Bekendmaking van het besluit tot vaststelling van het definitieve Natura 2000-beheerplan Deltawateren 2016 – 2022

De minister van Infrastructuur en Milieu heeft, in overeenstemming met de staatssecretaris van Economische Zaken en Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland, het Natura 2000-beheerplan Deltawateren 2016 - 2022 definitief vastgesteld.

De Oude Maas, het Haringvliet, het Hollands Diep, de Grevelingen, de Oosterschelde, het Veerse Meer en de Westerschelde & Saeftinghe zijn aangewezen als Natura 2000-gebied en hiermee onderdeel van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. Voor deze wateren heeft Rijkswaterstaat samen met de drie provincies, het ministerie van Economische Zaken en betrokkenen uit het gebied een beheerplan opgesteld. Het Natura 2000-beheerplan Deltawateren 2016 - 2022 is van 18 november tot en met 30 december 2016 online in te zien en te bekijken op verschillende locaties in de regio.

Het beheerplan

In een beheerplan leggen Rijk en provincies vast welke activiteiten op welke wijze mogelijk zijn. Hierbij staat de balans tussen natuurbescherming, gebruik en beleving centraal. In het gebied kunnen de meeste activiteiten doorgaan zonder dat dit het realiseren van de natuurdoelen in gevaar brengt. Voor sommige activiteiten is een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 (Nb-wet) of, met ingang van 1 januari 2017, de Wet natuurbescherming nodig. Om de rust voor vogels en zeehonden te waarborgen, komen er in de Westerschelde en het Grevelingenmeer enkele gesloten gebieden bij. De toegang is hier verboden. Beroepsmatig uitgevoerde activiteiten zijn alleen toegestaan als een Nb-wet vergunning is verleend. In het beheerplan zijn kitesurfzones voorzien op locaties in de Westerschelde, Oosterschelde, Grevelingen en Haringvliet. Hierdoor is het mogelijk om bij elke windrichting in het Deltagebied te kitesurfen. De gesloten gebieden en kitesurfzones worden juridisch vastgelegd in zogenaamde toegangsbeperkingsbesluiten.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbeheerplan

Ten opzichte van het ontwerpbeheerplan zijn diverse wijzigingen aangebracht in het algemene deel en in alle gebiedsdelen. Deze zijn doorgevoerd naar aanleiding van de zienswijzen en ter verduidelijking van het beheerplan. De wijzigingen zijn terug te vinden in de Nota van antwoord.

Waar vindt u meer informatie?

Het Natura 2000-beheerplan Deltawateren 2016-2022 en de Nota van antwoord kunt u downloaden via www.platformparticipatie.nl/deltawateren. Ook op www.rwsnatura2000.nl kunt u meer informatie vinden.

Daarnaast kunt u het beheerplan van 18 november tot en met 30 december 2016 tijdens openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Koningskade 4 in Den Haag

  • Rijkswaterstaat, Boompjes 200 in Rotterdam

  • Rijkswaterstaat, Poelendaelesingel 18 in Middelburg

  • Rijkswaterstaat, Buitenhaven 2 in Terneuzen

  • Gemeente Goeree-Overflakkee, Koningin Julianaweg 45

    in Middelharnis

Let op: in de kerstperiode kunnen de openingstijden afwijken.

Wie mag beroep instellen?

Belanghebbenden hebben de mogelijkheid tegen het Natura 2000-beheerplan in beroep te gaan. Op basis van artikel 6:13 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen alleen belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbeheerplan of aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij daarop geen zienswijze naar voren hebben gebracht, beroep instellen.

Waarover mag u beroep instellen?

Beroep staat volgens de artikel 39 van de Nb-wet alleen open tegen de beschrijvingen van activiteiten die het bereiken van instandhoudingsdoelstellingen niet in gevaar brengen en de daarbij aangegeven voorwaarden en beperkingen. Hierbij gaat het om activiteiten die via het beheerplan vrijgesteld zijn van de vergunningplicht op grond van de Nb-wet (hoofdstuk 5 uit het beheerplan). Geen beroep is mogelijk tegen de elementen gericht op uitvoering, zoals de maatregelen of de fasering van de uitvoering en tegen de toegangsbeperkingsbesluiten.

Hoe kunt u beroep instellen?

Beroep instellen tegen het Natura 2000-beheerplan Deltawateren 2016-2022 kan van 19 november tot en met 30 december 2016 (zes weken) bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het beroepschrift dient ten minste te bevatten: a) uw naam en adres; b) de dagtekening; c) vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het beroepschrift zich richt; d) de redenen (gronden) waarom u beroep instelt; e) uw handtekening; f) zo mogelijk dient tevens een kopie te worden toegevoegd van het besluit waarop het geschil betrekking heeft.

Voorlopige voorziening

Als een beroepschrift is ingediend, is het mogelijk om daarnaast een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen. Een dergelijk verzoek moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het ondertekende verzoek dient ten minste de onderdelen zoals hierboven genoemd (a t/m f) te bevatten plus g) een afschrift van het beroepschrift.

Naar aanleiding van het verzoek kan de Voorzitter een voorlopige voorziening treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van het beroep en voor het verzoek om een voorlopige voorziening bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, is griffiegeld verschuldigd.

Indien het beroep- of verzoekschrift in een vreemde taal is gesteld, en een vertaling voor een goede behandeling van het verzoek noodzakelijk is, dient de indiener van het beroep- of verzoekschrift zorg te dragen voor een vertaling.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u bellen met Anton van Berchum, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat, telefoonnummer 06 526 882 26. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij de directie Participatie, telefoonnummer 070 456 89 99.

Naar boven