Provincie Zeeland - Vergunningprocedure beroepsmatig handmatig rapen Japanse Oesters in de Oosterschelde

De wens om beroepsmatig Japanse oesters te mogen rapen in de Oosterschelde is door (leden van) de Nederlandse Oestervereniging en een aantal individuele vissers meerdere malen geuit. De Provincie Zeeland en het ministerie van Economische Zaken werken gezamenlijk aan een driejarige proef om het op experimentele basis beroepsmatig handmatig rapen van Japanse oesters op de vrij toegankelijke droogvallende slikken en platen in het Natura 2000-gebied Oosterschelde aan een beperkt aantal vissers(bedrijven) toe te staan met een pilotvergunning. In overleg met het ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is een lijst samengesteld van de vissers(bedrijven) die in aanmerking kunnen komen voor deelname aan de pilot.

Voor het verkrijgen van een pilotvergunning voor het beroepsmatig handmatig rapen van Japanse oesters in de vrij toegankelijke droogvallende slikken en platen in het Natura 2000-gebied Oosterschelde voor een proefperiode van drie jaar komen, op volgorde van verdeling, in aanmerking:

  • Categorie 1: vissers(bedrijven) die per 1 januari 2016 in het bezit zijn van een publiekrechtelijke vergunning op basis van de Visserijwet voor de visserij op oesters op de vrije gronden in de Oosterschelde;

  • Categorie 2: huurders van oesterpercelen op basis van een privaatrechtelijke huurovereenkomst met het ministerie van EZ;

  • Categorie 3: Een aantal vissers(bedrijven) die aantoonbaar kunnen maken in het verleden een schriftelijke aanvraag voor een vergunning voor het beroepsmatig rapen van oesters te hebben ingediend.

Op basis van de in het kader van de Wet natuurbescherming opgestelde passende beoordeling zijn  45 pilotvergunningen beschikbaar. Na toedeling van de beschikbare pilotvergunningen over de eerste twee categorieën, op basis van de samengestelde lijst in overleg met het ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, blijft een beperkt aantal pilotvergunningen beschikbaar voor vissers(bedrijven) in categorie drie. Uit inventarisatie blijkt dat er door die bedrijven in het verleden meer aanvragen tot het verkrijgen van een vergunning zijn ingediend dan het aantal resterende pilotvergunningen. Er zijn dus naar verwachting meer vissers(bedrijven) die vallen onder categorie 3, dan dat er pilotvergunningen voor die categorie beschikbaar zijn. De "overgebleven" pilotvergunningen zullen worden verdeeld over de vissers(bedrijven) in categorie 3 op basis van volgorde van binnenkomst van de originele aanvraag zoals die in het verleden zijn ingediend. 

De vissers(bedrijven) die op basis van bovenstaande criteria in categorie 1 en/of 2 vallen en daardoor in aanmerking komen voor een pilotvergunning hebben reeds een aanvraagformulier ontvangen. Ook alle vissers(bedrijven) die in het verleden een aanvraag voor een vergunning voor het beroepsmatig rapen van Japanse oesters hebben ingediend en waarvan we de aanvraag nog in ons archief konden vinden, zijn door ons aangeschreven. 

Op onze website www.zeeland.nl/actueel vindt u meer informatie over de pilot Beroepsmatig rapen Japanse oesters in de Oosterschelde.

Naar boven