Provinciaal blad van Overijssel
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Overijssel | Provinciaal blad 2017, 5194 | Beleidsregels |
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Overijssel | Provinciaal blad 2017, 5194 | Beleidsregels |
Besluit van Gedeputeerde Staten van Overijssel houdende vaststelling van de Beleidsregel nadeelcompensatie Ontwikkelopgave Natura 2000 Overijssel 2017
Gedeputeerde Staten van Overijssel,
maken bekend dat zij in hun vergadering van 31 oktober 2017 (kenmerk: 2017/0360045) hebben besloten de beleidsregel Nadeelcompensatie Ontwikkelopgave Natura 2000 Overijssel 2017 vast te stellen.
Gelet op artikel 158 Provinciewet, artikel 6.3 Wet natuurbescherming, artikel 7.14 Waterwet en artikel 1:3 lid 4 en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht,
Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen
Artikel 1. Begripsomschrijvingen
In deze regeling wordt verstaan onder:
college: het college van gedeputeerde staten;
de commissie: het adviesorgaan bedoeld in artikel 12, eerste lid;
ingrijpen op eigendomsrecht: een situatie waarbij door opleggen gedoogplicht het perceel voor de eigenaar gedeeltelijk niet meer bruikbaar is voor de activiteit.
onroerende zaak: onroerend goed dat in eigendom toebehoort aan aanvrager, dat nadeel ondervindt van de Ontwikkelopgave en dat ruimtelijk een eenheid vormt en fysiek of anderszins herkenbaar afgebakend is;
ontwikkelopgave Natura 2000: de opgave waarin de te nemen maatregelen zijn opgenomen om natuurwaarden in de provincie Overijssel te herstellen, te behouden en te versterken en voldoende economische ontwikkelingsruimte te creëren;
peildatum: datum van in werkingtreding van het schadeveroorzakende besluit;
verzoek: een verzoek om schadevergoeding als bedoeld in artikel 9, dan wel artikel 17;
verzoeker: de indiener van een verzoek als bedoeld in artikel 9 dan wel artikel 17.
Artikel 2. Het recht op schadevergoeding
Indien de provincie Overijssel of één van haar bestuursorganen in de rechtmatige uitoefening van haar publiekrechtelijke taak in het kader van de Ontwikkelopgave Natura 2000 schade veroorzaakt die een benadeelde in vergelijking met anderen onevenredig zwaar treft, kent het college de benadeelde op verzoek een vergoeding toe.
Artikel 3. Drempel normaal maatschappelijke risico
Tot het normaal maatschappelijke risico als bedoeld in het eerste lid wordt ten minste gerekend:
de inkomensschade, indien en voor zover het opbrengend vermogen van dat gedeelte van de onroerende zaak (ten opzichte van het totaal van de onroerende zaak) waar het effect van de maatregel zich fysiek voordoet, met 10% of minder afneemt ten opzichte van het opbrengend vermogen direct voorafgaand aan de peildatum.
Artikel 4. Geen drempel normaal maatschappelijke risico bij ingrijpen eigendomsrecht
Voor schade die is ontstaan als gevolg van het opleggen van een gedoogplicht waarbij de maatregel ingrijpt op het eigendomsrecht van de aanvrager, geldt geen drempel voor normaal maatschappelijke risico. Deze schade wordt volledig vergoed.
Artikel 5. Verrekening van voordeel
Als voordeel in de zin van lid 1 wordt niet beschouwd de toename van het opbrengend vermogen dat gedeelte van de onroerende zaak (ten opzichte van het totaal van de onroerende zaak) waar het effect van de maatregel zich fysiek voordoet, indien en voor zover dit met slechts 10% of minder toeneemt ten opzichte van het opbrengend vermogen van dat deel direct voorafgaand aan de peildatum.
Artikel 6. Geen recht op vergoeding van schade
Schade blijft in elk geval voor rekening van de aanvrager voor zover:
Artikel 7. Kosten van deskundigenbijstand
Het college kan op verzoek besluiten om de kosten te vergoeden voor deskundigenbijstand die worden gemaakt bij de indiening en de behandeling van het verzoek, als de kosten daarvan redelijk zijn te achten.
Artikel 8. Vergoeding van wettelijke rente
Een vergoeding van wettelijke rente als bedoeld in artikel 6:119 van het Burgerlijk Wetboek kan deel uitmaken van de toe te kennen vergoeding. Het tijdstip waarop de wettelijke rente ingaat wordt gesteld op de datum van ontvangst van het verzoek door het college.
Hoofdstuk 2. Procedurebepalingen
Artikel 9. Termijn voor indiening verzoek
Het college kan een verzoek afwijzen indien vijf jaren zijn verlopen na de aanvang van de dag, volgende op die waarop de benadeelde zowel met de schade als met de omstandigheid dat deze schade is veroorzaakt door een schadeoorzaak als bedoeld in artikel 2, eerste lid bekend is geworden, en in ieder geval door verloop van twintig jaren na de gebeurtenis waardoor de schade is veroorzaakt.
Heeft verzoeker, vóórdat de termijn is verstreken na verloop waarvan het college het verzoek kan afwijzen, een schriftelijke mededeling aan het college gedaan waarin verzoeker ondubbelzinnig verklaart dat hij zich het recht voorbehoudt om een verzoek om schadevergoeding als bedoeld in artikel 2 in te dienen, dan begint een nieuwe termijn als bedoeld in het tweede lid te lopen na de aanvang van de dag, volgende op die waarop deze schriftelijke mededeling is gedaan.
Artikel 10. Het verzoek om schadevergoeding
Indien naar het oordeel van het college niet of onvoldoende is voldaan aan het bepaalde in het eerste lid, of indien verzoeker overigens verzuimt de gegevens en bescheiden die voor de beslissing op de aanvraag nodig zijn en waarover hij redelijkerwijs de beschikking kan krijgen te verschaffen, stelt hij de verzoeker in de gelegenheid het verzuim te herstellen binnen een door het college te stellen termijn.
Artikel 11. Vereenvoudigde behandeling van het verzoek
Het college wijst het verzoek zonder nader onderzoek af indien er naar zijn oordeel kennelijk geen recht op nadeelcompensatie is. Een verzoek is onder meer kennelijk ongegrond wanneer het naar het oordeel van het college steunt op de onrechtmatige uitoefening door of namens het college van een aan het publiekrecht ontleende bevoegdheid of taak en wanneer toepassing wordt gegeven aan het tweede lid.
Artikel 12. De adviescommissie
Het college stelt de verzoeker in kennis van zijn voornemen om een commissie in te stellen. De kennisgeving bevat de namen van de deskundigen, hun beroep en de plaats waar zij hun werkzaamheden plegen te verrichten. De belanghebbende kan binnen twee weken na verzending van de kennisgeving bedenkingen uiten tegen de voorgenomen samenstelling.
Artikel 13. Het door de commissie te verrichten onderzoek
De commissie dient het college van advies over de op het verzoek te nemen beslissing. Zij stelt daartoe, voorzover een zorgvuldige advisering daartoe noopt, een onderzoek in naar:
de vraag of de door verzoeker in zijn verzoek gestelde schade een gevolg is van de in het verzoek aangeduide schadeoorzaak, indien en voorzover deze als een rechtmatige uitoefening door of namens het college van een aan het publiekrecht ontleende bevoegdheid of taak als bedoeld in artikel 2, eerste lid kan worden aangemerkt;
De commissie brengt rapport uit over haar bevindingen. Zij adviseert het college over de hoogte van de uit te keren schadevergoeding en doet, indien het college een daartoe strekkende verzoek heeft gedaan, voorstellen voor maatregelen of voorzieningen waardoor de schade, anders dan door een vergoeding in geld, kan worden beperkt of ongedaan gemaakt.
Artikel 15. Procedure adviescommissie
Alvorens de commissie haar definitieve advies opstelt, maakt zij een conceptadvies op. Dit conceptadvies wordt uiterlijk zestien weken nadat de commissie is ingesteld, aan verzoeker en aan het college toegezonden. De commissie kan deze termijn onder opgaaf van redenen met ten hoogste vier weken verlengen.
Het college kent de verzoeker die naar redelijke verwachting in aanmerking komt voor een vergoeding in geld als bedoeld in artikel 2 en wiens belang naar het oordeel van het college vordert dat aan hem een voorschot op deze vergoeding wordt toegekend, op diens schriftelijk verzoek een voorschot toe. Het college beslist op het verzoek, gehoord de commissie.
Het voorschot kan uitsluitend worden verleend indien de verzoeker schriftelijk de verplichting aanvaardt tot gehele en onvoorwaardelijke terugbetaling van hetgeen ten onrechte als voorschot is uitbetaald, zulks te vermeerderen met de wettelijke rente over het teveel betaalde te rekenen vanaf de datum van betaling van het voorschot. Het college kan daarvoor zekerheidstelling, bij voorbeeld in de vorm van een bankgarantie, verlangen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2017-5194.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.