Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland houdende wijziging van de Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade

Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland van 12 juni 2018, kenmerk 18015424 houdende wijziging van de Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade.

 

Gedeputeerde staten van de provincie Zeeland;

  • overwegende dat invulling wordt gegeven aan de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 9 mei 2018 ECLI:NL:RVS:2018:1488, in het hoger beroep inzake schade veroorzaakt door vogels aan zachtfruit, pit- en steenvruchten.

  • gelet op artikel 6.1 van de Wet natuurbescherming;

  • gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluiten:

 

vast te stellen de navolgende wijziging van de Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade

 

Artikel I  

Aan artikel 5 van de Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade wordt een lid toegevoegd, luidende:

 

  • 7.

    In afwijking van het tweede lid bedraagt het eigen risico 40% als het gaat om schade die is aangericht door vogels aan zacht fruit en pit- en steenvruchten.

 

Artikel II  

Artikel 6, onderdeel g van de Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade komt te luiden:

 

Schade door vogels aan bessen- en kleinfruitteelt, kersen, druiven/wijnbouw.

 

Artikel III  

Artikel 3 tot en met 5 van de artikelsgewijze toelichting van de Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade wordt uitgebreid met een onderdeel eigen risico fruitschade. Het onderdeel eigen risico fruitschade komt te luiden:

 

Het eigen risico voor schade door vogels aan zachtfruit en pit- en steenvruchten is het eigen risico gesteld op 40 % van de getaxeerde schade met een minimum van € 250,00 per bedrijf per meldingsjaar. Dit naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 9 mei 2018 met kenmerk 201707384/1/A2 (ECLI:NL:RVS:2018:1488) en daarmee vergelijkbare en gelijktijdig behandelde zaken. Om de administratieve lasten te beperken worden tegemoetkomingen die lager zijn dan € 50,00 niet uitgekeerd.

Artikel IV  

Artikel 6 van de artikelsgewijze toelichting van de Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade te wijzigen voor het onderdeel fruitschade. Het onderdeel fruitschade in de toelichting komt te luiden:

 

Sinds 31 juli 2014 hanteerde het Faunafonds op verzoek van de provincies een afbouwregeling ten aanzien van tegemoetkomingen in vogelschade aan zacht fruit en pit- en steenvruchten. Deze voorzag in een tegemoetkoming van 30% van de getaxeerde schade in 2016. Omdat deze beleidsregels van kracht zijn op de op het moment van inwerkingtreding van de Wet natuurbescherming lopende aanvragen en bezwaarprocedures, is de regeling voor 2016 opgenomen in het kader van een beleidsneutrale overgang. De tegemoetkoming in de schade door vogels aan fruit is hierdoor vanaf 1 januari 2017 komen te vervallen. Naar aanleiding van bezwaar en beroep tegen diverse tegemoetkomingsbesluiten over 2015 en 2016 is de toepassing van de beleidsregels getoetst in beroep en hoger beroep. In het hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft deze bij uitspraak van 9 mei 2018, ECLI:NL:RVS:2018:1488 bevestigd dat een tegemoetkoming in 2015 mocht worden vastgesteld op 60% van de geleden schade. Met de wijziging van de Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade wordt invulling gegeven aan het oordeel van de Afdeling, dat het vergoeden van 60% van de schade die door mezen en mees-achtigen wordt toegebracht aan appels en peren niet leidt tot een onevenredig zware last voor fruittelers.

 

Artikel V  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin het wordt geplaatst.

 

 

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Zeeland van 12 juni 2018.

Drs. J.M.M. Polman, voorzitter

A.W. Smit, secretaris

Uitgegeven 15 juni 2018

De secretaris, A.W. Smit

Bijlage 1 Toelichting

 

Algemeen

Op 31 juli 2014 zijn door het bestuur van het inmiddels opgeheven zelfstandig bestuursorgaan het Faunafonds op verzoek van de gezamenlijke provincies beleidsregels gepubliceerd gericht op de afbouw van tegemoetkomingen in schade door vogels aan zacht fruit en pit- en steenvruchten. Kortweg schade door mezen aan appels en peren. Per 1 januari 2017 zijn de provincies volledig bevoegd geworden tot het verlenen van tegemoetkomingen in de schade door in het wild levende dieren. De beleidsregels van het voormalige Faunafonds zijn zoveel mogelijk ongewijzigd overgenomen in de Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade Zeeland. Hieruit volgt een voortzetting van de afbouw van de tegemoetkoming van 60% in 2015 naar 30% in 2016 en 0% vanaf 2017.

 

Naar aanleiding van bezwaar en beroep tegen diverse tegemoetkomingsbesluiten over 2015 en 2016 is de toepassing van de beleidsregels getoetst in beroep en hoger beroep. In het hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft deze bij uitspraak van 9 mei bevestigd dat een tegemoetkoming in 2015 mocht worden vastgesteld op 60% van de geleden schade.

 

In lijn met deze jurisprudentie wijzigen wij de Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade Zeeland. Wij volgen daarin het oordeel van de Afdeling dat het vergoeden van 60% van de schade die door mezen en mees-achtigen wordt toegebracht aan appels en peren niet leidt tot een onevenredig zware last voor fruittelers.

 

Door deze wijziging vast te stellen voorafgaand aan de schadegevoelige periode in 2018 kunnen de betreffende ondernemers hierop anticiperen.

Naar boven