Waterverordening provincie Utrecht 2009, wijziging

Besluit van provinciale staten van Utrecht van 21 maart 2016 tot wijziging van de Waterverordening provincie Utrecht 2009

 

Provinciale staten van Utrecht;

 

Op het voorstel van gedeputeerde staten van Utrecht van 2 februari 2016, nummer 817B34C9;

 

Gelet op artikel 145 van de Provinciewet;

Besluiten:

Artikel I

De Waterverordening provincie Utrecht 20091 wordt als volgt gewijzigd:

 

In lijst A die is opgenomen in bijlage 1 wordt in de kolom met de aanduiding ‘Bevoegd gezag op grond van de Scheepvaartverkeerswet’ bij de nummers 6 tot en met 10 ‘GS’ gewijzigd in: DB van AGV

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin het wordt bekendgemaakt en werkt terug tot het tijdstip waarop het Delegatiebesluit nautisch beheer Kromme Mijdrecht en vier sluizen 2016 in werking is getreden.

 

Voorzitter,

Griffier,

Gedeputeerde Staten van Utrecht

namens hen

Secretaris

Nota van toelichting

Het Delegatiebesluit nautisch beheer Kromme Mijdrecht en vier sluizen 2016 (verder: Delegatiebesluit) voorziet in delegatie van de nautische bevoegdheden die op grond van de Scheepvaartverkeerswet voor de Kromme Mijdrecht en een viertal sluizen bij gedeputeerde staten berusten, aan het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. De vier sluizen zijn de Oudhuizersluis, de Pondskoekersluis, de Demmerikse sluis en de Proostdijersluis. De Kromme Mijdrecht en de sluizen zijn waterstaatswerken waarvan het formele vaarwegbeheer bij de provincie berust en de uitvoering van dat beheer is opgedragen aan het waterschap. Wanneer de provincie formeel vaarwegbeheerder is zijn gedeputeerde staten op grond van artikel 2, eerste lid, van de Scheepvaartverkeerswet nautisch beheerder. Met het Delegatiebesluit wordt bereikt dat het overheidsorgaan dat het vaarwegbeheer uitvoert ook beschikt over de nautische bevoegdheden op grond van de Scheepvaartverkeerswet. Het is wenselijk dat vaarwegbeheer en nautisch beheer in één hand zijn.

 

In lijst A die is opgenomen in bijlage 1 van de verordening is onder meer aangegeven welk bestuursorgaan bevoegd gezag is op grond van de Scheepvaartverkeerswet. Met deze wijziging (GS wordt gewijzigd in DB AGV bij de Kromme Mijdrecht en de genoemde vier sluizen) wordt de verordening in overeenstemming gebracht met het Delegatiebesluit.

 

De verordening heeft wat betreft de aanwijzing van de nautisch beheerder slechts informatieve betekenis. De Scheepvaartverkeerswet en de daarop gebaseerde besluiten alsmede daarmee samenhangende delegatiebesluiten zijn bepalend. Om die reden is in artikel II de inwerkingtreding van de in artikel I opgenomen wijziging afhankelijk gesteld van de inwerkingtreding van het Delegatiebesluit.

Naar boven