Regeling van 17 mei 2016, met kenmerk 1312722, tot wijziging van de Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân

 

 

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013;

 

overwegende dat het wenselijk is om in aanvulling op de regeling Friese Energiepremie die vanaf 1 oktober 2013 is opengesteld ten behoeve van een impuls van de bouwkolom een subsidieregeling voor de energetische verbetering van particuliere woningen open te stellen, aangezien het een provinciale doelstelling is om ook op de langere termijn een bijdrage te leveren aan het energieneutraal maken van de gebouwde omgevingen en het renoveren tot Nul op de Meter van de gebouwde omgeving tot werkgelegenheid leidt;

 

besluiten:

de Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân te wijzigen als volgt:

 

Artikel I

In hoofdstuk 7 wordt een nieuwe paragraaf ingevoegd, luidende:

 

Paragraaf 7.4 Renovatie bestaande koopwoningen tot Nul op de Meter 2016-2018

7.4.1 Begripsbepalingen

 

In deze paragraaf en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

 

a. energiemaatregelen: energiebesparende maatregelen in de schil van de woning, installaties of duurzame energieopwekkende bronnen die bijdragen aan een Nul op de Meter woning;

 

b. energieprestatiegarantie contract: contract waarmee de uitvoerende partij, zijnde de installateur die de energiemaatregelen op basis van een NoM-advies uitvoert, het energieverbruik van een woning na renovatie garandeert;

 

b. maatwerkadvies: een advies opgesteld door een maatwerkadviseur dat het officiële Energie-label van een woning aangeeft en een gedetailleerd inzicht geeft in mogelijk energiebespa-rende maatregelen, wat dergelijke maatregelen kosten en welke besparing hierbij mogelijk is;

 

c. maatwerk-adviseur: een adviseur die gecertificeerd is om een NoM-advies op te stellen en die werkzaam is bij een organisatie die gecertificeerd is volgens BRL 9500 of is aangesloten bij een BRL 9500 gecertificeerde organisatie;

 

d. NoM -advies: een maatwerkadvies opgesteld door een maatwerk-adviseur dat inzicht geeft in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen om de woning tot een Nul op de Meter woning te verbouwen, waarin in ieder geval de volgende onderdelen zijn opgenomen:

 

  • Energie: huidige energieprestatie en garantie op prestatie over een bepaalde afgesproken termijn na de doorgevoerde energiemaatregelen;

  • Overzicht van bouwkundige en installatietechnische energiemaatregelen;

  • Comfort: warm tapwater, temperatuur, tocht en dergelijke;

  • Binnenmilieu: daglicht, temperatuuren luchtvochtigheid;

  • Communicatie met de afnemer en de eindgebruiker;

  • Monitoring, inclusief feedbackfunctionaliteit naar eindgebruiker en afnemer;

  • Instandhouding;

  • Milieu-impact: materiaalgebruik, FSC, LCA, etcetera;

  • Overig: bijvoorbeeld Flora & Fauna, welstand en brandveiligheid.

     

e. NoM-woning: woning waarin in-/uitgaande energiestromen voor ruimteverwarming, ruimtekoeling, warm tapwater gebruik, ventileren, verlichten, het gebruik van alle huishoudelijke en overige elektrische apparatuur en eigen opwekking van energie op jaarbasis in balans zijn, uitgaande van standaard klimaatcondities zoals die gelden in Nederland en van een gemiddeld gebruik van de woning door de bewoners, zoals vastgelegd in Nederlandse normen. Daarnaast dient zal het verbuik aan fossiele energie voor ruimte verwarming maximaal 0,14 GJ per m2 vloeroppervlakte te bedragen.

 

Artikel 7.4.2 Doel

De subsidieregeling heeft als doel het stimuleren van energiemaatregelen die leiden tot energiebesparing en duurzame energieopwekking naar het niveau Nul op de Meter bij

particuliere koopwoningen in de provincie Fryslân.

 

Artikel 7.4.3 Subsidiabele activiteiten

Subsidie kan worden verstrekt ten behoeve van een particuliere koopwoning in de provincie Fryslân voor het uitvoeren van energiemaatregelen die leiden tot energiebesparing of duurzame energieopwekking naar het niveau Nul op de Meter.

 

Artikel 7.4.4 Doelgroep

Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt aan een natuurlijk persoon die eigenaar is van een woning waarin de subsidiabele activiteiten worden uitgevoerd.

 

Artikel 7.4.5 Aanvraag

Een aanvraag wordt ingediend met behulp van een door Gedeputeerde Staten vastgesteld aanvraagformulier en gaat vergezeld van de daarin genoemde bescheiden.

 

Artikel 7.4.6 Aanvraagperiode

Een aanvraag kan worden ingediend van 1 juni 2016 tot en met 31 december 2018.

 

Artikel 7.4.7 Weigeringsgronden

In aanvulling op hetgeen is bepaald in artikel 2.7 van de Asv 2013, wordt subsidie geweigerd indien:

  • a.

    ter zake van de subsidiabele kosten verplichtingen zijn aangegaan vóór ontvangst van de aanvraag, met uitzondering van de kosten voor het laten opstellen van een NoM-advies;

  • b.

    het project niet in overeenstemming is met het doel van deze regeling.

     

Artikel 7.4.8 Toetsingscriteria

Om voor subsidie in aanmerking te komen voor een activiteit zoals vermeld in artikel 7.4.3, wordt voldaan aan de volgende criteria:

 

  • a.

    het energielabel van de woning waarin de energiemaatregelen worden uitgevoerd, is vastgesteld door een maatwerk-adviseur;

     

  • b.

    het energielabel van de woning waarin de energiemaatregelen worden uitgevoerd, heeft op het moment van indiening een aantoonbaar energielabel van B, C, D, E, F of G;

     

  • c.

    met het uitvoeren van de energiemaatregelen waarvoor subsidie wordt gevraagd, wordt de desbetreffende woning een NoM- woning.

     

Artikel 7.4.9 Subsidiabele kosten

Als subsidiabele kosten worden in aanmerking genomen de in redelijkheid te maken kosten:

 

  • a.

    voor het aanschaffen van uit te voeren energiemaatregelen of de materialen daarvan, zoals bedoeld in artikel 7.4.3;

     

  • b.

    voor het laten installeren van de uit te voeren energiemaatregelen, zoals bedoeld in artikel 7.4.3;

     

c. voor het laten opstellen van een NoM-advies waarin de uit te voeren energiemaatregelen, zoals bedoeld in artikel 7.4.3, staan beschreven.

 

Artikel 7.4.10 Niet subsidiabele kosten

In aanvulling op hetgeen bepaald in artikel 1.10 van de Asv 2013 wordt geen subsidie verstrekt voor de kosten van voor de energiemaatregelen benodigde vergunningen of verzekeringen, kosten die niet rechtstreeks aan de energiemaatregelen te koppelen zijn en de kosten van eigen uren van installatie van de uit te voeren energiemaatregelen door de aanvrager zelf verricht.

 

Artikel 7.4.11 Hoogte van de subsidie

  • 1.

    De subsidie bedraagt ten hoogste 50% van de totale subsidiabele kosten met een maximum van € 9.000,- per woning.

  • 2.

    Indien voor het laten uitvoeren van energiemaatregelen op grond van Paragraaf 7.1 Friese Energiepremie 2013-2015 of Paragraaf 7.3 Friese Energiepremie 2016 reeds een subsidie is aangevraagd of verstrekt ten behoeve van dezelfde woning, wordt het bedrag van deze laatstgenoemde subsidie op het bedrag van de aangevraagde subsidie op grond van de onderhavige regeling in mindering gebracht.

     

Artikel 7.4.12 Verdeelsystematiek

  • 1.

    Subsidie wordt verdeeld op volgorde van datum van binnenkomst van de subsidieaanvragen, waarbij de datum waarop de aanvraag volledig is, geldt als datum van binnenkomst.

  • 2.

    Voor zover door verstrekking van subsidie voor volledige aanvragen, die op dezelfde dag zijn ontvangen, het subsidieplafond wordt overschreden, wordt de onderlinge rangschikking van die aanvragen vastgesteld door middel van loting.

     

Artikel 7.4.13 Verplichtingen van de subsidieontvanger

  • 1.

    De subsidieontvanger is verplicht de gesubsidieerde activiteiten binnen een jaar na bekendmaking van het besluit tot subsidieverstrekking uit te voeren.

  • 2.

    De subsidieontvanger doet onverwijld schriftelijk melding aan Gedeputeerde Staten, zodra aannemelijk is dat de gesubsidieerde activiteiten niet, niet tijdig of niet geheel zullen worden verricht of dat niet geheel aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen zal worden voldaan.

  • 3.

    Verlenging van de termijnen zoals genoemd in het eerste en het tweede lid is alleen mogelijk als vooraf een schriftelijk verzoek wordt ingediend met een toelichting over de voortgang van de activiteiten en de reden van de opgelopen vertraging en de verwachte duur van de vertraging. De verlenging bedraagt maximaal één jaar.

  • 4.

    De subsidieontvanger is verplicht om, wanneer Gedeputeerde Staten hier naar vragen, de volgende gegevens te verstrekken waarmee kan worden aangetoond dat de activiteit

    waarvoor subsidie is verleend is uitgevoerd en aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen is voldaan: een activiteitenverslag, kopieën van facturen ter onderbouwing van kosten die gemaakt zijn ten behoeve van de gesubsidieerde activiteiten en foto’s waarop de gerealiseerde activiteiten zijn te zien.

     

Artikel 7.4.14 Prestatieverantwoording

Een subsidie die verleend wordt op grond van deze regeling wordt direct vastgesteld. De subsidieontvanger toont desgevraagd na het realiseren van de gesubsidieerde activiteit aan dat deze is uitgevoerd, door middel van het verstrekken van de aangegeven bewijsmiddelen als vermeld in artikel 7.4.13, vierde lid.

 

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van bekendmaking in het Provinciaal Blad.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Fryslân van 17 mei 2016.

 

 

Voorzitter J.A. Jorritsma

 

Secretaris drs. A.J. van den Berg

Naar boven