Bekendmaking van het besluit tot vaststelling van het definitieve Natura 2000 Beheerplan Voordelta 2015 – 2021

De minister van Infrastructuur en Milieu heeft, in overeenstemming met de staatssecretaris van Economische Zaken en Gedeputeerde Staten van Zeeland en Zuid-Holland, het Natura 2000 Beheerplan Voordelta 2015 - 2021 vastgesteld.

De Voordelta, de ondiepe zee en stranden voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, is een Natura 2000-gebied en hiermee onderdeel van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. In 2008 is het eerste beheerplan vastgesteld met daarin de maatregelen om de bijzondere natuurwaarden in de Voordelta te beschermen en het verlies aan natuurwaarden door de aanleg van de Tweede Maasvlakte te compenseren. Het plan had een looptijd van zes jaar. In opdracht van de minister van Infrastructuur en Milieu heeft Rijkswaterstaat samen met de provincies Zeeland en Zuid-Holland, het ministerie van Economische Zaken en betrokkenen uit het gebied het beheerplan voor de tweede beheerperiode opgesteld. Het Natura 2000 Beheerplan Voordelta 2015 - 2021 ligt van 30 maart tot en met 11 mei 2016 ter inzage op verschillende locaties in de regio.

Het beheerplan

In een beheerplan leggen Rijk en provincies vast welke activiteiten op welke wijze mogelijk zijn. Hierbij staat de balans tussen natuurbescherming, gebruik en beleving centraal. De meeste activiteiten kunnen gewoon doorgaan zonder dat dit de realisatie van de natuurdoelen in gevaar brengt. Naar het effect van kitesurfen op de verstoring van vogels in de rustgebieden Slikken van Voorne en Hinderplaat wordt nader onderzoek gedaan. Voor sommige activiteiten is een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 (Nb-wet) nodig. Om de natuur te beschermen, zijn in de Voordelta diverse maatregelen genomen. Zo zijn er vijf rustgebieden voor zeehonden en vogels, een groot bodembeschermingsgebied en (potentie)gebieden voor de ontwikkeling van jonge duinen aangewezen. Verder worden er aanvullende beheermaatregelen genomen om de kwaliteit van de schorren en zilte graslanden op de Slikken van Voorne te verbeteren.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbeheerplan

Ten opzichte van het ontwerpbeheerplan zijn diverse wijzigingen aangebracht. Deze zijn mede doorgevoerd naar aanleiding van de zienswijzen. Zo zijn bijvoorbeeld de voorwaarden voor vaargeulonderhoud van het Slijkgat aangepast. Naar aanleiding van een passende beoordeling is de onderhoudsdiepte van NAP -5,5 meter onder voorwaarden vrijgesteld van de vergunningplicht in het kader van de Nb-wet. Verder is toegevoegd dat voor het plaatsen van nieuwe kustbebouwing een Nb-wet vergunningprocedure moet worden doorlopen. Ten slotte is de beschrijving van de proef Slikken van Voorne aangepast en is de Gedragscode Flora- en Faunawet waterschappen 2012 ten behoeve van beheer en onderhoud van waterkeringen toegevoegd.

Waar vindt u meer informatie?

Het beheerplan voor de Voordelta, de Nota van antwoord en andere relevante documenten kunt u downloaden via www.platformparticipatie.nl/voordelta. Ook op www.rwsnatura2000.nl kunt u meer informatie vinden.

Daarnaast kunt u het beheerplan van 30 maart tot en met 11 mei 2016 tijdens kantooruren inzien op de volgende locaties:

  • de provinciehuizen in Middelburg en Den Haag;

  • het ministerie van Infrastructuur en Milieu in Den Haag;

  • het ministerie van Economische Zaken in Den Haag;

  • de gemeentehuizen in Domburg, Wissenkerke, Zierikzee, Middelharnis, Rockanje en Rotterdam (Coolsingel).

Wie mag beroep instellen?

Beroep is mogelijk voor belanghebbenden die:

- tijdig een zienswijze hebben ingediend tegen het ontwerpbeheerplan;

- eerder geen zienswijze hebben ingediend, maar het niet eens zijn met een wijziging ten opzichte van het ontwerpbeheerplan.

Waarover mag u beroep instellen?

Beroep staat volgens de Natuurbeschermingswet 1998 (art 39) alleen open voor activiteiten die in het beheerplan zijn vrijgesteld van de vergunningplicht op grond van de Nb-wet (zie hoofdstuk 5 uit het beheerplan).

Hoe kunt u beroep instellen?

Beroep instellen tegen het Natura 2000 Beheerplan Voordelta 2015-2021 kan van 31 maart tot en met 11 mei 2016 bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de volgende manieren:

- Digitaal (alleen voor burgers): https://digitaalloket.raadvanstate.nl;

- Schriftelijk: Postbus 20019, 2500 EA Den Haag;

- Fax 070 365 13 80: Eventuele bijlagen kunt u per gewone post nazenden.

Het ondertekende beroepschrift dienst ten minste te bevatten: a) uw naam en adres; b) de dagtekening; c) een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht; d) een opgave van de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Alle beroepsgronden moeten binnen de beroepstermijn binnen zijn. Het is niet toegestaan buiten de termijn nog (aanvullende) beroepsgronden aan te voeren. Het instellen van beroep schorst niet de werking van het beheerplan. Hangende het beroep kan op grond van artikel 8:81 Algemene wet bestuursrecht een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend. Meer informatie hierover vindt u op www.platformparticipatie.nl. Er zijn kosten (griffierechten) verbonden aan het instellen van beroep. Actuele informatie hierover vindt u op www.raadvanstate.nl onder ‘Onze werkwijze/bestuursrechtspraak/Ruimtelijke-ordeningskamer’.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u bellen met Saskia Huijs, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat Zee en Delta, telefoonnummer 0118 622 000. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij de directie Participatie, telefoonnummer 070 456 89 99.

Naar boven