Besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland van 15 december 2015, PZH-2015-531721708 (DOS-2015-0004333) tot overdracht van waterstaatswerken in polder Oudenhof in de gemeente Oegstgeest

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,

Gelet op artikel 5a van de Waterschapswet en artikel 3, vijfde lid van het reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap van Rijnland,

Besluiten:

De waterstaatswerken - die zijn aangegeven op de bij dit besluit behorende kaart - aangewezen en bepaald dat deze met ingang van 1 juli 2015 in beheer van het Hoogheemraadschap van Rijnland zijn overgegaan.

Toelichting overdracht waterstaatswerken polder Oudenhof in Oegstgeest

Per brief van 12 juni 2015 hebben zowel het Hoogheemraadschap van Rijnland als de gemeente Oegstgeest het college verzocht om op grond van artikel 5a van de Waterschapswet te bepalen dat de waterstaatswerken, zoals deze zijn aangegeven op de kaarten bij de tussen de gemeente Oegstgeest en het hoogheemraadschap gesloten overeenkomst, in beheer worden gebracht bij het hoogheemraadschap.

De datum van overdracht wordt in de overeenkomst gesteld op 1 juli 2015

Het was tot eind van de zeventiger jaren van de vorige eeuw provinciaal beleid om, als een poldergebied zijn agrarische bestemming verloor, het gebied te ‘ontpolderen’. Dat hield in dat bij uitbreiding van stedelijke bebouwing het betreffende gebied werd onttrokken aan de taakstelling en het gezag van het waterschapsbestuur, onder gelijktijdige overdracht van taken en gezag aan het gemeentebestuur. Zo is bij besluit van 9 oktober 1965 de polder Oudenhof ‘opgeheven’.

Door Provinciale Staten is in 1991 de ‘Nota organisatie waterhuishouding in stedelijke gebieden’ vastgesteld. In deze nota werd geconcludeerd dat de Waterschapswet er van uitgaat dat waterbeheer wordt uitgeoefend door waterschappen. In het verleden ontpolderde gebieden moeten daarom weer zo veel mogelijk in waterschapsverband worden gebracht.

Het gebied van de Polder Oudenhof is met het vaststellen van het reglement van bestuur in 2005 binnen het taakgebied van het Hoogheemraadschap gebracht. Daarna is gebleken dat nog niet alle waterstaatswerken in beheer zijn overgedragen van de gemeente naar het hoogheemraadschap. Met de wijziging van het reglement van Bestuur voor het Hoogheemraadschap van Rijnland in februari 2015 is voor Gedeputeerde Staten de mogelijkheid geschapen om voor (onder andere) de polder Oudenhof de waterstaatswerken aan te wijzen die in beheer komen bij het waterschap, alsmede de datum waarop dat gebeurt. Daartoe moest eerst een overeenkomst worden gesloten tussen gemeente en hoogheemraadschap. Nu dat is gebeurd kan het ‘herpolderingsbesluit’ worden genomen.

Naar boven