Provincie Overijssel, besluit PS over wijziging van de regelementen van de waterschapen Drents Overijsselse Delta

GEMEENSCHAPPELIJK BESLUIT

 

Provinciale Staten van Overijssel en Drenthe;

 

gelezen de voorstellen van Gedeputeerde Staten van Overijssel van 31 oktober 2017, kenmerk 2017/0346271, en Gedeputeerde Staten van Drenthe van 31 oktober 2017, kenmerk 44/3.2/2077 003062;

 

gelet op de artikelen 2 en 6 van de Waterschapswet en de artikelen 1.1 en 3.2 van de Waterwet;

BESLUITEN, ieder voor zover het hun bevoegdheid betreft:

 

Vast te stellen hetgeen volgt:

ARTIKEL I

 

Het Reglement voor het waterschap Drents Overijsselse Delta wordt gewijzigd als volgt:

 

Aan artikel 2 wordt een lid toegevoegd dat komt te luiden als volgt:

 

  • 5.

    Woonboten die zijn afgemeerd nabij de grens van een waterschap zoals die is aangegeven op de in het tweede lid bedoelde kaart, worden geacht tot het gebied van het waterschap te behoren van waaruit zij toegankelijk zijn.

ARTIKEL II

 

De kaart, bedoeld in artikel 2, tweede lid, van het Reglement voor het Waterschap Drents Overijsselse Delta wordt gewijzigd overeenkomstig bij dit besluit behorende en daar onderdeel van uitmakende kaart.

ARTIKEL III

 

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van bekendmaking in het Provinciaal Blad waarin dit besluit is geplaatst.

 

Zwolle, 13 december 2017

Provinciale Staten van Overijssel,

voorzitter

griffier

 

Assen, 13 december 2017

Provinciale Staten van Drenthe,

voorzitter

griffier

Toelichting

Wijziging Reglement voor het Waterschap Drents Overijsselse Delta

Op 22 december 2009 is de Waterwet in werking getreden. Ook is de Waterschapswet gewijzigd. Als gevolg daarvan moeten de waterschapsreglementen worden aangepast. Het gaat om juridisch-technische wijzigingen. De Waterwet is reeds in provinciaal beleid geïmplementeerd in het Provinciaal Omgevingsplan/Waterhuishoudingsplan en de Provinciale Omgevingsverordening/Waterverordening.

 

Zaken die gewijzigd moeten worden in de reglementen:

 

Wijziging van het gebied

De kaart behorend bij artikel 2 lid 2 van het Reglement is gewijzigd. Met ingang van 1 januari 2016 is uit een fusie tussen het voormalige Waterschap Reest en Wieden en het voormalige Waterschap Groot Salland het Waterschap Drents Overijsselse Delta ontstaan. Met deze fusie is er een aantal kadastrale percelen van het verzorgingsgebied van het Waterschap Drents Overijsselse Delta toegevoegd aan het verzorgingsgebied van het Waterschap Noorderzijlvest. Het overgedragen gebied, staat bekend onder de naam de “Norger Petgaten”. Het gebied omvat ongeveer een oppervlakte van circa 144 hectare, en is gelegen ten zuiden van de Kolonievaart in de nabijheid van een deel van het Natura 2000-gebied Fochteloërveen (te weten Dutch Crane Resort). Met de overdracht van het gebied neemt het Waterschap Noorderzijlvest het beheer en onderhoud (niet het eigendom) van hoofdwatergang (“Sluis I wijk” (lengte 895 m)) over. Tevens neemt het waterschap ten aanzien van de in “Sluis I wijk” gelegen duikers het schoonmaakonderhoud over. Het constructief onderhoud (inclusief toekomstige vervanging) van de bijbehorende duikers, gelegen in “Sluis I wijk” wordt niet overgedragen aan het waterschap. Daarnaast wordt het kunstwerk KST 0977 Kolonievaartstuw (WB21 stuw) in eigendom en beheer en onderhoud overgedragen aan het waterschap.

 

Op verzoek van de Unie van Waterschappen is er een extra lid opgenomen in artikel 2 dat regelt dat woonboten die zijn afgemeerd nabij de grens van een waterschap worden geacht tot het gebied van het waterschap te behoren van waaruit zij toegankelijk zijn. De grenzen tussen de waterschappen lopen soms door het water heen. Dit lid schept duidelijkheid dat bewoners van woonboten horen bij het waterschap waar de loopplank aan de wal komt.

 

Inwerkingtreding

De inwerkingtreding is met ingang van de dag na de datum van bekendmaking in het provinciaal blad.

Naar boven