Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland houdende wijziging van de toelichting op de beleidsregel toedeling ontwikkelingsruimte stikstof in Zeeland 2017

Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland van 5 september 2017, kenmerk 17018472, tot wijziging van de toelichting bij artikel 1 sub e van de beleidsregel toedeling ontwikkelingsruimte stikstof in Zeeland 2017, betrekking hebbend op de verdeling van de vrije ontwikkelruimte (segment 2) voortkomend uit de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), zoals vastgesteld bij besluit van gedeputeerde staten van Zeeland van 6 februari 2017, kenmerk 17005151.

 

Gedeputeerde staten van Zeeland,

Gelet op de artikelen 1.3, 1.13, derde lid en 2.7, van de Wet natuurbescherming (Wnb), titel 2.1 van het Besluit natuurbescherming (Bnb), titel 2.1 van de Regeling natuurbescherming (Rnb), paragraaf 4.2.8 van het PAS-programma en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

besluiten:

 

  • I.

    De toelichting bij de beleidsregel toedeling ontwikkelingsruimte stikstof in Zeeland 2017, betrekking hebbend op de verdeling van de vrije ontwikkelruimte (segment 2) voortkomend uit de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) wordt als volgt gewijzigd:

     

    Aan de artikelsgewijze toelichting wordt bovenaan de volgende tekst toegevoegd:

     

    Artikel 1. Begripsbepalingen

    e) OR-relevant hexagoon: een van de voorwaarden voor OR-relevantie is dat er tevens sprake is van een (mogelijke of naderende) overbelasting van stikstofdepositie. De grens voor (mogelijke of naderende) overbelasting ligt 70 mol onder de kritische depositiewaarde. Van (mogelijke of naderende) overbelasting is sprake als de stikstofdepositie deze grens overschrijdt.”

 

  • II.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin het besluit wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 september 2017.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van gedeputeerde staten van 5 september 2017.

Drs. J.M.M. Polman, voorzitter

A.W. Smit, secretaris

Uitgegeven, 12 september 2017

De secretaris, A.W. Smit

Toelichting:

Gedeputeerde staten van Zeeland hebben op basis van het Programma Aanpak Stikstof de beleidsregel toedeling ontwikkelingsruimte stikstof in Zeeland 2017, betrekking hebbend op de verdeling van de vrije ontwikkelruimte (segment 2) voortkomend uit de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) vastgesteld. Deze beleidsregel stelt een maximum aan de uit te geven hoeveelheid stikstofdepositie per hectare per jaar voor locaties (“hexagonen”) waar sprake is van een mogelijke of naderende overbelasting van stikstof.

In de oorspronkelijke situatie van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) hielden de provincies alleen een boekhouding bij van de hoeveelheid stikstofdepositie per hectare per jaar voor de stikstofgevoelige locaties waar sprake is van mogelijke of naderende overbelasting. De grens voor het boekhouden en uitgeven was ecologisch bepaald en lag op 70 mol onder de kritische depositiewaarde (KDW).

Het Programma Aanpak Stikstof wordt jaarlijks herzien. In de partiële herziening van het Programma Aanpak Stikstof van maart 2017 (“M16L”), die per 1 september in werking treedt, is besloten om op álle stikstofgevoelige hexagonen binnen PAS-gebieden ontwikkelingsruimte te berekenen en uitgifte bij te houden, ook als de depositie meer dan 70 mol per hectare per jaar onder de KDW is (dus geen naderende overbelasting).

In de oorspronkelijke beleidsregel voor toedeling van ontwikkelingsruimte stikstof is wel beschreven dat de maximalisatie van uit te geven stikstofdepositie alleen geldt voor “hexagonen waar sprake is van een (mogelijke of naderende) overbelasting”, maar er is niet toegelicht wat onder (mogelijke of naderende) overbelasting wordt verstaan.

Door aan de toelichting van de beleidsregels een definitie van mogelijke of naderende overbelasting toe te voegen, blijft de maximalisatie alleen gelden voor hexagonen waar sprake is van een (mogelijke of naderende) overbelasting van stikstof.

Naar boven