Aanwijzing DAEB activiteiten Stichting World Class Maintenance in het project Brabant World Class Maintenance

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

Gelet op artikel 14 en artikel 106 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (hierna: VwEU);

Gelet op het besluit van de Commissie, nr. 2012/21/EU van 20 december 2011 betreffende de toepassing van artikel 106, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst, verleend aan bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen, kennisgegeven onder nummer C(2011) 9380 (hierna: Vrijstellingsbesluit);

Gelet op artikel 158, eerste lid, aanhef en onder a, van de Provinciewet;

Overwegende dat Diensten van Algemeen Economisch Belang (hierna: DAEB) hun bestaansrecht ontlenen aan de artikelen 14 en 106, tweede lid, van het VwEU. Om gebruik te kunnen maken van de bijzondere positie die een DAEB inneemt binnen de Europese mededingingsregelgeving, moet daarvoor een onderneming specifiek met het beheer van een bepaalde DAEB worden belast;

Overwegende dat World Class Maintenance landelijk acteert en samen met de huidige partners, aspirant partners en relevante experts werkt aan de ambitie om binnen Nederland onderhoud van wereldklasse te realiseren, met bij behorende positieve effecten op de economie en samenleving. Hierdoor vormt World Class Maintenance voor Brabant inmiddels een strategisch zwaartepunt in de assets die voor Brabant van belang zijn (denk aan wegeninfrastructuur, procesindustrieën, energiecentrales, waterzuiveringen, vliegvelden, maakindustrie en logistiek).

Hoogwaardig onderhoud leidt tot gewenste maatschappelijke effecten als reductie van energiegebruik en uitstoot van reststoffen in de industrie en een betere beschikbaarheid en veiligheid van publieke infrastructuur als wegen en pijpleidingen. Dit verbetert de concurrentie positie van Brabant waardoor arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Gezien de verwevenheid met de operatie (benutting/exploitatie van kapitaalgoederen) wordt maintenance tevens gezien als de industriële sleutel tot duurzaamheid (ten aanzien van energieverbruik, levensduur­verlenging van assets, gebruik grondstoffen) en veiligheid. Daarnaast zal WCM ontwikkelingen binnen het onderwijs stimuleren, zodat niet alleen aan innovaties van de toekomst wordt gewerkt maar ook aan personeel van de toekomst dat met deze innovaties moet werken. Tenslotte is maintenance van belang en ondersteunend aan andere sectoren die voor Brabant een economisch speerpunt vormen, zoals de chemische sector, automotive en agro & food.

Besluiten:

 

  • I.

    aan te wijzen als Dienst van Algemeen Economisch Belang, de volgende diensten:

    De activiteiten van Stichting World Class Maintenance ten behoeve van het project ‘Brabant World Class Maintenance’ zoals omschreven in de subsidieaanvraag d.d. 2 december 2016.

  • II.

    aard en duur van de openbare dienstverplichtingen:

    De openbare dienstverplichting gaat in op de dag na publicatie van onderhavig aanwijzingsbesluit en loopt totdat het project is afgerond en de subsidie is vastgesteld, doch uiterlijk tot 31 december 2018.

  • III.

    betrokken ondernemingen en het betrokken grondgebied:

    Stichting World Class Maintenance t.b.v. diensten die worden uitgevoerd op het grondgebied van de provincie Noord-Brabant.

  • IV.

    aard van de uitsluitende of bijzondere rechten, die de ondernemingen zijn toegekend:

    niet van toepassing;

  • V.

    de parameters voor de berekening, de controle en de herziening van de compensatie:

    De opbouw van de kosten voor de diensten is beschreven in de subsidieaanvraag.

  • VI.

    de regelingen om overcompensatie te vermijden en terug te betalen:

    De grondslag is te vinden in de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant. De subsidie wordt vastgesteld op basis van daadwerkelijk gemaakte in aanmerking komende kosten.

’s-Hertogenbosch, 10 januari 2017

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter,

prof. dr. W.B.H.J. van de Donk

de secretaris,

mw. ir. A.M. Burger

Bezwaar  

Bent u het niet eens met dit besluit, dan kunt u schriftelijk een bezwaarschrift indienen. Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is verzonden. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer mogen behandelen. Vermeld in uw bezwaarschrift in ieder geval uw naam en adres, de datum van uw bezwaarschrift, het besluit waartegen het bezwaar is gericht, de redenen van het bezwaar en voorzie het bezwaarschrift van een handtekening. U richt uw bezwaarschrift aan:

 

Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Secretariaat van de hoor- en adviescommissie

Postbus 90151

5200 MC ’s-Hertogenbosch

 

Wij verzoeken u om op de linkerbovenhoek van de envelop het woord ‘bezwaarschrift’ te vermelden.

 

Voor meer informatie over de behandeling van bezwaarschriften verwijzen wij u naar www.brabant.nl/bezwaar. Het secretariaat van de hoor- en adviescommissie is bereikbaar op telefoonnummer (073) 680 83 04, faxnummer (073) 680 76 16 en e-mailadres bezwaar@brabant.nl.

Naar boven