Provincie Overijssel - Ter inzage: Ontwerp wijziging Omgevingsverordening Overijssel 2009, invoeging hoofdstuk 7 Natuur en Ontwerp Beleidsregels Natuur Overijssel 2017

 

Besluit:  5 juli 2016

Kenmerk: 2016/0205119

Inlichtingen bij: mw. E. Riedstra

Telefoon: 038-499 8384

E-mail: e.riedstra @overijssel.nl

 

Bekendmaking

Ter inzage: Ontwerp Wijziging Omgevingsverordening Overijssel 2009, invoeging hoofdstuk 7 Natuur en Ontwerp Beleidsregel Natuur Overijssel 2017

Gedeputeerde Staten van Overijssel delen mee dat zij op 5 juli 2016, de navolgende besluiten hebben vastgesteld:

 

1. de ontwerp wijziging Omgevingsverordening Overijssel 2009, waarbij hoofdstuk 7 Natuur wordt ingevoegd, en

2. de ontwerp Beleidsregel Natuur Overijssel 2017. 

 

Toelichting ontwerpbesluiten

Algemeen:

Op 1 januari 2017 treedt de nieuwe Wet natuurbescherming in werking. Deze wet is een samenvoeging van de huidige Boswet, Flora- en Faunawet en Natuurbeschermingswet. De Wet natuurbescherming regelt de wijze waarop de bescherming van de natuur vorm krijgt. De provincie krijgt hierbij nieuwe bevoegdheden. Om van deze bevoegdheden gebruik te kunnen maken, behoeft de Omgevingsverordening aanpassing op enkele onderdelen, zoals soortenbescherming, houtopstanden en faunabeheer en is beleid uitgewerkt in de Beleidsregel Natuur.

Hoofsdstuk 7 Natuur van de Omgevingsverordening Overijssel 2009 en de Beleidsregel vormen, eenmaal vastgesteld, de uitwerking van de bevoegdheden die op grond van de Wet natuurbescherming aan Provinciale Staten en aan Gedeputeerde Staten zijn toegedeeld.

Hiermee wordt een aantal taken en bevoegdheden die al bij de provincie belegd waren op dezelfde wijze voortgezet en in een nieuw jasje gestoken. Daarnaast zijn een aantal nieuwe taken en bevoegdheden vormgegeven die voorheen bij het Rijk lagen.

 

Ontwerp-wijziging Omgevingsverordening Overijssel 2009:

Met deze wijziging wordt een hoofdstuk Natuur als hoofdstuk 7 in de Omgevingsverordening gevoegd. In dit hoofdstuk worden voor de onderdelen gebiedsbescherming, houtopstanden, soortenbescherming, bestrijding faunaschade, tegemoetkoming faunaschade, faunabeheerplan, faunabeheereenheid en wildbeheereenheden regels opgenomen.

 

Ontwerp Beleidsregel Natuur Overijssel 2017

In deze Beleidsregel geeft GS invulling aan haar bevoegdheden met betrekking tot:

  • 1.

    vergunningverlening gebiedsbescherming;

  • 2.

    houtopstanden;

  • 3.

    ontheffingverlening soortenbescherming voor Tijdelijke Natuur;

  • 4.

    gebruik soortenstandaarden bij ontheffingverlening soortenbescherming;

  • 5.

    tegemoetkoming faunaschade. 

Mogelijkheid van inzien

Deze besluiten liggen met ingang van 8 augustus 2016 tot en met 19 september 2016, voor een ieder ter inzage in het provinciehuis van Overijssel, Luttenbergstraat 2 te Zwolle. U kunt deze besluiten na telefonische afspraak inzien op het provinciehuis van Overijssel. De contactgegevens hiervoor vind u hieronder onder het kopje inlichtingen. De tekst van de bovengenoemde besluiten zijn ook te vinden via de website van de provincie Overijssel, http://www.overijssel.nl/thema's/natuur-en-landschap/wet/.

  

Mogelijkheid tot het indienen van een zienswijze

Gedurende deze periode kunt u een zienswijze omtrent de voorgenomen wijzigingen indienen.

U kunt uw zienswijze omtrent de voorgenomen wijzigingen digitaal indienen door gebruik te maken van het beftreffende e-formulier. Dit formulier kunt u vinden op http://www.overijssel.nl/loket/@KDe/zienswijzenatuur2017/

 

Wilt u schriftelijk een zienswijze indienen, kan dit per email via postbus wetnatuurbescherming@overijssel.nl 

of per post onder vermelding van het zaaknummer 3347320 aan: Gedeputeerde Staten van Overijssel

Eenheid Natuur en Milieu

Postbus 10078

8000 GB Zwolle

Inlichtingen

Voor het maken van een afspraak om het besluit op het provinciehuis in te zien en voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met mevr. H. Scholten-Huizendveld, 038 499 8522 of met mevr. E. Riedstra, 038 499 8384.

 

Gedeputeerde Staten voornoemd,

Naar boven