Provincie Zeeland - Wijzigingsbesluit Legesverordening provincie Zeeland 2007

Besluit van provinciale staten van Zeeland van 4 november 2016, nr. 16013807 houdende wijziging van de Legesverordening provincie Zeeland 2007, vastgesteld op 10 november 2006, nr. SGR 0600584 en wijziging van de bij de Legesverordening provincie Zeeland 2007 behorende Tarieventabel, laatstelijk gewijzigd bij besluit van 12 december 2014.

 

Provinciale staten van Zeeland,

  • -

    gelezen het voorstel van gedeputeerde staten van 20 september 2016, nr. 16013543;

  • -

    overwegende dat het wenselijk is

    • 1.

      een tarief ad € 300,-- in rekening te brengen voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een tegemoetkoming in faunaschade als bedoeld in artikel 6.1, eerste lid, van de Wet natuurbescherming en de 'Tarieventabel per 1 januari 2015' behorende bij de Legesverordening provincie Zeeland 2007, dienovereenkomstig te wijzigen en aan te vullen;

    • 2.

      om voor bijzondere gevallen een regeling in de Legesverordening provincie Zeeland 2007 op te nemen voor teruggave van leges;

    • 3.

      om digitaal leges te kunnen heffen;

  • -

    gelet op de artikelen 220, 220a, 223 en volgende van de Provinciewet, alsmede de artikelen 6.1 en 6.2, vierde lid, van de Wet natuurbescherming;

 

besluiten:

 

I.

Een categorie "7. Natuur " toe te voegen aan de tarieventabel behorende bij de Legesverordening provincie Zeeland 2007 en in het daaronder toe te voegen onderdeel 7.1 een tarief op te nemen van € 300,-- voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een tegemoetkoming in faunaschade als bedoeld in artikel 6.1, eerste lid, van de Wet natuurbescherming;

II.

Vast te stellen de als bijlage 1 bij dit besluit behorende opgenomen 'Tarieventabel

per 1 januari 2017, behorende bij de Legesverordening provincie Zeeland 2007;

III.

Vast te stellen de navolgende wijziging van de Legesverordening provincie Zeeland 2007:

 

A. Artikel 4 komt te luiden:

 

Artikel 4. Wijze van heffing

De heffing van leges geschiedt door middel van een mondelinge dan wel een gedagtekende schriftelijke of digitale kennisgeving, waaronder mede wordt begrepen een stempelafdruk, zegel, nota of andere schriftuur.

 

B. Artikel 6 komt te luiden:

 

Artikel 6. Teruggaaf

A. Teruggaaf leges bij niet in behandeling nemen of intrekken aanvraag

  • 1.

    Indien op grond van artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht besloten wordt een aanvraag niet te behandelen, wordt het bedrag van de heffing verminderd tot 5% van de op grond van deze verordening geheven leges.

  • 2.

    Indien een in behandeling genomen aanvraag vóór het bekendmaken van het ontwerpbesluit als bedoeld in artikel 3:19 van de Algemene wet bestuursrecht wordt ingetrokken, wordt het bedrag van de heffing verminderd tot 50% van de op grond van deze verordening geheven leges.

  • 3.

    Indien de aanvraag op een later tijdstip dan in het vorige lid genoemd, maar vóór het bekend maken van het besluit wordt ingetrokken, wordt het bedrag van de heffing verminderd tot 75% van de op grond van deze verordening geheven leges.

  • 4.

    Op heffingen minder dan € 100,- is dit artikel niet van toepassing.

  • 5.

    De vermindering geldt niet voor de andere rechten en bijkomende kosten, zoals bedoeld in artikel 3, derde lid.

B. Teruggaaf leges als bedoeld in onderdeel 7.1 van de tarieventabel

  • 1.

    Het bepaalde in artikel 6 onder A. is niet van toepassing bij een aanvraag om een tegemoetkoming in faunaschade als bedoeld in artikel 6.1, eerste lid van de Wet natuurbescherming.

  • 2.

    Gedeputeerde staten kunnen in bijzondere gevallen bepalen dat de leges, bedoeld in artikel 7.1 van de tarieventabel worden gerestitueerd.

  • 3.

    Geen restitutie vindt plaats:

    • a.

      als de aanvraag om een tegemoetkoming in faunaschade als bedoeld in artikel 6.1, eerste lid, van de Wet natuurbescherming wordt ingetrokken en er al een taxatie van de schade heeft plaatsgevonden;

    • b.

      indien de aanvraag om een tegemoetkoming in faunaschade als bedoeld in artikel 6.1, eerste lid, van de Wet natuurbescherming wordt afgewezen of geweigerd.

  • 4.

    De leges, bedoeld in artikel 7.1 van de tarieventabel worden gerestitueerd als het gaat om schade die is aangericht in een ganzenrustgebied in de periode dat de schadeveroorzakende diersoort niet mag worden verontrust of gedood.

  • 5.

    De leges, bedoeld in artikel 7.1 van de tarieventabel worden gerestitueerd als de aanvraag om een tegemoetkoming in faunaschade als bedoeld in artikel 6, eerste lid, van de Wet natuurbescherming wordt gehonoreerd door het verlenen van een tegemoetkoming.

 

IV.

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van provinciale staten van 4 november 2016.

 

Voorzitter, Drs. J.M.M. Polman

Griffier, Drs. P. Joosse

 

Uitgegeven 9 november 2016

Secretaris, A.W. Smit

 

BIJLAGE 1  

 

 

 

 

Tarieventabel per 1 januari 2017

 

 

 

Tarieventabel behorende bij en deel uitmakende van de Legesverordening provincie Zeeland 2007 voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor het verlenen van diensten als bedoeld in artikel 1 van die verordening.

 

 

 

 

tarieven in €

1.

-

 

 

2.

-

 

 

3.

 

Sector Verkeer en vervoer

 

 

1.

Wegenverkeerswet 1994, reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en Voertuigreglement

 

 

 

Het tarief bedraagt ter zake van het in behandeling nemen van een aanvraag voor:

 

 

3.1

een ontheffing van de in artikel 10 Wegenverkeerswet 1994 opgenomen verbodsbepaling

€ 169

 

 

 

 

 

2.

Wegenverordening Zeeland 2010

 

 

 

Het tarief bedraagt ter zake van het in behandeling nemen van een aanvraag voor:

 

 

3.2.1

een ontheffing van de in hoofdstuk III van de Wegenverordening Zeeland opgenomen verbodsbepalingen, behoudens het onder 3.2.2 gestelde

€ 169

 

3.2.2

een ontheffing ingevolge artikel 6, eerste lid, sub a, c, d en e; en een ontheffing van artikel 7, tweede lid, sub a, uitsluitend voor zover daarbij sprake is van een overbrugging/overkluizing

€ 908

 

 

 

 

5.

 

Sector Milieubeheer

 

 

1.

Algemeen

 

 

 

Het tarief bedraagt ter zake van het in behandeling nemen van een aanvraag voor:

 

 

5.1

een gedoogbeschikking

€ 2.638

 

 

 

 

 

 

Ontgrondingenwet

 

 

 

Het tarief bedraagt ter zake van het in behandeling nemen van een aanvraag voor:

 

 

5.2.1

een vergunning ingevolge de Ontgrondingenwet

€ 1.250

 

5.2.2

een machtiging ex artikel 12 van de Ontgrondingenwet

€ 1.750

 

 

 

tarieven in €

6.

 

Sector Omgevingsvergunningen

 

 

Advisering omgevingsvergunning 

 

6.1

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het uitbrengen van een advies zoals bedoeld in artikel 2.26 van de Wabo: het bedrag dat voortvloeit uit toepassing van de tarieven in hoofdstuk 6 van deze tarieventabel voor de activiteiten, de aanvraag of het ontwerp van de beschikking op de aanvraag om een omgevingsvergunning waarop het adviesverzoek betrekking heeft. In het kader van het adviesverzoek worden de in deze tarieventabel opgenomen tarieven toegepast als ware de activiteit, de aanvraag of het ontwerp van de beschikking op de aanvraag om een omgevingsvergunning waarop het adviesverzoek betrekking heeft rechtstreeks in behandeling genomen.

 

 

 

 

 

 

Aanleggen of verandering brengen in een weg 

 

6.2

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, onder d, Wabo voor het aanleggen of brengen van verandering in de wijze van aanleg van een weg, voor zover daarvoor tevens een verbod geldt als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder b, Wabo:

€ 908

 

 

 

 

 

Uitweg/inrit 

 

6.3

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, onder e, Wabo voor het maken, hebben, veranderen of veranderen van het gebruik van een uitweg:

€ 169

 

 

 

 

 

Houtopstand vellen (kappen) 

 

6.4

6.4.1 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, onder g, Wabo voor het vellen of doen vellen van houtopstand:

€ 169

 

 

 

 

 

Handelsreclame 

 

6.5

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in:

 

 

6.5.1

artikel 2.2, eerste lid, onder h, Wabo voor het op of aan een onroerende zaak maken of voeren van handelsreclame met behulp van een opschrift, aankondiging of afbeelding in welke vorm dan ook, die zichtbaar is vanaf een voor het publiek toegankelijke plaats:

€ 169

 

6.5.2

artikel 2.2, eerste lid, onder k, Wabo voor het als eigenaar, beperkt zakelijk gerechtigde of gebruiker van een onroerende zaak toestaan of gedogen dat in een aangewezen gedeelte van de provincie of de gemeente roerende zaken worden opgeslagen:

€ 169

 

 

 

 

 

Opslag van roerende zaken 

 

6.6

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in:

 

 

6.6.1

artikel 2.2, eerste lid, onder j, Wabo voor het opslaan van roerende zaken in een aangewezen gedeelte van de provincie of de gemeente:

€ 169

 

6.6.2

artikel 2.2, eerste lid, onder k, Wabo voor het als eigenaar, beperkt zakelijk gerechtigde of gebruiker van een onroerende zaak toestaan of gedogen dat in een aangewezen gedeelte van de provincie of de gemeente roerende zaken worden opgeslagen:

€ 169

 

 

 

tarieven in €

 

Overige omgevingsvergunningen

 

 

6.7

Voor overige aanvragen tot het verstrekken van een omgevingsvergunning worden geen rechten geheven. Een aanvraag om omgevingsvergunning waarvoor op grond van artikel 2.26 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht door een ander bestuursorgaan wordt geadviseerd, leidt tot dienstverrichting en heffing van rechten door dat andere bestuursorgaan:

 

 

 

 

 

7.

Natuur 

 

7.1

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een tegemoetkoming in geleden schade, aangericht door natuurlijk in het wild levende beschermde dieren als bedoeld in artikel 6.1, eerste lid, onder a en b, van de Wet natuurbescherming.

€ 300

 

 

 

 

8.

-

 

 

 

 

 

 

9.

-

 

 

 

 

 

 

10.

Overig 

 

 

Het tarief bedraagt ter zake van het in behandeling nemen van een aanvraag voor:

 

 

10.1

een beschikking op een verzoekschrift, welke niet reeds elders in deze tarieventabel met name is genoemd, uitgezonderd de situaties verband houdende met een arbeidsverhouding met de provincie Zeeland.

€ 31

 

10.3

het doen van nasporingen in het provinciaal archief door of met behulp van een ambtenaar van de provincie, in het persoonlijk belang van de aanvrager, per halfuur of een gedeelte daarvan.

€ 25

 

 

Het tarief bedraagt voor het verstrekken van:

 

 

10.4

een reproductie (daaronder begrepen drukwerk) van een bij een provinciaal bestuursorgaan berustend document, al dan niet op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur, of van enig ander schriftelijk stuk.

 

 

 

Per kopie

€ 0,2

 

 

Noot: kosten lager dan € 20,- worden niet in rekening gebracht.

 

 

TOELICHTING OP ARTIKEL 6 TERUGGAAF, ONDER B

Teruggaaf leges als bedoeld in artikel 6.1 eerste lid onder a en b van de Wet natuurbescherming

 

In specifieke gevallen kan de legesheffing het aanvragen van een tegemoetkoming in de weg staan.

Ook kunnen gedeputeerde staten bij bepaalde onvoorzienbare schades of in andere bijzondere gevallen bepalen dat de leges gerestitueerd wordt.

De leges zijn in oktober 2014 door het Faunafonds ingevoerd als behandelbedrag voor het in behandeling nemen van een verzoek om een tegemoetkoming in faunaschade.

Het behandelbedrag is ingevoerd om uitvoeringskosten terug te dringen door onder meer een drempel te leggen op het indienen van verzoekschriften voor kansloze aanvragen en kleine schades. Om de bestaande in IPO-verband gemaakte en door het Faunafonds uitgevoerde afspraken te continueren, is deze regeling nodig.

In bepaalde perioden geldt in ganzenrustgebieden rust voor aangewezen diersoorten. Dat wil zeggen dat er in die periode geen gebruik mag worden gemaakt van ontheffingen voor het verontrusten en doden van de aangewezen natuurlijk in het wild levende beschermde dieren. Er bestaat dan in de regel geen mogelijkheid om de schadeveroorzakende diersoort te bestrijden. Om die reden moet de schade niet ten laste van de grondgebruiker blijven en wordt de retributie terugbetaald.

Naar boven