Verordening Rechtspositie Gedeputeerden provincie Flevoland 2016 2016-23 Nummer 1917491

Provinciale Staten van de provincie Flevoland

gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten d.d. 27 oktober 2015, nummer 1899838

Gelet op de artikelen 143 Provinciewet, de artikelen 18, eerste lid, 19, eerste lid, 22a, vijfde lid van het Rechtspositiebesluit gedeputeeren

Gezien het advies van de Commissie voor Bestuur van 11 mei 2016

Besluiten vast te stellen de Verordening rechtpositie Gedeputeerden provincie Flevoland 2016

Hoofdstuk I Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

- provinciesecretaris: de secretaris als bedoeld in artikel 97, eerste lid, van de Provinciewet;

Hoofdstuk II Voorzieningen voor gedeputeerden

Artikel 2 Reiskosten woon-werkverkeer

De gedeputeerde wordt voor het reizen tussen zijn woning en zijn plaats van tewerkstelling naar keuze:

a. een openbaar vervoerjaarkaart eerste of tweede klasse verstrekt;

b. een tegemoetkoming in de kosten van het reizen verleend overeenkomstig het bepaalde

in de ministeriële regeling als bedoeld in artikel 19, tweede lid, van het Rechtspositiebesluit gedeputeerden.

Artikel 3 Zakelijke reiskosten

1.Aan de gedeputeerde wordt naast de tegemoetkoming, bedoeld in artikel 2, vergoeding verleend voor reiskosten ter zake van andere dan de in artikel 2 bedoelde reizen ten behoeve van de provincie gemaakt. De vergoeding betreft:

1.a. bij gebruik van openbare middelen van vervoer en van een taxi: een volledige vergoeding van de in redelijkheid gemaakte noodzakelijke reiskosten, met inachtneming van artikel 2, onderdeel a;

1.b. bij gebruik van een eigen personenauto: een vergoeding van de in redelijkheid gemaakte noodzakelijke reiskosten overeenkomstig het bedrag, genoemd in artikel 4,onderdeel b, van de ministeriële regeling als bedoeld in artikel 19, tweede lid, van het Rechtspositiebesluit gedeputeerden.

1.2. Aan de gedeputeerde aan wie ingevolge artikel 2 een openbaar vervoerjaarkaart is verstrekt worden de in het eerste lid, onderdeel b, bedoelde reiskosten alleen vergoed als met het openbaar vervoer niet of slechts met aanzienlijk tijdverlies kan worden gereisd.

Artikel 4 Dienstauto

1.De gedeputeerde kan voor reizen ten behoeve van de provincie gebruik maken van een dienstauto met chauffeur. Onder dienstauto wordt voor de toepassing van dit artikel mede verstaan een door de provincie ingehuurde auto.

1.2. De dienstauto met chauffeur kan door de gedeputeerde ook worden gebruikt voor het reizen tussen de woning en de plaats van tewerkstelling en voor reizen ten behoeve van nevenfuncties die de gedeputeerde vervult uit hoofde van zijn ambt en nevenfuncties die op grond van artikel 3 gedragscode voor gedeputeerden en van te voren zijn gemeld aan het college van Gedeputeerde Staten. Voor deze laatste categorie nevenfuncties geldt een maximum aantal onbelaste kilometers van 500 op jaar basis .

1.3. Indien de gedeputeerde gebruik maakt van een dienstauto met chauffeur dan heeft hij voor die reizen geen recht op een tegemoetkoming voor de reiskosten. Indien de gedeputeerde op basis van artikel 2 een openbaar vervoerjaarkaart is verstrekt wordt bij gebruik van een dienstauto voor het reizen tussen de woning en de plaats van tewerkstelling een korting op zijn bezoldiging toegepast van 1/40 van de maandprijs van de openbaarvervoerjaarkaart voor elke enkele reis.

1.3. Indien de gedeputeerde voor reizen ten behoeve van in het tweede lid bedoelde nevenfuncties gebruik maakt van de provinciale dienstauto en daarvoor van een derde ook een vergoeding van reiskosten ontvangt wordt die vergoeding in de provinciale kas gestort.

1.4. Terughoudend privé-gebruik van de dienstauto is toegestaan voor zover de privéafspraak een integraal onderdeel uitmaakt van het reisschema en de agenda.

1.Artikel 5 Verblijfkosten

De gedeputeerde worden de in redelijkheid gemaakte noodzakelijke verblijfkosten ter zake van reizen, bedoeld in artikel 3 volledig vergoed.

Artikel 6 Buitenlandse dienstreis

  • 1.

    Indien de gedeputeerde in het provinciaal belang een reis buiten Nederland maakt worden de in redelijkheid gemaakte noodzakelijke reis- en verblijfkosten vergoed.

  • 2.

    Voor een reis in het provinciaal belang buiten Nederland, niet zijnde een reis naar een Europese instelling, is vooraf toestemming van Gedeputeerde staten vereist. Provinciale staten kunnen aan deze toestemming voorwaarden verbinden.

Artikel 7 Computer en internetverbinding

1.De gedeputeerde aan wie een computer c.q. een Ipad, bijbehorende apparatuur en software in bruikleen ter beschikking wordt gesteld, ondertekent voor de bruikleen een bruikleenovereenkomst met de provincie. Gedeputeerde staten stellen het model van de bruikleenovereenkomst vast.

1.2. Indien geen computer, bijbehorende apparatuur en software ten laste van de provincie ter beschikking is gesteld, verlenen gedeputeerde staten de gedeputeerde op aanvraag voor de uitoefening van het ambt een tegemoetkoming voor de aanschaf of het gebruik van een eigen computer, bijbehorende apparatuur en software. De tegemoetkoming bedraagt per jaar 1/36 van de aanschafwaarde daarvan voor een periode van 36 maanden. Daarbij wordt ten hoogste uitgegaan van de aanschafwaarde van de computer, bijbehorende apparatuur en software welke aan de gedeputeerden ten laste van de provincie in bruikleen ter beschikking worden gesteld.

1.3. Op aanvraag ontvangt de gedeputeerde een vast bedrag ter vergoeding van de aanleg-en abonnementskosten voor de internetverbinding voor de in het eerste of tweede lid genoemde computerapparatuur voor zover dit noodzakelijk is voor de uitoefening van het ambt. Gedeputeerde staten stellen de hoogte van het in de eerste volzin bedoelde bedrag van de vergoeding vast.

1.4. Gedeputeerde staten kunnen ter uitvoering van dit artikel nadere regels vaststellen.

Artikel 8 Communicatie-apparatuur

1.Op aanvraag wordt de gedeputeerde voor de uitoefening van zijn ambt communicatieapparatuur in bruikleen ter beschikking gesteld.

1.2. De gedeputeerde ondertekent daartoe een bruikleenovereenkomst met de provincie.

1.3. Gedeputeerde staten stellen het model van de bruikleenovereenkomst vast.

Artikel 9 Reis- en pensionkosten en verhuiskosten

De gedeputeerde die bij benoeming nog niet over woonruimte in de provincie beschikt heeft ten laste van de provincie aanspraak op vergoeding van:

a. reis- en pensionkosten overeenkomstig het bepaalde in artikel 1 van de Regeling rechtspositie gedeputeerden, en

b. verhuiskosten in verband met de benoeming als gedeputeerde overeenkomstig het bepaalde in artikel 2 van de Regeling rechtspositie gedeputeerden.

Artikel 10 Aanwijzing als eindheffingsbestanddeel

1.Als eindheffingsbestanddeel als bedoeld in artikel 31, eerste lid, onderdeel f, van de Wet op de loonbelasting 1964 worden aangewezen: de vergoedingen en verstrekkingen als bedoeld in artikel 23a rechtspositiebesluit gedeputeerden.

1.2. Als eindheffingsbestanddeel als bedoeld in artikel 31, eerste lid, onderdeel f, van de Wet op de loonbelasting 1964 worden verder aangewezen de vergoedingen en verstrekkingen bedoeld in hoofdstuk III van deze verordening, voor zover deze worden gerekend tot een vergoeding of verstrekking als bedoeld in artikel 31a,tweede lid, onderdelen a tot en met h, van de Wet op de Loonbelasting 1964.

Hoofdstuk III De procedure van declaratie voor gedeputeerden

Artikel 11 Betaling vaste vergoedingen

De betaling van de vergoeding voor werkzaamheden, de bezoldiging voor de gedeputeerden op grond van het Rechtspositiebesluit gedeputeerden, de onkostenvergoedingen en declaraties geschiedt maandelijks of in maandelijkse termijnen als er sprake is van een vergoeding op jaarbasis tenzij het Rechtspositiebesluit gedeputeerden of de Regeling rechtspositie gedeputeerden anders bepalen.

Artikel 12 Rechtstreekse facturering bij de provincie

1.Gedeputeerden dragen ten behoeve van het vergoeden van kosten zorg voor rechtstreekse toezending van de factuur aan de provincie.

1.2. Verantwoording van de vergoeding door de gedeputeerde vindt plaats door een door gedeputeerde staten vastgesteld formulier volledig in te vullen en (digitaal) te ondertekenen.

1.3. Facturen komen alleen voor vergoeding in aanmerking als voldaan wordt aan de bepalingen in deze verordening.

1.4. Het formulier wordt binnen 2 maanden na factuurdatum ingediend bij de provinciesecretaris of de door hem aangewezen ambtenaar.

Artikel 13 Declaratie van vooruit betaalde kosten

1.De declaratie van de kosten die uit eigen middelen vooruit zijn betaald en de vergoeding van de reiskosten met de eigen auto vindt plaats door gebruikmaking van een door gedeputeerde staten vastgesteld formulier.

1.2. Het formulier wordt binnen twee maanden na de betaling cq de datum van de gemaakte rit volledig ingevuld en (digitaal) ondertekend ingeleverd bij de provinciesecretaris of een door hem aangewezen ambtenaar in, onder bijvoeging van de originele bewijsstukken.

Artikel 14 Gebruik creditcard

1. Een provinciale creditcard wordt de gedeputeerde op aanvraag in bruikleen ter beschikking gesteld voor het doen van uitgaven die voor vergoeding of tegemoetkoming ten laste van de provincie in aanmerking komen. Aan de verstrekking van de creditcard kunnen voorwaarden worden verbonden.

2. De provinciesecretaris draagt zorg voor de aanvraag, verstrekking en intrekking van provinciale creditcards. Bij de aanvraag wordt aangegeven of een persoonlijke pincode voor het opnemen van contant geld gewenst wordt.

3. De vergoeding van reis- en verblijfkosten in het buitenland kan plaatsvinden door gebruikmaking van de creditcard.

4. Verantwoording van deze wijze van vergoeding vindt plaats door gebruikmaking van een door gedeputeerde staten vastgesteld formulier volledig in te vullen en (digitaal) te ondertekenen door de gedeputeerde voor wie de kosten zijn gemaakt.

5. Het formulier en de factuur worden binnen 1 maand na afloop van de kalender maand van inhouding door de creditcardmaatschappij ter goedkeuring ingediend bij de provinciesecretaris of de door hem aangewezen ambtenaar.

6. Niet tijdige inlevering van het formulier heeft, tenzij er sprake is van overmacht, tot gevolg dat de gemaakte kosten voor rekening van de gedeputeerde komen.

7. Bij beëindiging van het ambt van gedeputeerde wordt de creditcard onverwijld ingeleverd.

8. Verlies of diefstal van de creditcard wordt direct gemeld bij de betreffende creditcardmaatschappij en zo spoedig mogelijk ook bij de provincie. Het eigen risico bij verlies en diefstal komt, mits is voldaan aan de daarvoor geldende regels, voor rekening van de provincie.

Hoofdstuk IV Citeertitel en inwerkingtreding

Artikel 15 Intrekking oude regeling

De Verordening rechtspositie gedeputeerden, Staten- en commissieleden 2008 wordt ingetrokken op het moment dat de nieuwe verordening in werking treedt.

Artikel 16 Inwerkingtreding

Deze Verordening treedt in werking op 1 juni 2016.

Artikel 17 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als Verordening Rechtspositie gedeputeerden Provincie Flevoland 2016.

 

Vastgesteld in de openbare vergadering van Provinciale Staten 25 mei 2016

 

de griffier de voorzitter

 

Lelystad, 25 mei 2016

 

Uitgegeven op 30 mei 2016

 

De griffier van Provinciale Staten van Flevoland

Naar boven