciehuis Utrecht, Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht.

Informeert u s.v.p. bij de genoemde instanties naar de reguliere openingstijden.

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het project, neem hiervoor contact op met de RUD Utrecht, bereikbaar op telefoonnummer 030- 7023300 of info@rudutrecht.nl onder vermelding van ‘Project natuurontwikkeling Elster Buitenwaard’.

 

Naar boven