Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland houdende wijziging van het Algemeen subsidiebesluit Zeeland 2013

Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland van 28 maart 2017, kenmerk 17006298 houdende wijziging van hoofdstuk 13 "Bijzondere bepalingen voor verstrekken van subsidie voor opruiming van drugsafval" van het Algemeen subsidiebesluit Zeeland 2013.

 

Gedeputeerde staten van Zeeland ,

  • -

    overwegende dat de Tweede Kamer op 30 oktober 2014 bij het vaststellen van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voor het jaar 2015 een amendement heeft aangenomen waarmee ten laste van de begroting van het ministerie in de jaren 2015, 2016 en 2017 telkens een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld ten behoeve van cofinanciering tot maximaal 50% van de kosten van opruiming van drugsafvaldumpingen (Kamerstuk 34000 XII nr 49);

  • -

    overwegende dat op 3 december 2015 tussen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de vereniging van het Interprovinciaal Overleg het convenant “Uitwerking amendement cofinanciering opruiming drugsdumpingen” is afgesloten waarin nader is bepaald hoe de verdeelsleutel van het beschikbare bedrag tussen de provincies tot stand komt en waarin afspraken zijn vastgelegd over de wijze en voorwaarden waarop provincies overgaan tot subsidieverstrekking op basis van het amendement;

  • -

    overwegende dat in de provincie Zeeland jaarlijks ten minste één drugsdumping plaatsvindt en derhalve voor 2016 uit het gereserveerde bedrag € 18.707,- via het provinciefonds beschikbaar wordt gesteld aan de provincie Zeeland voor subsidieverstrekking;

  • -

    overwegende dat uit evaluatie van de subsidieverstrekking over het jaar 2015 noodzaak is gebleken tot verruimen en verduidelijken van de subsidiebepalingen;

  • -

    overwegende dat gedeputeerde staten daar waar sprake is van staatssteun, in het kader van rechtvaardiging van staatssteun, de volgende steunmaatregelen van toepassing acht:

    • Verordening (EU) nr. 1407/2013 van de Commissie van 18 december 2013 betreffende de toepassing van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op de-minimissteun, PbEU L352/1 van 24 december 2013;

    • Verordening (EU) Nr. 1408/2013 van de Commissie van 18 december 2013 inzake de toepassing van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op de-minimissteun in de landbouwsector, PbEU L352/9 van 24 december 2013;

  • -

    gelet op artikel 8 van de Algemene subsidieverordening Zeeland 2013;

besluiten vast te stellen de navolgende wijziging van hoofdstuk 13 "Bijzondere bepalingen voor verstrekking van subsidies voor opruiming van drugsafval" van het Algemeen subsidiebesluit Zeeland 2013:

 

Artikel I Wijzigingen

Hoofdstuk 13 "Bijzondere bepalingen voor verstrekking van subsidies voor opruiming van drugsafval" van het Algemeen subsidiebesluit Zeeland 2013 wordt als volgt gewijzigd:

  • A.

    In artikel 13.3, onderdeel b, wordt “dumpen” vervangen door: achterlaten.

  • B.

    In artikel 13.4 wordt “dumping” vervangen door: het achterlaten, en wordt “waarop de aanvraag is gericht” verwijderd.

  • C.

    Artikel 13.5 wordt als volgt gewijzigd:

    • a.

      In het eerste lid, onderdeel a, wordt “illegale dumping” vervangen door: achterlaten.

    • b.

      In het eerste lid, onderdeel b, wordt “ de grond waarop illegaal drugsafval is gedumpt” vervangen door: de locatie waar het drugsafval is achtergelaten.

    • c.

      In het eerste lid, onderdeel c, wordt “de illegale dumping” vervangen door: het achterlaten van drugsafval.

    • d.

      In het eerste lid, onderdeel d, wordt “ de opruiming, bedoeld onder a, is gedaan” vervangen door: het drugsafval is opgeruimd.

    • e.

      In het eerste lid, onder e, onderdeel 1, wordt “foto’s van de dumping” vervangen door: foto’s van het achtergelaten drugsafval op de locatie, en “ de aangetroffen drugs gerelateerde afvalstoffen” vervangen door: het aangetroffen drugsafval.

    • f.

      In het derde lid , onderdeel a, wordt “ de illegale dumping” vervangen door: het achterlaten.

Artikel II Toelichting behorende bij de wijziging van hoofdstuk 13 "Bijzondere bepalingen voor verstrekking van subsidies voor opruiming van drugsafval" van het Algemeen subsidiebesluit Zeeland 2013

Deze wijzigingsregeling vloeit net als de subsidieregeling voort uit het amendement inzake de tegemoetkoming in de kosten van het opruimen van drugsafvaldumpingen (inclusief de daaruit voortkomende bodemverontreiniging), en de afspraken tussen de Staatssecretaris van IenM en de provincies die in dat kader zijn gemaakt over de wijze en voorwaarden waaronder provincies zorg dragen voor de cofinanciering van de kosten die gemeenten en grondeigenaren voor het opruimen van drugsafvaldumpingen hebben gemaakt.

Naar aanleiding van de evaluatie van de subsidieregeling over het 2015, heeft een evaluatie plaatsgevonden. Uit deze evaluatie is gebleken dat de subsidieregeling op een aantal onderdelen verduidelijking en een nog verdergaande vereenvoudiging behoeft.

 

Het doel van de regeling is het verstrekken van subsidie tot een maximum van 50% van de kosten wegens het opruimen van drugsafval dat ergens is achtergelaten. Achterlaten is een overkoepelend begrip en omvat zowel het dumpen als lozen, welke vorm daarmee ook wordt bedoeld, en omvat iedere locatie, gesloten of open. Om die reden is de term dumpen aangepast in achterlaten van drugsafval.

 

Bij het produceren van synthetische drugs komt afval vrij dat illegaal in de natuur, op straat of elders wordt achtergelaten of (tijdelijk) wordt opgeslagen. Het achterlaten van afval kan op veel verschillende manieren, onder andere:

  • a.

    achterlaten in gesloten verpakking zoals vaten. Soms wordt het afval zelfs met voertuig en al achtergelaten.

  • b.

    het achterlaten en verbranden van het drugsafval

  • c.

    het laten lopen van vloeistoffen.

Alle mogelijke combinaties zijn natuurlijk ook denkbaar, want vaten kunnen gaan lekken of er worden zowel vaten achtergelaten als vloeistoffen laten lopen. Het kan ook op verschillende plekken, in de natuur, op het terrein van iemand anders, in de berm maar ook op de productielocatie zelf. Dit afval kan leiden tot gevaren voor het milieu en de volksgezondheid Bij iedere vorm is de schade voor de omgeving anders, dat er schade is, is evident.

 

Juridisch kader

De inhoud van de wijzigingsregeling is tot stand gekomen met de 12 provincies. Iedere provincie hanteert dezelfde bepalingen voor wat betreft de essentialia van de regeling. Deze essentialia worden door iedere provincie binnen hun eigen structuur van regelgeving vastgesteld. Deze wijzigingsregeling is vastgesteld op grond van de Algemene subsidieverordening Zeeland 2013.

 

Artikel III Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag van de eerste dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin het wordt geplaatst.

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van gedeputeerde staten van 28 maart 2017.

Drs. J.M.M. Polman, voorzitter

A.W. Smit, secretaris

Uitgegeven 3 april 2017

De secretaris, A.W. Smit

Naar boven