Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 6 februari 2017 tot wijziging van de Subsidieverordening fractiebijdragen Noord-Holland 2015

Provinciale Staten van Noord-Holland;

Overwegende dat de huidige verordening onvoldoende grond biedt om egalisatiereserves langs bestuursrechtelijke weg terug te vorderen;

Overwegende dat het wenselijk is om te verduidelijken dat de stukken die ter verantwoording in het kader van de subsidieverordening fractiebijdragen worden overgelegd door fracties binnen de reikwijdte van de Wet openbaarheid van bestuur vallen;

Overwegende dat het wenselijk is om financiële consequenties te verbinden aan het afsplitsen van een fractie;

Overwegende dat op onderdelen de verordening geactualiseerd dient te worden;

 

Besluiten:

Artikel I  

De Subsidieverordening fractiebijdragen Noord-Holland 2015 als volgt te wijzigen:

A

Artikel 6, tweede lid, komt te luiden:

2. In afwijking van het bepaalde in het eerste lid worden aanvragen voor het subsidiejaar 2019-2020 ingediend vóór 1 april 2019.

B

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

2. Indien gedurende een zittingsperiode één of meer leden zich afsplitsen van een fractie en als zelfstandige fractie verder gaan blijft de vaste bijdrage bij de oorspronkelijke fractie. De afgesplitste leden ontvangen naar rato van de nog resterende statenperiode een gedeelte van de variabele bijdrage van € 6.037,00 per lid van de nieuwe fractie. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de bijdrage van de oorspronkelijke fractie.

2. Het derde lid komt te luiden:

3. Als na een afsplitsing van een fractie niet duidelijk is welk deel beschouwd kan worden als voortzetting van de oorspronkelijke fractie kunnen provinciale staten bepalen dat zowel de oorspronkelijke als de afgesplitste fractie naar evenredigheid voor de subsidiebijdrage in aanmerking komen.

C

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

2. Bij de aanvraag om subsidievaststelling worden het format verantwoording fractiegelden plus onderliggende stukken en het jaarverslag aan provinciale staten overgelegd. Provinciale staten leggen het format verantwoording fractiegelden plus onderliggende stukken ter controle voor aan de op grond van artikel 217, tweede lid, van de Provinciewet door provinciale staten aangewezen accountant. De accountant controleert of de uitgaven passen binnen deze verordening en maakt een samenvattend rapport van de bevindingen van de jaarrekeningencontrole van de ondersteuningsstichtingen.

2. Toegevoegd wordt een vierde lid:

4. Het rapport van de accountant wordt gepubliceerd op de website van de provincie.

D

Artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het vierde lid, onderdeel b, komt te luiden:

b. een bedrag van maximaal € 800,00 voor de kosten van nieuwsgaring, al dan niet digitaal.

 

2. Het elfde lid komt te vervallen en het twaalfde en het dertiende lid worden vernummerd tot het elfde en het twaalfde lid.

E

Na artikel 11 wordt een nieuw artikel 11a toegevoegd:

Artikel 11a

1. Indien een fractie na verkiezingen niet terugkeert in provinciale staten worden de reserves, voor zover opgebouwd met behulp van provinciale middelen, zo spoedig mogelijk doch uiterlijk binnen twaalf maanden nadat het statenlidmaatschap van de leden van de fractie als geheel is geëindigd, teruggestort in de provinciale kas na aftrek van de in de laatste zittingsperiode aangegane financiële verplichtingen.

2. Provinciale staten kunnen het eerste lid buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover toepassing zal leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin het wordt geplaatst.

 

 

 

Haarlem, 6 februari 2017.

Provinciale Staten van Noord-Holland,

J.W. Remkes, voorzitter.

K. Bolt, statengriffier.

Uitgegeven op 7 juni 2017

Namens Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

R.M. Bergkamp, provinciesecretaris

Naar boven