Provinciaal blad van Zuid-Holland
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Zuid-Holland | Provinciaal blad 2018, 2582 | Verordeningen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Zuid-Holland | Provinciaal blad 2018, 2582 | Verordeningen |
Besluit van provinciale staten van 28 maart 2018, kenmerk PZH-2017- 633012360, tot wijziging van de Waterverordening Zuid-Holland, in verband met de aanpassing van de kaartbijlagen voor de regionale keringen
Provinciale Staten van Zuid-Holland;
Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 13 februari 2018 over de wijziging van de kaartbijlagen voor de regionale keringen bij de Waterverordening Zuid-Holland;
Gelet op artikel 2.4 van de Waterwet en artikel 4.1 van de Wet ruimtelijke ordening;
Overwegende dat het gewenst is om op de bij de verordeningen behorende kaarten voor de regionale waterkeringen een aantal wijzigingen door te voeren;
De Waterverordening Zuid-Holland wordt als volgt gewijzigd:
In bijlage 1 wordt de Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering voor het Hoogheemraadschap van Delfland vervangen door de bij dit besluit behorende Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering Hoogheemraadschap van Delfland, zoals opgenomen in bijlage 1 bij dit besluit.
In bijlage 1 wordt de Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering voor het Waterschap Hollandse Delta deelgebied 1 Eiland van Dordrecht vervangen door de bij dit besluit behorende Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering Waterschap Hollandse Delta deelgebied 1 Eiland van Dordrecht, zoals opgenomen in bijlage 2 behorende bij dit besluit.
In bijlage 1 wordt de Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering voor het Waterschap Hollandse Delta deelgebied 2 IJsselmonde vervangen door de bij dit besluit behorende Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering Waterschap Hollandse Delta deelgebied 2 IJsselmonde, zoals opgenomen in bijlage 3 behorende bij dit besluit.
In bijlage 1 wordt de Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering voor het Waterschap Hollandse Delta deelgebied 3 Hoekse Waard vervangen door de bij dit besluit behorende Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering Waterschap Hollandse Delta deelgebied 3 Hoeksche Waard, zoals opgenomen in bijlage 4 behorende bij dit besluit.
In bijlage 1 wordt de Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering voor het Waterschap Hollandse Delta deelgebied 4 Voorne-Putten Rozenburg vervangen door de bij dit besluit behorende Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering Waterschap Hollandse Delta deelgebied 4 Voorne-Putten Rozenburg, zoals opgenomen in bijlage 5 behorende bij dit besluit.
In bijlage 1 wordt de Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering voor het Waterschap Hollandse Delta deelgebied 5 Goeree Overflakkee vervangen door de bij dit besluit behorende Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering Waterschap Hollandse Delta deelgebied 5 Goeree Overflakkee, zoals opgenomen in bijlage 6 behorende bij dit besluit.
Bijlagen behorende bij artikel I van het besluit van provinciale staten van Zuid-Holland van 28 maart 2018, kenmerk PZH-2017-633012360, tot wijziging van de Waterverordening Zuid-Holland, in verband met de aanpassing van de kaartbijlagen voor de regionale keringen
Bijlage 1: Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering Hoogheemraadschap van Delfland
Bijlage 2: Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering Waterschap Hollandse Delta deelgebied 1 Eiland van Dordrecht
Bijlage 3: Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering Waterschap Hollandse Delta deelgebied 2 IJsselmonde
Bijlage 4: Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering Waterschap Hollandse Delta deelgebied 3 Hoekse Waard
Bijlage 5: Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering Waterschap Hollandse Delta deelgebied 4 Voorne-Putten Rozenburg
Bijlage 6: Kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering Waterschap Hollandse Delta deelgebied 5 Goeree Overflakkee
Zowel de kaarten van de waterverordening Zuid-Holland als de kaart van de Verordening Ruimte 2014 zijn gewijzigd in dit besluit van Provinciale Staten. Voor de integrale toelichting van de wijziging kaarten Water verordening Ruimte 2014 zie publicatie Provinciaal Blad met nummer xxx
Toelichting bij het besluit van provinciale staten van Zuid-Holland van 28 maart 2018, tot wijziging van de Waterverordening Zuid-Holland, in verband met de aanpassing van de kaartbijlagen voor de regionale keringen
Op grond van artikel 2.4 van de Waterwet zijn Provinciale Staten bevoegd om bij provinciale verordening regionale waterkeringen (niet-primaire keringen) aan te wijzen en van een veiligheidsnorm te voorzien. In artikel 2.2 van de Waterverordening Zuid-Holland is hierin voorzien. De vastgestelde veiligheidsnorm is gerelateerd aan de economische schade die bij het falen van een waterkering kan optreden. Hoe hoger de berekende schade hoe hoger de vastgestelde veiligheidsnorm. De IPO richtlijn normering boezemkaden is hiervoor als basis gebruikt.
Voor de keringen die in de Waterverordening Zuid-Holland zijn opgenomen is in het Uitvoeringsbesluit West Nederland (besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland van 15 juli 2014: DOS-2008-0015397) vastgelegd dat de waterschappen periodiek toetsen of de keringen voldoen aan de vastgestelde veiligheidsnorm. Keringen die niet aan de norm voldoen worden door de waterschappen verbeterd. Jaarlijks rapporteren de waterschappen aan Gedeputeerde Staten over de voortgang van de verbeteropgave.
Artikel I onder A wijziging van de kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering Hoogheemraadschap van Delfland
De Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland heeft op 6 april 2017 een geactualiseerde Legger Wateren, Polderkaden en Regionale Waterkeringen vastgesteld. Een aantal wijzigingen in de Legger werken door in de provinciale verordeningskaart.
Het toevoegen van een aantal "nieuwe" regionale keringen op de kaart met IPO veiligheidsklasse III. Het gaat om een aantal keringen gelegen langs enkele (binnen) boezems en droogmakerijen en boezemkaden rond het Haagse Bos (Huis Ten Bosch). Ook worden de kaden bij de boezemwaterbergingen Woudsepolder en Zeven Gaten toegevoegd op de kaart.
Deze keringen vervullen een belangrijke functie in het watersysteem. Door de keringen op te nemen op de verordeningskaart vallen deze onder de veiligheidscyclus.
Het schrappen van een aantal regionale keringen van de kaart. Het gaat om keringen die niet direct waterkerend zijn omdat ze liggen in hoog gelegen stedelijk gebied en het boezemwater op verre afstand (meer dan 50 meter) van de regionale kering ligt. De keringen dragen hierdoor niet direct bij aan de waterveiligheid ter plaatse.
De kosten van beheer (inspecties, het toetsen aan de veiligheidsnorm, de rapportage aan de provincie en de vergunningverlening) staat niet in verhouding tot het na te streven doel. Delfland blijft deze keringen als peilscheiding beheren.
Artikel I onder C: Wijzigingen van de kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering Waterschap Hollandse Delta deelgebied 2 IJsselmonde
Op de kaart worden de volgende keringen toegevoegd:
De boezemkering langs de Waal.
Voor de noordzijde van de Waal wordt IPO veiligheidsklasse I vastgesteld.
Voor de zuidzijde van de Waal wordt IPO veiligheidsklasse II vastgesteld.
De boezemkering langs de Kreekkade.
Deze keringen waren nog niet als regionale kering op de verordeningskaart opgenomen. Door middel van overstromingsrisicomodellen is berekend wat de schade is bij een doorbraak van de kering. Ook is bekeken wat de effecten zijn van een overstroming op het achterliggende gebied (de mate van maatschappelijke ontwrichting). Aan de hand hiervan zijn veiligheidsnormen afgeleid. Hierbij is rekening gehouden met de klimaatscenario’s 2050.
Artikel I onder D: Wijziging van de kaart regionale waterkeringen en veiligheidsnormering Waterschap Hollandse Delta deelgebied 3 Hoekse Waard
Voor de regionale kering langs de Binnenbedijkte Maas worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in de vastgestelde veiligheidsklasse. De gehele boezemkering krijgt IPO veiligheidsklasse I, met uitzondering van de westzijde van de Boezemvliet, die vanwege de ligging in stedelijk gebied van Puttershoek en Maasdam, IPO veiligheidsklasse II krijgt.
Voor de Binnenbedijkte Maas gaf de veiligheidsnormering in de verordening een gedifferentieerd beeld (klasse I, II en III verspreid over diverse trajecten van de boezemkering). Bij de toetsing door het waterschap in 2012 of de kering aan de norm voldeed en het opstellen van de legger voor deze kering kwamen onverklaarbare afwijkingen naar voren.
Daarom is voor deze regionale kering, aan de hand van overstromingsrisicomodellen, opnieuw berekend wat de schade is bij een doorbraak van de kering. De schadeberekening die is uitgevoerd werkt met een geavanceerdere wijze van het berekenen van overstromingen en komt daarmee tot een genuanceerder schadebeeld. Ook is bekeken wat de effecten zijn van een overstroming op het achterliggende gebied (de mate van maatschappelijke ontwrichting). Gebleken is dat voor enkele trajecten de veiligheidsklasse naar beneden kan worden bijgesteld.
Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om de verordeningskaarten in overeenstemming te brengen met de leggerkaarten van het waterschap. Op de verordeningskaarten zijn een aantal kennelijke onjuistheden hersteld. Het gaat om minimale correcties in de ligging van de keringen.
Om een onbelemmerde werking, instandhouding en onderhoud van de regionale keringen te garanderen zijn in artikel 2.4.2 van de Verordening ruimte 2014 regels opgenomen. Daartoe zijn op kaart 11 Waterveiligheid de regionale keringen weergegeven. De hierboven beschreven wijzigingen worden daarom tevens doorgevoerd op de kaart bij de Verordening ruimte 2014.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2018-2582.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.