Besluit van Gedeputeerde Staten van Utrecht van 19 december 2017, nummer 81C41508, tot wijziging van de Regeling wachtdienst provincie Utrecht

Gedeputeerde Staten van Utrecht;

 

Gelet op 125, tweede lid, en 134, tweede lid, van de Ambtenarenwet;

Besluiten:

Artikel I

Artikel 1. komt te luiden:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.
  • b.

    verplichting: de verplichting, bedoeld in artikel 4.2, vijfde lid, onder b, van de CAP;

  • c.

    ambtenaar: de ambtenaar in dienst van de provincie Utrecht, aan wie de verplichting is opgelegd;

  • d.

    wachtdienst: de periode dat de ambtenaar zich in het kader van de verplichting buiten de voor zijn functie vastgestelde werktijden daadwerkelijk voor arbeid beschikbaar moet houden;

  • e.

    winterperiode: de periode van november, week 46, tot en met maart, week 13, van enig jaar.

Artikel II

Artikel 4 komt te luiden:

Artikel 4

  • 1.

    Valt in de periode van wachtdienst één van de feestdagen als bedoeld in artikel 1.1, onder h, van de CAP dan wordt deze dag gecompenseerd met verlof op een andere dag waarop de ambtenaar normaliter zijn werkzaamheden verricht.

  • 2.

    Valt in de periode van wachtdienst een roostervrije dag als bedoeld in artikel 4.3 van de CAP, en er wordt op die dag daadwerkelijk meer dan vier uur arbeid verricht, dan wordt deze dag gecompenseerd met verlof op een andere dag waarop de ambtenaar normaliter zijn werkzaamheden verricht.

  • 3.

    Op dagen waarop de ambtenaar ingevolge deelname aan de Seniorenregeling provincie Utrecht dan wel deeltijd-FPU geen werkzaamheden verricht, behoeft hij geen wachtdienst te verrichten.

  • 4.

    De ambtenaar is niet gehouden wachtdienst te verrichten op de voor hem op grond van zijn godsdienst of levensovertuiging geldende feest- en rustdagen. Desgevraagd meldt hij die dagen.

Artikel III

Artikel 6, artikelgewijze toelichting, komt te luiden:

Artikel 6

Als ook daadwerkelijk werkzaamheden moeten worden verricht dan geldt voor die uren het bepaalde in het derde lid. Deze bepaling komt overeen met de overwerkregeling uit de CAP, artikel 3.4.3. Belangrijk verschil is dat voor werkzaamheden buiten de normale kantooruren in het kader van de wachtdienstregeling iedereen die wachtdienst draait voor een vergoeding in aanmerking komt. Ander verschil is dat niet gekozen kan worden voor een hele of gedeeltelijke vergoeding in vrije tijd. In het tweede lid is bepaald dat eventuele reistijd ook als werktijd kan worden gerekend. Het woon-werkverkeer wordt in dit geval als dienstreis beschouwd. De Regeling reis- en verblijfkosten bij dienstreizen is voor wat betreft de vergoeding van reiskosten dan ook van toepassing.

In verband met de noodzakelijke bereikbaarheid is ook de Regeling vergoeding telefoonkosten van toepassing met dien verstande dat tegenwoordig eigenlijk alle betrokkenen van een mobiele telefoon van de provincie zijn voorzien.

Artikel: IV

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2018.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten Utrecht van 19 december 2017,

Voorzitter,

Secretaris,

Naar boven