Reglement Cultuurtank Limburg 2017–2020

Gedeputeerde Staten van Limburg,

 

maken ter voldoening aan het bepaalde in de Provinciewet bekend de nieuwe integrale tekst van:

REGLEMENT CULTUURTANK LIMBURG 2017–2020

Artikel 1 Instelling

Gedeputeerde Staten van Limburg, hierna te noemen ‘het college’, stellen een provinciale Denktank Cultuur in, hierna te noemen de ‘Cultuurtank Limburg, Adviesorgaan voor kunst en cultuur in de provincie Limburg’ of – in afgekorte vorm – : CULTUURTANK.

Artikel 2 Positionering

Ten behoeve van een ‘van buiten naar binnen’ reflecterende en agenderende advisering over onderwerpen en thematieken gerelateerd aan het Provinciaal kunst- en cultuurbeleid baseert het college haar kunst- en cultuurbeleid onder meer op deskundige en inhoudelijke beoordeling door een onafhankelijke adviescommissie, te weten de CULTUURTANK. De hoofdtaken van de CULTUURTANK zijn:

  • Adviseren en reflecteren over provinciale beleidsontwikkeling en -uitvoering over o.a. talentontwikkeling, internationalisering en culturele diversiteit met oog voor verbindingen naar andere beleidsterreinen en relevante maatschappelijke ontwikkelingen. Ook gericht op innovatie van cultuur(beleid) en publieksbereik en met oog voor kansen bij het aangaan van samenwerking over de grens, met onderwijs en wetenschap, het bedrijfsleven, vrijetijdseconomie etc. Ook in de opmaat naar de volgende kunstenplanperiode 2021–2024 met daarin een grote rol voor eigen regie vanuit stedelijke cultuurregio’s.

  • De inhoudelijke en integrale beoordeling, advisering en monitoring van de cultuurinstellingen die een meerjarig provinciaal subsidie ontvangen.

Artikel 3 Selectie, samenstelling, benoeming en tijdsduur lidmaatschap

  • 1.

    De CULTUURTANK bestaat uit minimaal 13 en ten hoogste 21 leden (incl. voorzitter), welke door het college worden benoemd en op persoonlijke titel zitting zullen hebben.

  • 2.

    De leden en voorzitter van de CULTUURTANK worden door het college benoemd voor ten hoogste vier jaren en zijn ten hoogste eenmaal herbenoembaar voor een tweede termijn van ten hoogste vier jaren.

  • 3.

    Bij de benoeming van de leden en de samenstelling van de CULTUURTANK gaat het college uit van een brede maar afgewogen samenstelling van onafhankelijke, deskundige en communicatief vaardige leden waarbij ernaar wordt gestreefd dat minimaal de helft van de leden woonachtig is in de provincie Limburg met een regionale spreiding over de provincie gerelateerd aan de woonplaats van deze leden. De voorzitter wordt benoemd door het college. De voorzitter draagt een plaatsvervangend voorzitter voor aan de CULTUURTANK.

  • 4.

    Bij de benoeming van de leden en de samenstelling van de CULTUURTANK gaat het college, naast het in artikel 3 lid 4 genoemde, uit van minimaal 10 leden c.q. vertegenwoordigers die kennis hebben van of afkomstig zijn uit de belangrijkste kunstdisciplines1.

  • 5.

    Het lidmaatschap van de CULTUURTANK kan te allen tijde op eigen verzoek worden beëindigd, door schriftelijke kennisgeving aan het college met inachtneming van een opzegtermijn van twee maanden Wanneer een lid gedurende langere tijd niet voldoende functioneert, kan het college, gehoord de leden waaronder de voorzitter en de ambtelijk secretaris, het lidmaatschap van het desbetreffende lid tussentijds beëindigen.

Artikel 4 Taken

De adviserende taakstelling aan het college van de CULTUURTANK betreft:

  • 1a.

    Adviseren over en reflecteren op provinciale beleidsontwikkeling en -uitvoering op het gebied van cultuur. De CULTUURTANK gaat daarbij uit van de kracht van de Limburgse cultuur. De CULTUURTANK bevordert integraliteit vanuit inhoud.

  • 1b.

    Deze advisering kan zowel proactief als op verzoek van het college plaatsvinden.

  • 2.

    De inhoudelijke beoordeling, advisering en monitoring van de artistieke en zakelijke voortgang bij de cultuurplaninstellingen en de instellingen in de culturele Subinfrastructuur. De CULTUURTANK doet dit door het college te adviseren over de subsidieaanvragen van de instellingen, door het voeren van monitorings- en evaluatiegesprekken, en door voorstellingsbezoeken. Dit betekent een afgewogen beoordeling waarbij rekening wordt gehouden met relevante provinciale beleidsspeerpunten en subsidiecriteria, zoals gesteld in relevante en vigerende provinciale Nadere en Algemene subsidieregels.

  • 3.

    De CULTUURTANK adviseert het college schriftelijk voor die (complete) subsidieaanvragen, die tenminste twee weken voor de betreffende vergadering van de CULTUURTANK aan hen zijn voorgelegd.

  • 4.

    Het college besluit inzake de betreffende subsidieaanvragen met inachtneming van het advies van de CULTUURTANK. Het college kan gemotiveerd van dit advies afwijken.

Artikel 5 Monitoring

  • 1.

    De monitoring cyclus, die door de CULTUURTANK voor de CPI wordt uitgevoerd, in de periode 2017–2020 bestaat uit vier momenten: Voorjaar 2017 planning – Najaar 2017 voortgang – Najaar 2018 voortgang – Najaar 2019 evaluatie. Voor de instellingen in de culturele Subinfrastructuur zijn deze momenten Najaar 2017 (resp. 2019) voortgang – Najaar 2018 (resp. 2020) – voortgang.

  • 2.

    Instellingen die worden gemonitord zijn de vierjarig gesubsidieerde CPI’s en de tweejarig gesubsidieerde instellingen behorende tot de culturele Subinfrastructuur:

  • 3.
    • a.

      Leden van de CULTUURTANK worden tijdens de periode van monitoring en de daarbij behorende taken van voorstellingsbezoek en verslaglegging verbonden aan vaste instellingen om de kennis te borgen.

    • b.

      Het maken van voorstellingsverslagen naar aanleiding van voorstellingsbezoeken is verplicht voor leden van de CULTUURTANK.

    • c.

      In ieder geval dient één verslag per jaar per bezochte voorstelling beschikbaar te zijn.

Artikel 6 CPI- en culturele Subinfrastructuur adviezen

  • 1.

    De CULTUURTANK geeft adviezen aan het college over de subsidieaanvragen in het kader van het provinciaal Cultuurplan en de provinciale Subinfrastructuur. De CULTUURTANK adviseert, voorzien van motivatie, conform indicatoren zoals opgenomen in provinciaal cultuurbeleid en in relevante en vigerende provinciale Subsidieregels. De formele toets van de subsidieaanvraag vindt plaats binnen de Provinciale organisatie.

  • 2.

    De afzonderlijke adviezen worden opgedeeld in een artistiek deel, een zakelijk deel en een organisatorisch deel.

  • 3.

    De beoordelingscriteria worden specifiek benoemd in de adviezen.

Artikel 7 Werkwijze vergaderingen CULTUURTANK

  • 1.

    De CULTUURTANK vergadert tenminste zes maal per jaar, met regelmaat in het Gouvernement te Maastricht.

  • 2.

    De Provincie Limburg vervult vanuit het cluster Cultuur het ambtelijk secretariaat van de CULTUURTANK De ambtelijk secretaris heeft geen stemrecht in de CULTUURTANK en is uitsluitend voor de door hem/haar verrichte ondersteunende werkzaamheden verantwoording verschuldigd aan de CULTUURTANK.

  • 3.

    De vergaderingen en de vergaderstukken van de CULTUURTANK zijn niet openbaar. Het advies dat de CULTUURTANK aan het college uitbrengt is wel openbaar.

  • 4.

    Het aantal leden dat aan de vergadering van de CULTUURTANK dient deel te nemen om adviezen te kunnen vaststellen, bedraagt minimaal de helft van het aantal leden van de CULTUURTANK plus de (plaatsvervangend) voorzitter.

  • 5.

    De CULTUURTANK stelt haar adviezen vast bij meerderheid van stemmen, waarbij ieder lid (inclusief de (plaatsvervangend) voorzitter) één stem heeft. Indien de stemmen staken, beslist de (plaatsvervangend) voorzitter.

  • 6.

    De CULTUURTANK bepaalt zelf haar vergaderorde en legt dit vast in de vergaderverslagen.

  • 7.

    Correspondentie namens de CULTUURTANK, wordt steeds ondertekend door de (plaatsvervangend) voorzitter en de ambtelijk secretaris.

  • 8.

    De (plaatsvervangend) voorzitter en/of leden onthouden zich van deelname aan vergaderingen, advisering en/of stemming indien het een aangelegenheid betreft die hen persoonlijk aangaat of als het gaat om een instelling waarvan zij (bestuurs)lid zijn of waaraan zij op enigerlei wijze verantwoording schuldig zijn. Dit wordt ter vergadering vastgelegd in het vergaderverslag.

  • 9.

    De CULTUURTANK kan zich op verzoek van of na toestemming van het college, ter voorbereiding van en/of in de vergadering zelf laten bijstaan door externe adviseurs, als de agenda van de vergadering daartoe (op onderdelen) aanleiding geeft. Deze externe adviseurs hebben geen stemrecht. In het aan het college opgestelde desbetreffende advies van de CULTUURTANK, wordt altijd duidelijk aangegeven of en hoe de externe advisering heeft plaatsgehad en of deze wel/niet is overgenomen in het desbetreffende advies.

Artikel 8 Vacatiegelden

De leden van de CULTUURTANK en eventuele externe adviseurs (art. 7. lid 9) ontvangen een vergoeding voor het voorbereiden en het bijwonen van de vergaderingen en voor de reiskosten, op grond van de geldende ‘Verordening regelende de geldelijke en andere rechtspositionele voorzieningen ten behoeve van gedeputeerden, staten- en commissieleden Provincie Limburg’. Voor de verslaglegging van een voorstellingsbezoek aan een CPI of een instelling in de culturele Subinfrastructuur is een bedrag beschikbaar van € 22,50 per verslag.

Artikel 9 Wijzigingen

Tussentijdse wijziging van dit reglement vindt plaats door het college, gehoord de CULTUURTANK

Artikel 10 Overige zaken

  • Indien voor een bepaalde wijze van adviseren dit reglement ergens niet in voorziet, beslist het college. De CULTUURTANK doet daartoe een schriftelijk verzoek aan het college.

  • Op verzoek van Provinciale Staten geeft de CULTUURTANK toelichtende informatie over de door haar aan het college verstrekte inhoudelijke adviezen.

Artikel 11 Slotbepaling

De CULTUURTANK heeft een algemene inspanningsverplichting om door afdoende afgewogen inhoudelijke beoordelingen, tijdig en onderbouwd advies te geven ter optimale voorbereiding van besluitvorming door het college.

Artikel 12 Inwerkingtreding, beëindiging en citeertitel

  • 1.

    Dit reglement treedt met terugwerkende kracht in werking op 01-01-2017 en eindigt op 31-12-2020.

  • 2.

    Dit reglement wordt aangehaald als Reglement Cultuurtank Limburg (2017–2020).

 

Aldus besloten in de vergadering van Gedeputeerde Staten, gehouden op 21 maart 2017

Gedeputeerde Staten voornoemd

de voorzitter,

dhr. drs. Th.J.F.M. Bovens

secretaris,

dhr. drs. G.H.E. Derks


1

Podiumkunsten waaronder ook festivals, presentatie-instellingen beeldende kunsten & vormgeving, muziek waaronder  pop-, jazz-, klassieke en moderne muziek en creatieve industrie. Tegelijkertijd wordt hierbij rekening gehouden met een goede inbreng vanuit de velden; cultuureducatie, kunstonderwijs, talentontwikkeling, professionele en amateurkunsten, grensoverschrijdende samenwerking, cultuurtoerisme, leefbaarheid, cultureel ondernemerschap, de stedelijke cultuurregio en culturele diversiteit.

Naar boven