Provincie Overijssel, besluit PS over wijziging van de reglementen van waterschap Vechtstromen

GEMEENSCHAPPELIJK BESLUIT

 

Provinciale Staten van Overijssel en Drenthe;

 

gelezen de voorstellen van Gedeputeerde Staten van Overijssel van 31 oktober 2017, kenmerk 2017/0346271, en Gedeputeerde Staten van Drenthe van 31 oktober 2017, kenmerk 44/3.2/2077 003062;

 

gelet op de artikelen 2 en 6 van de Waterschapswet en de artikelen 1.1 en 3.2 van de Waterwet;

BESLUITEN, ieder voor zover het hun bevoegdheid betreft:

 

Vast te stellen hetgeen volgt:

ARTIKEL I

 

Het Reglement voor het waterschap Vechtstromen wordt gewijzigd als volgt:

  • A.

    In artikel 1, onder d, wordt "in artikel 11, eerste lid, van de wet" vervangen door: in artikel 12, tweede lid, onder a, van de wet.

  • B.

    Aan artikel 2 wordt een lid toegevoegd dat komt te luiden als volgt:

     

    5. Woonboten die zijn afgemeerd nabij de grens van een waterschap zoals die is aangegeven op de in het tweede lid bedoelde kaart, worden geacht tot het gebied van het waterschap te behoren van waaruit zij toegankelijk zijn.

     

  • C.

    Artikel 7 wordt gewijzigd als volgt:

     

    • 1.

      In artikel 7, eerste lid, wordt "worden door de kamer van koophandel Oost Nederland en Noord Nederland tezamen drie vertegenwoordigers benoemd" vervangen door: worden drie vertegenwoordigers benoemd door de Kamer van Koophandel, op gezamenlijke voordracht van de regionale raad van de regio Noord en de regio Oost.

    • 2.

      Aan artikel 7 wordt een derde lid toegevoegd dat komt te luiden als volgt:

       

      • 3.

        Voor de categorie natuurterreinen wordt door de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren een vertegenwoordiger benoemd.

  • D.

    In artikel 10, eerste lid, wordt na "nieuwe samenstelling" toegevoegd: of zo spoedig mogelijk daarna.

  • E.

    Artikel 11, tweede lid, komt te vervallen en de aanduiding van het eerste lid "1." komt te vervallen.

ARTIKEL II

 

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van bekendmaking in het Provinciaal Blad waarin dit besluit is geplaatst.

 

Zwolle, 13 december 2017

Provinciale Staten van Overijssel,

voorzitter

griffier

 

Assen, 13 december 2017

Provinciale Staten van Drenthe,

voorzitter

griffier

Toelichting

Wijziging Reglement voor het waterschap Vechtstromen

Op 22 december 2009 is de Waterwet in werking getreden. Ook is de Waterschapswet gewijzigd. Als gevolg daarvan moeten de waterschapsreglementen worden aangepast. Het gaat om juridisch-technische wijzigingen. De Waterwet is reeds in provinciaal beleid geïmplementeerd in het Provinciaal Omgevingsplan/Waterhuishoudingsplan en de Provinciale Omgevingsverordening/Waterverordening.

 

Zaken die gewijzigd moeten worden in de reglementen:

 

Wijziging van het gebied

Op verzoek van de Unie van Waterschappen is er een extra lid opgenomen in artikel 2 dat regelt dat woonboten die zijn afgemeerd nabij de grens van een waterschap worden geacht tot het gebied van het waterschap te behoren van waaruit zij toegankelijk zijn. De grenzen tussen de waterschappen lopen soms door het water heen. Dit lid schept duidelijkheid dat bewoners van woonboten horen bij het waterschap waar de loopplank aan de wal komt.

 

Wijziging Waterschapswet

De definitie van het begrip ingezetene is niet meer te vinden in artikel 12 van de Waterschapswet: artikel 11 is komen te vervallen. In plaats daarvan is de definitie te vinden in artikel 11 Waterschapswet en de Wet basisregistratie personen.

 

In artikel 7 "Benoeming vertegenwoordigers geborgde zetels" van het reglement dient de "Kamer van Koophandel Noord-Nederland" te worden gewijzigd in "Kamer van Koophandel". De aanduiding van de Kamer van Koophandel in artikel 7, eerste lid, van het Reglement wordt daarmee in overeenstemming gebracht met de nieuwe indeling zoals die is recent is gewijzigd: er is nog maar één Kamer van Koophandel met een vijftal regio's.

 

Verder is opgenomen dat de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE) de vertegenwoordiger van de categorie natuurterreinen benoemd. Op 1 januari 2015 is bij de Wet opheffing bedrijfslichamen het Bosschap opgeheven. Dat lichaam was tot die datum verantwoordelijk voor de benoeming van vertegenwoordigers van de categorie natuurterreinen. De Waterschapswet bepaalt dat aanwijzing per 1 januari 2015 bij provinciaal reglement geschiedt. Tot 1 januari 2018 heeft de Minister de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren aangewezen als organisatie die de vertegenwoordiger van de categorie natuurterreinen benoemd. De VBNE is als belangenbehartiger van bos- en natuurterreineigenaren het geschiktste lichaam om vertegenwoordigers van de categorie natuurterreinen voor de waterschapsbesturen te benoemen. De leden van de vereniging vertegenwoordigen 70% van het bosareaal en 90% van het natuurareaal. In de memorie van toelichting op de Wet opheffing bedrijfslichamen is opgemerkt dat het in de lijn der verwachting ligt dat de VBNE de benoeming zal doen. De aanwijzing is toen ook afgestemd met de VBNE, IPO en Unie van Waterschappen.

 

In artikel 10 lid 1 staat nu het voorschrift dat de leden van het dagelijks bestuur na de verkiezingen in de eerste vergadering van het algemeen bestuur in nieuwe samenstelling worden benoemd. Omdat dat in de praktijk niet altijd mogelijk blijkt wordt hier uit praktische overweging aan toegevoegd: "of zo spoedig mogelijk daarna".

 

Artikel 11, tweede lid, van het reglement is een overbodige bepaling vanwege de toevoeging van het zesde lid aan artikel 41 Waterschapswet waar exact hetzelfde staat geregeld.

Inwerkingtreding

De inwerkingtreding is met ingang van de dag na de datum van bekendmaking in het provinciaal blad.

Naar boven