Wijziging Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade provincie Gelderland

 

Bekendmaking van het besluit van 12 juni 2018– zaaknummer 2016-011914 tot wijziging van een regeling

 

GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

 

Gelet op artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op artikel 6.1 van de Wet natuurbescherming;

Gelet op artikel 3.7.6.2 van de Omgevingsverordening Gelderland 2017;

Gelet op artikel 6, eerste lid onder g aanhef en sub II en artikel 6, en tweede lid van de Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade Gelderland;

 

BESLUITEN

 

 

De Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade Gelderland als volgt te wijzigen:

 

Artikel I

 

A

 

Na artikel 5, vierde lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

 

5. In afwijking van het tweede lid bedraagt het eigen risico 40% als het gaat om schade die is aangericht door vogels aan zacht fruit en pit- en steenvruchten.

 

 

B

 

  • 1.

    Artikel 6, eerste lid onder g, sub ii vervalt;

  • 2.

    De dubbele punt in artikel 6, eerste lid onder g vervalt;

  • 3.

    De aanduiding “i” in artikel 6, eerste lid onder g vervalt.

  • 4.

    De puntkomma aan het eind van artikel 6, eerste lid onder g wordt vervangen door een punt. dubbele punt in artikel 6, eerste lid onder g vervalt;

     

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

 

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland voornoemd

Gepubliceerd te Arnhem

Gedeputeerde Staten van Gelderland

C.G.A. Cornielje -

Commissaris van de Koning

P.G.G. Hilhorst -

secretaris

Toelichting  

 

Algemeen

 

Bij besluit van 6 december 2016 hebben Gedeputeerde Staten besloten om per 1 januari 2017 geen tegemoetkoming meer te verlenen bij schade door zangvogels in zacht fruit en pit- en steenvruchten. Dit besluit werd voorafgegaan door het besluit van het voormalige zelfstandige bestuursorgaan het Faunafonds zoals gepubliceerd op 31 juli 2014, waarin een afbouw is ingezet van 60% tegemoetkoming in de fruitschade in 2015 naar 30% in 2016 en 0% in 2017 en verder.

 

Naar aanleiding van de tegemoetkomingsbesluiten over 2015 en 2016 is de toepassing van de beleidsregels getoetst in beroep en hoger beroep. In het hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, heeft deze bij uitspraak van 8 mei 2018 bevestigd dat een tegemoetkoming in 2015 mocht worden vastgesteld op 60% van de geleden schade. Het betreft de uitspraak met kenmerk 201707384/1/A2 en de daarmee vergelijkbare en gelijktijdig behandelde zaken.

 

In lijn met deze uitspraak wijzigen wij de Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade Gelderland. Wij volgen daarin de uitspraak van de Raad van State dat het vergoeden van 60% van de schade die door mezen en meesachtigen wordt toegebracht aan appels en peren niet leidt tot een onevenredig zware last voor fruittelers. Er is dan sprake van een eigen risico van 40%.

 

Door deze wijziging van de beleidsregels uit te voeren voorafgaand aan de schadegevoelige periode in 2018 kunnen de betreffende ondernemers hierop anticiperen. Het kan overigens niet worden uitgesloten dat na bespreking in Provinciale Staten van de Kadernota Faunabeleid Gelderland opnieuw aanpassing zal plaatsvinden van deze beleidsregels, aangezien het herijken van de uitgangspunten voor het verlenen van tegemoetkomingen daar onderdeel van uitmaakt.

 

Naar boven