Wijziging Verordening Statengriffie Drenthe

Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 17 december 2015, kenmerk BC/2015005576, team Bestuur en Concernzaken, tot bekendmaking van het besluit van Provinciale Staten inzake wijziging van de Verordening Statengriffie Drenthe

Gedeputeerde Staten maken bekend dat door Provinciale Staten in hun vergadering van 16 december 2015 is vastgesteld hetgeen volgt.

 

Besluit G-5

 

 

Provinciale Staten van Drenthe;

 

gelezen het voorstel van het Presidium van Provinciale Staten van Drenthe van 2 november 2015, kenmerk 45/SG/201502671;

 

gelet op artikel 81, eerste lid, de artikelen 104 tot en met 104e, artikel 143 en artikel 152 van de Provinciewet en afdeling 10.1.2 van de Algemene Wet bestuursrecht;

 

 

BESLUITEN:

 

 

de Verordening Statengriffie (vastgesteld op 24 maart 2003) gewijzigd vast te stellen.

 

Dit besluit treedt in werking op de dag na publicatie in het Provinciaal Blad.

 

 

Assen, 16 december 2016

 

 

Provinciale Staten voornoemd,

 

dr.h.c. J. Tichelaar, voorzitter

mevrouw mr. drs. G.V. Buissink, griffier

 

 

Gedeputeerde Staten voornoemd,

namens dezen,

 

mevrouw drs. C.J.Q.C. de Keijzer,

teamleider Bestuur en Concernzaken

 

 

Uitgegeven 14 januari 2016

 

 

Verordening Statengriffie Drenthe

 

Algemeen, Begripsbepalingen

In het kader van deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    Presidium: het presidium als bedoeld in het Reglement van Orde;

  • b.

    Statengriffier: de griffier als bedoeld in artikel 97 juncto artikel 104 van de Provinciewet;

  • c.

    Senior statenadviseur/plaatsvervangend griffier: de plaatsvervangend statengriffier;

  • d.

    Griffiemedewerkers: de medewerkers van de Statengriffie exclusief de statengriffier en de senior statenadviseur/plv. griffier;

  • e.

    Statengriffie: statengriffier, senior statenadviseur/plv. griffier en griffiemedewerkers Provincie Drenthe;

  • f.

    rechtspositionele regelingen: de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies (CAP) en zijn uitvoeringsregelingen, alsmede overige provinciale Drentse regelgeving en afspraken betreffende rechtspositie en personeel;

  • g.

    Werkgeverscommissie: de commissie, die door Provinciale Staten is gemandateerd om de werkgeversrol uit te oefenen.

 

Artikel 1, Organisatie

  • 1.

    De Statengriffie bestaat uit een dienst onder leiding van de statengriffier.

  • 2.

    De taken van de Statengriffie worden vastgesteld door Provinciale Staten.

  • 3.

    Voor toepassing van de Wet op de ondernemingsraden wordt de ambtelijke organisatie ten behoeve van Gedeputeerde Staten en de Statengriffie als één onderneming beschouwd.

 

Artikel 2, Verantwoordelijkheid

De ambtelijke eindverantwoordelijkheid voor het functioneren van de Statengriffie berust bij de statengriffier of bij diens afwezigheid bij de senior statenadviseur/plaatsvervangend griffier.

 

Artikel 3, Algemene ondersteuning

  • 1.

    De statengriffier handelt overeenkomstig hetgeen ten aanzien van de griffier is bepaald in de Provinciewet, de Reglementen van orde voor de vergaderingen van Provinciale Staten en Statencommissies of enig ander wettelijk voorschrift van Rijk of provincie.

  • 2.

    De statengriffier draagt zorg voor een goede en doelmatige ondersteuning van de leden van Provinciale Staten.

 

Artikel 4, Agendering

De statengriffier ondersteunt Provinciale Staten en zijn commissies bij het vaststellen van de agenda van de Staten- en commissievergaderingen.

 

Artikel 5, Bijstand Statenvoorzitter

  • 1.

    De Statengriffier staat de voorzitter van Provinciale Staten ter zijde bij zijn zorg voor een goede voorbereiding en een goed verloop van de vergaderingen van Provinciale Staten.

  • 2.

    De senior Statenadviseurs of de Statengriffier staan de voorzitters van de Statencommissies ter zijde bij hun zorg voor een goede voorbereiding en een goed verloop van de vergaderingen van de Statencommissies.

 

Artikel 6, Vergaderingen van provinciale staten en statencommissie

  • 1.

    De Statengriffier is aanwezig bij de Statenvergaderingen.

  • 2.

    De Statengriffier draagt zorg voor een goede en tijdige verslaglegging van de Statencommissievergaderingen.

  • 3.

    De Statengriffier bewaakt ten behoeve van het Presidium de tijdigheid en kwaliteit van de stukken voor en advisering aan Provinciale Staten.

  • 4.

    Indien het Presidium van oordeel is dat de tijdigheid en de kwaliteit van de stukken onvoldoende is, doet de Statengriffier hiervan mededeling aan de secretaris.

  • 5.

    De senior Statenadviseur is aanwezig bij de vergaderingen van de Statencommissies.

De Statengriffier kan aanwezig zijn bij de vergaderingen van de Statencommissies.

  • 6.

    De Statengriffier draagt zorg voor de verzending van de voorlopige agenda, notulen en overige stukken aan Statenleden.

  • 7.

    De Statengriffier bewaakt de voortgang van de uitvoering van door Provinciale Staten genomen besluiten, aangenomen moties en amendementen, alsmede de nakoming van aan Provinciale Staten gedane toezeggingen.

 

Artikel 7, Ondersteuning Presidium

  • 1.

    De Statengriffier is aanwezig bij de vergaderingen van het Presidium en draagt zorg voor een goede en tijdige verslaglegging van de vergaderingen.

  • 2.

    Indien het Presidium aanvullende ondersteuning behoeft, draagt de Statengriffier er zorg voor dat deze gegeven wordt.

 

Artikel 8, Ondersteuning onderzoekscommissie

Indien Provinciale Staten een onderzoekscommissie als bedoeld in artikel 151a van de Provinciewet instelt, ondersteunt de Statengriffier of de senior Statenadviseur/plaatsvervangend griffier deze commissie.

 

Artikel 9, Ambtelijke bijstand

De Statengriffier draagt er, zo nodig in samenwerking met de directeur-secretaris, zorg voor dat de leden van Provinciale Staten desgevraagd ambtelijke bijstand verkrijgen.

Voorschriften hierover worden gesteld bij de Verordening op de ambtelijke bijstand.

 

Artikel 10, Organisatie Statengriffie

  • 1.

    De Statengriffier geeft leiding aan de Statengriffie.

  • 2.

    De Statengriffier bewaakt de eenheid in de uitoefening van de taken van de Statengriffie.

  • 3.

    De senior Statenadviseur/plaatsvervangend griffier en de overige medewerkers van de Statengriffie handelen overeenkomstig de aanwijzingen van de Statengriffier.

 

Artikel 11, Verhindering en vervanging

  • 1.

    De senior Statenadviseur/plaatsvervangend griffier vervangt bij afwezigheid de Statengriffier.

  • 2.

    Indien de Statengriffier meer dan 10 dagen verhinderd is zijn ambt te vervullen, doet hij daarvan tijdig mededeling aan het Presidium.

 

Artikel 12, Rechtspositie

  • 1.

    Op de Statengriffier en de medewerkers van de Statengriffie zijn de rechtspositionele regelingen van de provincie Drenthe van toepassing.

  • 2.

    De uitvoering van de rechtspositie ten behoeve van de Statengriffier geschiedt door de werkgeverscommissie behoudens voor zover het betreft het nemen van besluiten met betrekking tot de benoeming, aanstelling, overplaatsing, schorsing, disciplinaire maatregelen of ontslag.

In vorenstaande gevallen worden de besluiten genomen door Provinciale Staten.

  • 3.

    De uitvoering van de rechtspositie ten behoeve van de medewerkers van de Statengriffie en de senior Statenadviseur/plaatsvervangend griffier, geschiedt door de Statengriffier.

  • 4.

    Provinciale Staten mandateren hun werkgeversrol en werkgeversbevoegdheden aan de werkgeverscommissie voor zover niet gemandateerd aan de Statengriffier.

De werkgeverscommissie vervult alle bij het werkgeverschap behorende taken en bevoegdheden zoals dat door Provinciale Staten aan haar is gemandateerd.

Zie hiervoor ook de Verordening Werkgeverscommissie Statengriffie Provinciale Staten van Drenthe.

 

Artikel 13, Slotbepaling

  • 1.

    In alle gevallen waarin deze instructie niet voorziet, pleegt de Statengriffier voor zover nodig overleg met de voorzitter van Provinciale Staten.

  • 2.

    Deze verordening, die kan worden aangehaald als Verordening Statengriffie Drenthe, treedt in werking op de dag na de vaststelling.

 

Toelichting op de Verordening Statengriffie Drenthe

 

In deze verordening zijn zowel bepalingen opgenomen over de organisatie van de Statengriffie als de instructie van de Statengriffier.

Voor wat betreft de organisatie van de Statengriffie is in de vorm van een kader aangegeven hoe de organisatie is opgebouwd. Op deze wijze wordt voorkomen dat de verordening telkens moet worden aangepast bij iedere kleine wijziging van de organisatiestructuur van de Statengriffie.

 

Artikel 1

In dit artikel wordt aangegeven dat de Statengriffie organisatorisch is ingericht als een dienst onder leiding van de Statengriffier. De positie van de griffie is wettelijk verankerd in de Provinciewet.

Voor toepassing van de Wet op de Ondernemingsraden worden de Statengriffie en de reguliere ambtelijke organisatie onder Gedeputeerde Staten als één onderneming gezien. De directeur-secretaris fungeert als WOR-bestuurder en voert uit dien hoofde het overleg met de Ondernemingsraad.

 

Artikel 2

De hoofdverantwoordelijkheid van de Statengriffier is de ondersteuning van Provinciale Staten.

De Statengriffier is in beginsel het aanspreekpunt voor alle vragen naar ambtelijke ondersteuning van Provinciale Staten en de individuele statenleden. De Verordening ambtelijke bijstand Provinciale Staten sluit daarbij niet uit dat Statenleden zich in sommige gevallen rechtstreeks tot de ambtenaar uit de reguliere ambtelijke organisatie kunnen wenden.

 

Artikel 3

De Statenagenda's worden vastgesteld door Provinciale Staten en kunnen voorbereid worden door het Presidium. De Statengriffier en de medewerkers van de griffie nemen de ambtelijke voorbereiding ter hand. De administratieve ondersteuning wordt door de griffie verleend.

 

Artikelen 4 en 5

De commissaris van de Koning wordt in zijn functie van voorzitter van Provinciale Staten bijgestaan door de Statengriffier.

De Statengriffier zit naast de commissaris van de Koning tijdens Statenvergaderingen, laat het verslag verzorgen en verricht alle mogelijk denkbare ondersteuning. Ook bijvoorbeeld het bodepersoneel gedraagt zich tijdens Statenvergadering naar de aanwijzingen van de Statengriffier.

 

Artikel 7

Voor het Presidium als belangrijk instituut van de Staten geldt hetzelfde als voor de Staten in het algemeen. Het Presidium wordt ondersteund door de Statengriffier.

 

Artikel 8

Indien de Staten een enquêtecommissie instellen, zullen zij natuurlijk behoefte hebben aan ambtelijke ondersteuning. Het is logisch dat deze vanuit de Statengriffie verschaft zal worden. De enquêtecommissie is immers een Statencommissie. Wellicht zal voor een dergelijke commissie tijdelijk extra personeel worden aangenomen, dan wel vanuit de Statenorganisatie gedetacheerd moeten worden vanwege het intensieve en tijdelijke karakter van de werkzaamheden.

 

Artikel 9

De Statengriffier heeft een spilfunctie in het goed laten verlopen van ambtelijke ondersteuning voor de Statenleden. De regeling hiervoor is uitgewerkt in de Verordening ambtelijke bijstand Provinciale Staten. Uitgangspunt is dat verzoeken om ondersteuning in eerste instantie bij de Statengriffier worden ingediend. Een belangrijke taak voor de Statengriffier kan zijn, de bewaking van de termijn waarbinnen de bijstand verleend wordt. Gezien de verschillen in aard en omvang van de werkzaamheden is er geen uniforme termijn te stellen. Het actief bewaken van de voortgang van het proces door de Statengriffier kan echter wel voorkomen dat een verzoek onnodig lang blijft liggen.

 

Artikelen 10 en 11

Deze artikelen behoeven geen toelichting.

 

Artikel 12

In dit artikel is bepaald dat de rechtspositionele regelingen van de provincie Drenthe, alsmede overige provinciale regelgeving en afspraken integraal van toepassing zijn op het personeel van de Statengriffie.

Voor toepassing van de Wet op de Ondernemingsraden worden de Statengriffie en de reguliere ambtelijke organisatie onder Gedeputeerde Staten als één onderneming gezien. Ook vanuit dat oogpunt bezien ligt het in de rede één rechtspositie te hanteren voor beide groepen personeel. Om uitvoering van de rechtspositie op een werkbare manier mogelijk te maken, zijn bepaalde bevoegdheden door Provinciale Staten gemandateerd aan de Statengriffier en de Werkgeverscommissie griffie Provinciale Staten van Drenthe.

De statengriffier zal ten aanzien van alle medewerkers van de Statengriffie, met uitzondering van de eigen rechtspositionele positie van de Statengriffier, uitvoering geven aan de rechtspositie van de medewerkers van de Statengriffie.

De Werkgeverscommissie is door Provinciale Staten gemandateerd om uitvoering te geven aan de rechtspositie van de griffier. Hieronder wordt onder meer verstaan het ontwikkelen, functioneren, beoordelen en belonen van de griffier. De begrenzing ligt in de Provinciewet. Onderwerpen zoals benoeming, ontslag, disciplinaire maatregelen blijven bij Provinciale Staten.

Voorts is de Werkgeverscommissie gemandateerd besluiten te nemen over een reorganisatie, wijziging functiehuis en wijziging medezeggenschapsstructuur van de Statengriffie.

 

Naar boven