Wijziging subsidieregeling Iepen Mienskipfûns 2018

wijzigingsregeling van 19 december 2017 met kenmerk 01476070, houdende bepalingen met betrekking tot de verstrekking van subsidies Iepen Mienskipfûns (Subsidieregeling Iepen Mienskipfûns 2018)

 

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

 

Gelet op artikel 1.3. van de Algemene Subsidieverordening provincie Fryslân 2013,

 

Besluiten:

 

Vast te stellen de volgende regeling tot wijziging van de Subsidieregeling Iepen Mienskipfûns Fryslân 2016

 

Artikel I  

De Subsidieregeling Iepen Mienskipfûns Fryslân 2016 wordt als volgt gewijzigd:

 

Onderdeel A:

Artikel 1.1. wordt als volgt gewijzigd:

Ingevoegd na b. evenement (…) wordt onderdeel c:

bestaande periodiek terugkerende activiteit: een activiteit die vaker dan eens per 5 jaar wordt gehouden of uitgevoerd.

 

Onderdeel B:

Artikel 1.7 komt als volgt te luiden:

Artikel 1.7 Weigeringsgronden

Een subsidie wordt in ieder geval geweigerd indien:

  • a.

    de activiteit geheel of deels gericht is op het behalen van winst;

  • b.

    voor de activiteit een andere provinciale subsidie is of kan worden verstrekt ;

  • c.

    het aannemelijk is dat de activiteit leidt tot investeringen die ongedekte toekomstige lasten voor onderhoud of instandhouding tot gevolg hebben;

  • d.

    de activiteit geheel of deels bestaat uit een bestaande periodiek terugkerende activiteit;

  • e.

    er gegronde reden bestaat dat de activiteit in financiële, organisatorische of technische zin niet haalbaar is;

  • f.

    niet sprake van een dekkende projectbegroting

  • g.

    de subsidieaanvraag minder dan 8 punten na rangschikking als bedoeld in artikel 1.8, eerste lid, heeft ontvangen.

  • h.

    de aanvraag betrekking heeft op activiteiten die worden uitgesloten van subsidie op grond van beleid van provinciale staten of gedeputeerde staten.

Onderdeel C:

Artikel 1.10 komt als volgt te luiden:

Artikel 1.10 (Niet) subsidiabele kosten

  • 1.

    In aanvulling op artikel 1.10 van de Asv komen kosten die verband houden met de reguliere werkzaamheden van de subsidieontvanger niet voor subsidie in aanmerking.

  • 2.

    Voor het bepalen van de subsidiabele kosten worden vrijwilligersuren gewaardeerd op

    het geldende minimumloon voor 22 jaar en ouder per uur per vrijwilliger op basis van een volledige werkweek van 36 uur.

  • 3.

    tevens zijn niet subsidiabel de kosten die verband houden met :

    • het organiseren van een (dorps- of buurt)feest, borrel, optocht, braderie of barbecue of daarmee gelijk te stellen activiteit;

    • het schrijven of uitgeven van een boek en het produceren van een film;

    • het ontwerpen, vervaardigen of plaatsen van een standbeeld of gedenkplaat;

Artikel II  

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018

Artikel III  

Genoemde wijzigingen zijn alleen van toepassingen op aanvragen die zijn ingediend na de inwerkingtreding van deze regeling.

Artikel IV  

Deze regeling wordt aangehaald als: wijziging subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 2018.

Toelichting:  

Bij de artikelsgewijze toelichting wordt verder ingegaan op de inhoud en strekking van de afzonderlijke wijzigingsvoorstellen. De wijzigingen zijn van ondergeschikte aard en met name bedoeld om technische knelpunten weg te nemen.

 

Onderdeel A:

Artikel 1.1. wordt uitgebreid met een nieuw onderdeel c. Bij aanvragen is herhaaldelijk geconstateerd dat activiteiten die reeds in het verleden zijn uitgevoerd in het geheel niet voor een bijdrage van uit het Iepen Mienskipfûns in aanmerking komen ook al ligt de vorige activiteit in een langer geleden verleden. Om dergelijke activiteiten toch voor een bijdrage in aanmerking te laten komen is er gekozen om de weigeringsgrond nader te duiden. Daarbij is gekozen voor een periode van 5 jaar waarbinnen eenzelfde activiteit niet voor een bijdrage uit het Iepen Mienskipfûns in aanmerking kan komen.

 

Onderdeel B:

Artikel 1.7 Wanneer weigeren wij de subsidieaanvraag? Een subsidie komt niet voor rangschikking in aanmerking indien er sprake is van een weigeringsgrond. In aanvulling op artikel 2.7 van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013 en artikel 4:35 van de Algemene wet bestuursrecht is aantal weigeringsgronden opgenomen.

 

Onderdeel b is van toepassing op alle door de provincie Fryslân verstrekte subsidies. Subsidie kan worden verleend op basis van regelingen, op incidentele basis, of de provinciale begroting. Dit artikel is van toepassing op alle soorten subsidies. Dubbele subsidies worden niet verstrekt teneinde de diversiteit van projecten te stimuleren. Regelmatig kwam de vraag aan de orde of onder de ‘kan’ bepaling ook vallen die gevallen waarbij er wel een regeling bestaat maar de betreffende regeling op dat moment niet opengesteld is. Indien een bestaande regeling op het moment van de openstelling van onderhavige regeling is gesloten, is desondanks geen aanvraag bij het Iepen mienskipfûns mogelijk. Ook indien een subsidieaanvraag geweigerd is wegens het overschrijden van het vastgestelde plafond, kan geen aanvraag bij het Iepen mienskipfûns worden ingediend.

 

Geschrapt zijn een aantal onderdelen uit artikel 1.7. onderdeel d; geconstateerd is sommige weigeringsgronden te absoluut waren geformuleerd en beter pasten bij niet subsidiabele kosten zodat niet de aanvraag voor de gehele activiteit geweigerd hoeft te worden. Deze weigeringsgronden zijn nu als niet subsidiabele kosten opgenomen bij artikel 1.10

 

Toegevoegd is de weigeringsgrond onder f. Als er niet sprake is van een dekkende projectbegroting wordt de aanvraag geweigerd. Hiermee wordt voorkomen dat niet duidelijk is hoe het project gefinancierd wordt. De aanvrager dient een sluitende begroting met dekkingsplan in te dienen. Bij een tendersubsidie als de onderhavige kunnen over het algemeen geen aanvullende stukken opgevraagd worden aangezien dit niet strookt met het systeem van de tendersubsidie, behoudens die gegevens die niet leiden tot een inhoudelijke wijziging van de aanvraag. Bij het ontbreken van een dekkende begroting kan er dus geen aanvulling worden opgevraagd door het bestuursorgaan. Hierbij dient wel het volgende te worden opgemerkt; ondanks het aanleveren van een dekkende begroting kan wel worden geoordeeld dat het financieringsplaatje te rooskleurig is geschetst. Als dat het geval is wordt de aanvraag geweigerd met toepassing van het bepaalde in onderdeel e.

 

Onderdeel C:

Artikel 1.10 Welke kosten komen al dan niet voor subsidie in aanmerking? Deze bepaling regelt welke kosten wel of niet voor subsidie in aanmerking komen. Het eerste lid regelt dat de reguliere werkzaamheden van de subsidieaanvrager, dus werkzaamheden buiten het project, niet voor subsidie in aanmerking komen. De exploitatie van aanvragers is uitgesloten op grond van de regeling.

 

Vrijwilligersuren worden voor het bepalen van de begrote kosten gewaardeerd op het geldende minimumuurloon vanaf 22 jaar bij een volledige werkweek van 36 uur. Hiermee gaat de vrijwilligersvergoeding mee met de indexering van minimumuurloon, een en ander vloeit mede voort uit artikel 1.10, eerste lid, onderdeel f, van de Asv.

 

In lid 3 zijn niet subsidiabel gesteld de kosten die verband houden met :

  • het organiseren van een (dorps- of buurt)feest, borrel, optocht, braderie of barbecue of daarmee gelijk te stellen activiteit;

  • het schrijven of uitgeven van een boek en het produceren van een film;

  • het ontwerpen, vervaardigen of plaatsen van een standbeeld of gedenkplaat;

Naar boven