Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 12 juni 2018. nr. 1076473/1076477 tot inwerkingtreding van de Luchthavenregeling Zweefvliegveld ZCDH Hippolytushoeverweg

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

 

Gelet op artikel 8.64, eerste lid, van de Wet luchtvaart en artikel 136 van de Provinciewet;

 

Besluiten:

Artikel I  

De Luchthavenregeling Zweefvliegveld ZCDH Hippolytushoeverweg, zoals deze luidt na de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 4 mei 2016, ECLI:NL:RVS:2016:1228, treedt in werking op 22 september 2018.

 

Haarlem,

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

J.W. Remkes, voorzitter

R.M. Bergkamp, provinciesecretaris.

Toelichting bij het inwerkingtredingsbesluit

Inwerkingtreding Luchthavenregeling Zweefvliegveld ZCDH Hippolytushoeverweg

 

Op 2 maart 2015 hebben PS voor een zweefvliegveld aan de Hippolytushoeverweg 15a te Slootdorp een Luchthavenregeling vastgesteld. (Gepubliceerd in de Staatscourant 2015 nr. 12719 7 mei 2015 door de ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu in het kader van het project Wind op Land met de Rijkscoördinatieregeling).

 

De onderhavige Luchthavenregeling is door PS vastgesteld met het oog op de verplaatsing van Zweefvliegclub Den Helder vanwege de realisatie van een windmolenpark in de nabijheid/op de locatie van de huidige vestigingsplaats van het zweefvliegveld, te weten: Ulkeweg 25 te Slootdorp.

 

In de onderhavige luchthavenregeling is in artikel 10 opgenomen dat:

  • 1.

    Deze luchthavenregeling in werking treedt op een door Gedeputeerde Staten vast te stellen tijdstip, en dat

  • 2.

    De luchthavenregeling Zweefvliegveld ZC Den Helder (locatie Ulkeweg 25 te Slootdorp) wordt ingetrokken .

 

Op grond van artikel 10 van de onderhavige luchthavenregeling besluiten Gedeputeerde Staten van Noord-Holland dan ook deze luchthavenregeling in werking te laten treden; dit houdt tevens in dat tegelijkertijd de luchthavenregeling voor de locatie Ulkeweg 25 te Slootdorp wordt ingetrokken.

 

Als gevolg van een beroep tegen de onderhavige Luchthavenregeling heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (uitspraak van 4 mei 2016, zaaknummer 201504506/1/R6, ECLI:NL:RVS:2016:1228) artikel 5 lid 1 (vanaf ”of middels een sleepvliegtuig door exploitant met gastgebruik”) en lid 5 t/m 8 vernietigd. Omwille van de transparantie hebben wij in de tekst de vernietigde onderdelen van de luchthavenregeling weergegeven (dubbel doorgehaald). Dit geldt tevens voor de als gevolg van de vernietigde onderdelen niet meer relevante overwegingen die aan artikel 5 onder de punten 1 en 5 t/m 8 ten grondslag hebben gelegen (enkel doorgehaalde tekst).

 

Tenslotte moet artikel 2, na de inwerkingtreding van dit besluit, gelet op de verplaatsing naar de nieuwe locatie, gelezen worden als: “…, gevestigd aan de Hippolytushoeverweg tussen huisnummer 15 en 17 te Slootdorp, gemeente Hollands Kroon.”

Naar boven