Besluit ten aanzien van de wijziging van de verordening fractieondersteuning 2015

 

Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Besluiten:

  • 1.

    De verordening fractieondersteuning 2015 als volgt te wijzigen:

A.

Artikel 1 lid b komt te luiden als volgt:

b. Fractievoorzittersoverleg: het Fractievoorzittersoverleg als bedoeld in artikel 90 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van Provinciale Staten.

B.

Artikel 6 lid 2 komt te luiden als volgt:

2. Voor de bepaling van de definitieve bijdrage en de eventuele reserve als bedoeld in artikel 8, worden eventuele met deze verordening strijdige transacties buiten beschouwing gelaten. Over de vraag of een transactie in strijd met deze is gedaan, beslissen Provinciale Staten gehoord het advies van het Fractievoorzittersoverleg.

C.

Artikel 7 lid 1 komt te luiden als volgt:

1. Voor 1 maart wordt door de leden van de fracties tezamen dan wel een daartoe gemachtigd lid van de fractie bij Provinciale Staten, door tussenkomst van het Fractievoorzittersoverleg, een exploitatierekening en een balans over het afgelopen kalenderjaar ingediend.

D.

Artikel 7 lid 5 komt te luiden als volgt:

5. Indien de fractie als gevolg van dit artikel gevergde financiële verantwoording niet tijdig, dan wel niet overeenkomstig de daaraan te stellen administratieve vereisten heeft ingediend, kunnen Provinciale Staten, gehoord het advies van het Fractievoorzittersoverleg, besluiten 10% van de vast te stellen bijdrage over het jaar waarop de verantwoording betrekking heeft, vervallen te verklaren, indien de fractie de verantwoording niet binnen een door Provinciale Staten, gehoord het advies van het Fractievoorzittersoverleg, te stellen nadere termijn heeft ingediend c.q. binnen die termijn met de administratieve vereisten in overeenstemming heeft gebracht.

E.

Artikel 8 lid 3 komt te luiden als volgt:

3. Na de verkiezingen blijft de reserve beschikbaar voor de fractie die onder dezelfde naam terugkeert, dan wel voor een fractie die naar het oordeel van Provinciale Staten, op advies van het Fractievoorzittersoverleg, als rechtsopvolger daarvan kan worden beschouwd.

F.

Artikel 9 lid 5 komt te luiden als volgt:

5. Op de verdeling en herverdeling van de fractiebijdrage is een nader door het Fractievoorzittersoverleg te bepalen overgangsregeling van toepassing, indien de fractie waarvan afgesplitst wordt langlopende verplichtingen heeft aangegaan, bijvoorbeeld in het geval van fractiemedewerker(s).

G.

Artikel 11 lid 2 komt te luiden als volgt:

2. Indien een fractie in strijd handelt, of blijkens de in artikel 7 bedoelde financiële verantwoording in strijd heeft gehandeld met het bepaalde in artikel 3 van deze verordening, kan het Fractievoorzittersoverleg besluiten dat de in het geding zijnde uitgaven door de fractie binnen een door het Fractievoorzittersoverleg te bepalen termijn aan de liquide middelen van de fractie dienen te worden toegevoegd.

H.

Artikel 11 lid 3 komt te luiden als volgt:

3. Indien een fractie in gebreke blijft de in lid 2 bedoelde uitgaven binnen de daartoe gestelde termijn aan de liquide middelen van de fractie toe te voegen, kan het Fractievoorzittersoverleg besluiten de eerstvolgende betalingen van de voorschotten op de bijdrage op te schorten, totdat de fractie aan haar verplichtingen heeft voldaan.

I.

Artikel 12 lid 1 komt te luiden als volgt:

1. Elk lid van een fractie ondertekent bij diens aantreden, dan wel bij splitsing of samenvoeging van een fractie een door het Fractievoorzittersoverleg vast te stellen verklaring dat hij naar evenredigheid van het aantal leden van de fractie waarvan hij deel uitmaakt verantwoordelijk en aansprakelijk zal zijn voor de juiste besteding van de in lid 1 bedoelde bijdrage overeenkomstig deze verordening.

J.

Artikel 12 lid 3 komt te luiden als volgt:

3. Indien de fractie naar het oordeel van Provinciale Staten in gebreke blijft de uit deze verordening voortvloeiende verplichting na te leven, kunnen Provinciale Staten, gehoord het advies van het Fractievoorzittersoverleg, besluiten de individuele leden van de fractie in rechte aan te spreken, zulks ieder voor het gedeelte waarvoor zij zich met de in lid 1 bedoelde verklaring verantwoordelijk en aansprakelijk hebben gesteld.

2. Het onderhavige besluit in werking te doen treden met ingang van de dag, volgend op die, waarop het door plaatsing in het Provinciaal Blad bekend is gemaakt.

Den Haag, 9 november 2016

Provinciale Staten van Zuid-Holland,

wnd. griffier, voorzitter,

  • 2.

    Toelichting

Op 1 juli 2015 hebben Provinciale Staten bij de herziening van het Reglement van Orde voor vergadering van Provinciale Staten o.a. besloten de term “Seniorenconvent” te veranderen in “Fractievoorzittersoverleg”. Het Fractievoorzittersoverleg is het overlegorgaan waarin de fractievoorzitters of hun plaatsvervangers zitting hebben.

In de verordening fractieondersteuning 2015 was de term Seniorenconvent nog niet vervangen door Fractievoorzittersoverleg. Met dit besluit wordt e.e.a. in overeenstemming met elkaar gebracht. In de toelichting bij de verordening fractieondersteuning 2015 zal de term Seniorenconvent overeenkomstig vervangen worden door Fractievoorzittersoverleg.

Den Haag, 2 november 2016

Fractievoorzittersoverleg

J.Smit

voorzitter

Naar boven