Wijzigingsbesluit Instellingsbesluit Adviescommissie Schade Grondwater, provincie Noord-Brabant

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant;

Gelet op artikel 82 van de Provinciewet;

Overwegende dat de aansturing van de in 2010 door alle 12 provincies ingestelde Adviescommissie Schade Grondwater, die adviseert over schade die ontstaat bij drinkwaterwinningen en andere grondwateronttrekkingen, is gewijzigd;

Overwegende dat er aldus aanleiding is tot wijziging van het Instellingsbesluit Adviescommissie Schade Grondwater 2015, aangezien vanaf 1 januari 2018 de uitvoering is overgegaan naar BIJ12, de uitvoeringsorganisatie voor de 12 provincies;

Overwegende dat het besluit van Gedeputeerde Staten van 21 april 2015 weliswaar is gepubliceerd in het Provinciaal Blad, maar dat dit niet heeft geleid tot een consolidatie hiervan met het oorspronkelijke besluit;

Overwegende dat van de gelegenheid gebruik wordt gemaakt deze omissie te herstellen, zodat alle provincies beschikken over een uniform Instellingsbesluit, wat noodzakelijk is omdat de uitvoering geschiedt door één commissie ten behoeve van de 12 provincies op basis van een door de 12 provincies afzonderlijk ieder voor zich vastgesteld besluit;

Overwegende dat om die reden in het huidige wijzigingsbesluit tevens worden meegenomen de wijzigingen uit 2015, zodat het uiteindelijke resultaat zal zijn een geconsolideerde regeling die overeenkomt met die van de andere provincies;

Besluiten:

Artikel 1 Wijzigingen

Het Instellingsbesluit Adviescommissie Schade Grondwater wordt als volgt gewijzigd:

 

A. Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1 Begripsbepaling

In dit besluit wordt verstaan onder:

  • a.

    BAC DROW: Bestuurlijke Adviescommissie Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling en Waterbeheer van de Vereniging het Interprovinciaal Overleg;

  • b.

    BIJ12: uitvoeringsorganisatie van de gezamenlijke provincies, onderdeel van de Vereniging het Interprovinciaal Overleg.

B. In artikel 3 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  • 1.

    Het eerste lid komt te luiden:

    • 1.

      De commissie bestaat uit een voorzitter en minimaal 4 en maximaal 6 andere leden. Zij worden op voordracht van de BAC DROW benoemd door Gedeputeerde Staten. Gedeputeerde Staten benoemen uit de andere leden tevens een plaatsvervangend voorzitter.

  • 2.

    In het derde lid wordt na “Gedeputeerde Staten stellen” ingevoegd: op voordracht van de BAC DROW.

  • 3.

    In het vijfde lid wordt aan het slot toegevoegd: per adres, het secretariaat van de Adviescommissie Schade Grondwater bij BIJ12.

  • 4.

    In het zesde lid wordt aan het slot toegevoegd: op voordracht van de BAC DROW dan wel op eigen initiatief de BAC DROW gehoord hebbende.

  • 5.

    Aan artikel 3 wordt een lid toegevoegd, luidende:

    • 7.

      Gedeputeerde Staten dragen door middel van de BAC DROW zorg voor uniforme besluitvorming in de 12 provincies ten aanzien van benoeming, ontslag en schorsing.

C. Artikel 4 komt te luiden:

Artikel 4 Secretaris en plaatsvervangend secretaris.

De commissie wordt bijgestaan door een secretaris en een plaatsvervangend secretaris. Zij zijn geen lid van de commissie. De secretaris en de plaatsvervangend secretaris worden door de Directeur van BIJ12 benoemd en zijn werkzaam bij BIJ12.

D. In de artikelen 5 en 6 vervalt telkens: van elk van de provincies.

 

E. In artikel 7 wordt “en stelt deze op schrift” vervangen door: en legt deze vast in een reglement.

 

F. Artikel 10, eerste lid, komt te luiden:

  • 1.

    De commissie stelt per ingediend verzoek een beschrijving op van de behandeling ervan, inclusief een tijdsplanning en kostencalculatie. Bij uitbesteding van onderzoek worden de aanbestedingsregels in acht genomen die gelden voor BIJ12.

G. In artikel 12 als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Na “een vergoeding” wordt ingevoegd: van BIJ12.

  • 2.

    Aan het slot vervalt: , van de provincie Overijssel.

H. Artikel 14 komt te luiden:

Artikel 14 Archief

Het archief van de commissie wordt bijgehouden door BIJ12, met inachtneming van de daarvoor geldende regels.

I. Artikel 15 vervalt.

 

J. Artikel 16 komt te luiden:

Artikel 16 Citeertitel

Dit gewijzigde besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Adviescommissie Schade Grondwater 2015.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2018.

Artikel III Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Wijzigingsbesluit Instellingsbesluit Adviescommissie Schade Grondwater.

 

’s-Hertogenbosch, 17 april 2018

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter

prof. dr. W.B.H.J. van de Donk

de secretaris

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Toelichting behorende bij Wijzigingsbesluit Instellingsbesluit Adviescommissie Schade Grondwater.  

In 2010 is bij de inwerkingtreding van de Waterwet in IPO-verband besloten vast te houden aan één landelijke, onafhankelijk opererende commissie voor het adviseren over verzoeken als bedoeld in artikel 7:19 van de Waterwet vanwege het beperkte aantal verzoeken op jaarbasis, de complexiteit van de schadevragen, de wenselijkheid van bundeling van expertise voor het beoordelen van die schadevragen en voorts vanwege de voordelen van een landelijk toegepaste uniforme werkwijze bij de behandeling van verzoeken.

De aanleiding voor de wijziging van het instellingsbesluit is de wens bij de provincies en BIJ12 om de aansturing van adviescommissies bij BIJ12 te uniformeren. De aansturing week tot nu toe af van de aansturing van vergelijkbare commissies. Daarnaast liep de Overeenkomst Advies Commissie Schade Grondwater 2015 waarin een coördinerende provincie werd aangewezen, af op 31 december 2017.

Het gevolg van dit gewijzigde instellingsbesluit is dat er vanaf 2018 geen coördinerende provincie meer nodig is. De opdracht voor het voeren van het secretariaat van de ACSG wordt onder het jaarplan van BIJ12 met bijbehorende begroting gebracht. De Overeenkomst ACSG 2015 is niet langer meer nodig en komt hiermee te vervallen.

Voor zover niet achterhaald door de thans noodzakelijk geachte wijzigingen, bevat dit besluit tevens de wijzigingen waartoe ook al op 21 april 2015 is besloten.

 

Gedeputeerde Staten van Noord Brabant,

de voorzitter de secretaris

prof. dr. W.B.H.J. van de Donk

Drs. M.J.A. van Bijnen MBA

 

Naar boven