Besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland d.d. 30 mei 2017, PZH-2017-595101040, tot wijziging van de Arbeidsvoorwaardenregeling provincie Zuid-Holland 2008 en de Uitvoeringsregeling bezoldiging provincie Zuid-Holland

 

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZUID-HOLLAND,

 

gelet op artikel 158, eerste lid, onderdeel c, van de Provinciewet en de artikelen 125 en 134 van de Ambtenarenwet;

 

gelet op het advies van het Georganiseerd Overleg d.d. 20 april 2017;

 

overwegende dat het wenselijk is om uit oogpunt van zorgvuldig personeelsbeleid de hieronder bij besluit van 24 mei 2016, PZH-2016-550001844 vervallen artikelen met een ruimere overgangsperiode weer in te voeren;

 

 

BESLUITEN:

 

 

Artikel I  

 

De Arbeidsvoorwaardenregeling provincie Zuid-Holland 2008 wordt gewijzigd als volgt:

 

Na artikel 11 wordt een nieuw artikel 12 met opschrift ingevoegd, luidende:

 

Artikel 12 Feestdagbepaling

  • 1.

    De ambtenaar, die op een feestdag dienst heeft gedaan, heeft ongeacht het aantal uren dat hij zijn werkzaamheden heeft verricht, aanspraak op één werkdag extra verlof en een per gewerkt uur berekende vergoeding van 100% van de bezoldiging in geld.

  • 2.

    Het bepaalde in het vorige lid geldt alleen ten aanzien van de ambtenaar, die geen aanspraak doet gelden op een vergoeding voor overwerk als bedoeld in artikel C.23 van de CAP.

 

Artikel II  

 

De Uitvoeringsregeling bezoldiging provincie Zuid-Holland wordt gewijzigd als volgt:

 

A

 

Na artikel 11 wordt een nieuw artikel 12 met opschrift ingevoegd, luidende:

 

Artikel 12 Vergoeding kosten internetaansluiting

Gedeputeerde Staten kunnen beslissen dat aan een ambtenaar:

a. de abonnementskosten van een ADSL-consumentenabonnement ten behoeve van het gebruik van een computer die nodig is voor de vervulling van de dienstbetrekking zullen worden vergoed. Deze komt voor wat betreft het providergedeelte voor de helft voor rekening van de provincie tot een maximum van € 20,- per maand. De eventuele aanlegkosten van ADSL komen in dat geval geheel voor rekening van de provincie tot een maximumbedrag van € 150,-

b. of de kosten van het internetconsumentenabonnement via de kabel ten behoeve van het gebruik van een computer die benodigd is voor de vervulling van de dienstbetrekking worden vergoed. Deze komen voor de helft voor rekening van de provincie tot een maximumbedrag van € 20,- per maand. De eventuele aanlegkosten van de internetaansluiting via de kabel komen in dat geval geheel voor rekening van de provincie tot een maximumbedrag van € 150,-.

 

B

 

Artikel 13 komt te luiden:

 

Aan artikel 13 wordt een derde en vierde lid toegevoegd, luidende:

3. Aan de ambtenaar, die ter zake van een aan hem verleend ontslag ingevolge artikel B.11, tweede lid, eerste volzin, van de CAP aanspraak kan maken op ABP-keuzepensioen als daar genoemd, wordt, indien hij bij het voortduren van het dienstverband vóór de in het eerste lid van voornoemd artikel, op grond van het bepaalde in het vorige lid in aanmerking zou zijn gekomen voor een gratificatie wegens 25-jarige, 40-jarige en 50-jarige overheidsdienst, een gratificatie toegekend, evenredig aan de tijd in overheidsdienst op de datum van genoemd ontslag.

4. De gratificatie, zoals bedoeld in het derde lid, wordt vastgesteld door het bedrag, waarop recht zou hebben bestaan bij een ambtsjubileum te vermenigvuldigen met een breuk. Daarvan wordt de teller gevormd door het feitelijk aantal vervulde volle maanden diensttijd en de noemer door 300 bij een 25-jarige, 480 bij een 40-jarige en 600 bij een 50-jarige ambtsjubileumgratificatie.

 

Artikel III  

 

Inwerkingtreding

 

a.

Artikel I van dit besluit treedt in werking de dag na de dag van uitgifte van het provinciaal blad, waarin het is geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 2016 en vervalt met ingang van 1 januari 2018.

b.

Artikel II, onderdeel A, van dit besluit treedt in werking de dag na de dag van uitgifte van het provinciaal blad, waarin het is geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 2016 en vervalt met ingang van 1 januari 2019.

c.

Artikel II, onderdeel B, van dit besluit treedt in werking de dag na de dag van uitgifte van het provinciaal blad, waarin het is geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 2016 en vervalt met ingang van de dag van inwerkingtreding van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, doch niet eerder dan 1 januari 2020.

 

Den Haag, 30 mei 2017.

 

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,

 

Secretaris, drs. J.H. de Baas

 

Voorzitter, drs. J. Smit

 

 

TOELICHTING

 

Bij besluit van 24 mei 2016 zijn onder andere de artikelen in de lokale rechtspositie die voorzagen in een speciale vergoeding bij overwerk op een feestdag, het toekennen van een internetvergoeding vanwege noodzakelijk dienstgebruik van de eigen computer en het toekennen van een ambtsjubileumgratificatie naar evenredigheid, indien de ambtenaar tussen zijn ontslagdatum wegens FPU en binnen vijf jaren na dat ontslag een 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum zou vieren, afgeschaft. Achteraf bezien kan worden geconcludeerd dat de impact van de afschaffing voor de medewerkers groter is dan gedacht. Tijdens het Georganiseerd Overleg van 20 april 2017 is opgemerkt dat de voornoemde bepalingen echter niet meer passen binnen een modern personeelsbeleid, maar door de bonden werd een ruimere overgangsperiode bepleit. Overeengekomen is dat de bepalingen gefaseerd afgeschaft worden. Verder wordt in het huidige artikel 13 verwezen naar het ontslag vanwege ABP-keuzepensioen in plaats van ontslag op grond van de niet meer bestaande FPU-regeling.

 

Naar boven