Besluit tot wijziging van de Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân.

 

 

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013;

besluiten:

de Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân te wijzigen als volgt:

Artikel I

In Hoofdstuk 7 wordt een nieuwe paragraaf ingevoegd, luidende:

Paragraaf 7.3 Friese Energiepremie 2016

Artikel 7.3.1 Doel

De Friese Energiepremie heeft als doel het stimuleren van energiebesparende of energie producerende maatregelen in de bestaande woningvoorraad in de provincie Fryslân.

Artikel 7.3.2 Doelgroep

Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan natuurlijke personen, een collectief van natuurlijke personen of Verenigingen van Eigenaren (VVE).

Artikel 7.3.3 Aanvraagperiode

Een aanvraag kan gedurende het gehele jaar worden ingediend.

Artikel 7.3.4 Aanvraag

Een aanvraag voor subsidie wordt ingediend door middel van een door Gedeputeerde Staten vastgesteld aanvraagformulier.

Artikel 7.3.5 Subsidiabele activiteiten

Gedeputeerde Staten kunnen op aanvraag subsidie verstrekken voor aanschaf en installatie van de navolgende energiebesparende of energieproducerende maatregelen:

  • a.

    gevelisolatie met een hoge isolatiewaarde (Rc ≥3,5) of isolerende gevelplaten (U≤ 0,7) ;

  • b.

    dakisolatie met een hoge isolatiewaarde- (Rc ≥3,5);

  • c.

    vloerisolatie met een hoge isolatiewaarde (Rc ≥ 2.5);

  • d.

    spouwmuurisolatie met een hoge isolatiewaarde (Rc ≥ 1.3);

  • e.

    HR glas (U ≤ 1,2 of een spouw ≥ 15 mm.). Bij gelijktijdige vervanging van de kozijnen: U-waarde kozijnprofiel ≤2,4 W/m²K;

  • f.

    lage temperatuur centraal verwarmingssysteem (LTV-systeem) waarvan de ontwerp aanvoertemperatuur maximaal 55oC bedraagt;

  • g.

    elektrische warmtepomp voor ruimteverwarming, in combinatie met onderdeel f.;

  • h.

    zonneboiler met collector;

  • i.

    warmtepompboiler voor het verwarmen van tapwater, bestaande uit een warmtepomp en warmteopslagvat.

Artikel 7.3.6 Weigeringsgronden

Een subsidie wordt geweigerd indien:

  • a.

    voor het aanschaffen en installeren van de maatregelen als bedoeld in artikel 7.3.5, subsidie is verleend op grond van paragraaf 2., Verbetering van woningen of verbetering van woonomgeving in samenhang met verbeteringen van woningen, van de Subsidieregeling ruimte Fryslân.

  • b.

    de aanvrager reeds gestart is met de subsidiabele activiteiten of deze activiteiten reeds zijn uitgevoerd;

  • c.

    op basis van de Friese Energiepremie 2013-2015 of deze paragraaf reeds voor vier maatregelen subsidie is verstrekt voor de betreffende woning. Per woning kan voor maximaal vier maatregelen subsidie worden verstrekt.

Artikel 7.3.7 Toetsingscriteria

  • 1.

    Om voor subsidie als bedoeld in artikel 7.3.5 in aanmerking te komen, moet een aanvraag voldoen aan de volgende criteria:

    • a.

      de woning waarvoor de subsidie wordt aangevraagd, is eigendom van de aanvrager en moet als hoofdverblijf van de aanvrager dienen, tenzij de aanvrager een VVE is; in dat geval wordt de subsidie aangevraagd voor minimaal drie woningen;

    • b.

      de aanvraag is voorzien van een offerte of opdrachtverlening, ondertekend door de subsidie-aanvrager en uitvoerder van de werkzaamheden, waarbij de opdrachtverlening niet ouder mag zijn dan twee maanden voor de aanvraagdatum voor de subsidie. Dit ondertekende document bevat informatie over de uit te voeren maatregelen en de startdatum van de subsidiabele activiteiten.

    • c.

      de subsidiabele activiteiten starten op een datum welke later is dan de indiening van de aanvraag op grond van deze paragraaf.

    • d.

      de aanvraag heeft betrekking op een bestaande woning, in de provincie Fryslân die ten minste één jaar voor de datum van aanvraag van de subsidie is opgeleverd;

    • e.

      de maatregelen als bedoeld in artikel 7.3.5, onderdeel a tot en met f, voldoen aan de kwantiteitseisen als gesteld in de in het tweede lid opgenomen tabel A.

    • f.

      een aanvraag ingediend door een VVE bevat een positief besluit van de vergadering van eigenaren en moet betrekking hebben op de uitvoering van minimaal twee dezelfde energiebesparende maatregelen voor ten minste drie woningen.

  • 2.

    Tabel A luidt als volgt:

Tabel A

Kwantiteitseisen (t.a.v. oppervlakte / gasverbruik) per maatregel per type woning

 

Vrijstaand

Twee onder één kap

Rijwoning-hoek

Rijwoning-tussen

Appartement

Gevelisolatie

opp. ≥ 60 m2

opp. ≥ 50 m2

opp. ≥ 30 m2

opp. ≥ 15 m2

opp. ≥ 15 m2

Dakisolatie

opp. ≥ 35 m2

opp. ≥ 30 m2

opp. ≥ 30 m2

opp. ≥ 25 m2

opp. ≥ 25 m2 1)

Vloerisolatie

opp. ≥ 35 m2

opp. ≥ 28 m2

opp. ≥ 25 m2

opp. ≥ 25 m2

opp. ≥ 25 m2 1)

LTV

opp. ≥ 35 m2

opp. ≥ 28 m2

opp. ≥ 25 m2

opp. ≥ 25 m2

opp. ≥ 25 m2

HR glas2)

opp. ≥ 10 m2

opp. ≥ 8 m2

opp. ≥ 6 m2

opp. ≥ 6 m2

opp. ≥ 6 m2

Spouwmuurisolatie

opp. ≥ 60 m2

opp. ≥ 50 m2

opp. ≥ 30 m2

opp. ≥ 15 m2

opp. ≥ 15 m2

  • 3.

    In aanvulling op Tabel A, genoemd in het tweede lid, geldt dat bij een aanvraag door een VVE voor appartementen de kwaliteitseisen voor dak- of vloeroppervlak wordt berekend per appartement.

  • 4.

    In aanvulling op Tabel A, genoemd in het tweede lid, geldt bij een aanvraag voor HR glas, bij gelijktijdige vervanging van kozijnen, dat de oppervlakte van de kozijnen meegerekend kan worden, mits wordt voldaan aan gestelde eisen in artikel 7.3.5 onderdeel e.

Artikel 7.3.8 Subsidiabele kosten

Als subsidiabele kosten worden in aanmerking genomen de in redelijkheid te maken kosten voor het aanschaffen en installeren van de maatregelen genoemd in artikel 7.3.5.

Artikel 7.3.9 Hoogte van de subsidie

  • 1.

    De subsidie voor maatregelen genoemd in artikel 7.3.5 bedraagt bij aanschaf en installatie van:

    • a.

      één maatregel: € 350,- ;

    • b.

      twee maatregelen: maximaal € 800,-;

    • c.

      drie maatregelen: maximaal € 2.000,-;

    • d.

      vier maatregelen: maximaal € 2.800,-;

  • 2.

    Subsidie voor de in het eerste lid bedoelde maatregelen kunnen zowel afzonderlijk als tegelijkertijd worden ingediend. Voor de berekening van de hoogte van de subsidie wordt uitgegaan van het aantal maatregelen per woning.

  • 3.

    Onverminderd het bepaalde in het eerste lid kan een collectief van natuurlijke personen of een VVE die meer dan twee maatregelen per woning treft, een extra subsidie ontvangen van € 250,- per woning.

  • 4.

    De maximale subsidie per woning kan € 3.050,- bedragen.

Artikel 7.3.10 Verdeelsystematiek

  • 1.

    Subsidie wordt verdeeld op volgorde van datum van binnenkomst van de subsidieaanvragen, waarbij de datum waarop de aanvraag volledig is, geldt als datum van binnenkomst.

  • 2.

    Voor zover door verstrekking van subsidie voor aanvragen, die op dezelfde dag zijn ontvangen, het subsidieplafond wordt overschreden, wordt de onderlinge rangschikking van de aanvragen vastgesteld door middel van loting.

Artikel 7.3.11 Prestatieverantwoording en vaststelling

  • 1.

    De subsidie wordt direct vastgesteld.

  • 2.

    De subsidieontvanger is verplicht om de activiteit binnen negen maanden na het besluit tot subsidieverlening te realiseren. De subsidieontvanger toont dit desgevraagd aan.

Artikel II

De subsidieregeling Friese Energiepremie 2013-2015 Wurkje foar Fryslân, zoals die luidt tot 31 december 2015, blijft van kracht voor subsidies die voor die datum zijn aangevraagd of verstrekt.

Artikel III

Deze regeling treedt inwerking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad, waarin zij wordt geplaatst

Toelichting

Algemeen

Doel

De Friese energiepremie heeft als doel particuliere woningbezitters aan te zetten tot het treffen van een pakket van energiebesparende maatregelen om daarmee hun woning energiezuiniger en comfortabeler te maken. Tevens streven we met de regeling de activiteiten van lokale installateurs en aannemers aan te jagen. Een nevendoelstelling van de regeling is om particuliere woningbezitters aan te moedigen in collectief verband maatregelen te treffen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld energiecoöperaties of samenwerkingsverbanden van particulieren hun voordeel doen.

Wie kan aanvragen?

Een aanvraag kan worden ingediend door natuurlijke personen, zij moeten eigenaar zijn van de woning waar de maatregelen worden gerealiseerd en waarvoor subsidie wordt gevraagd. Het moet gaan om een bestaande woning in de provincie Fryslân die tenminste één jaar voor het indienen van de aanvraag om subsidie is opgeleverd. De woning moet het hoofdverblijf van de aanvrager zijn. Dit betekent dat bijvoorbeeld voor het treffen van maatregelen bij recreatiewoningen geen subsidie kan worden gevraagd. Een aanvraag kan ook worden ingediend door een collectief van natuurlijke personen. Een aantal woningeigenaren kan dus gezamenlijk een aanvraag doen. Gezamenlijk betekent niet dat ze gezamenlijk één aanvraag indienen. Iedere deelnemer aan een collectief dient apart een aanvraag in, maar geeft daarbij aan dat zijn aanvraag onderdeel uitmaakt van een collectief van aanvragers. Door als collectief op te treden kan een extra subsidie per woning worden verstrekt indien meer dan twee maatregelen per woning die deel uitmaakt van het collectief worden getroffen.

Ook een Vereniging van Eigenaren (VVE) kan een aanvraag indienen. Als eis geldt dan dat er een positief besluit van de VVE bij de aanvraag moet worden gevoegd. De aanvraag moet betrekking hebben de uitvoering van ten minste twee dezelfde energiebesparende maatregelen voor ten minste drie woningen.

Offerte of opdrachtverlening

Bij de aanvraag moet een offerte of een opdrachtverlening worden gevoegd. Deze moet ondertekend zijn door degene die de subsidie aanvraagt en de uitvoerder van de werkzaamheden. De opdrachtverlening mag op het moment dat de aanvraag wordt ingediend niet ouder zijn dan twee maanden. In de opdrachtverlening staat in ieder geval welke maatregelen in de woning zullen worden getroffen en op welk moment met de werkzaamheden zal worden gestart. Uit het document of bijbehorende bijlagen moet duidelijk blijken dat de uit te voeren werkzaamheden voldoen aan de gestelde kwaliteits- en kwantiteitseisen uit de regeling.

De startdatum van de werkzaamheden mag nooit eerder zijn dan de datum waarop de aanvraag wordt ingediend. Wanneer al met de werkzaamheden is gestart voordat de subsidie is aangevraagd wordt de subsidie geweigerd.

Maximaal subsidie voor vier maatregelen

Per woning kan voor maximaal vier maatregelen subsidie worden verstrekt. Een aanvraag kan zowel voor één maatregel als voor meerder maatregelen worden ingediend. Voor de berekening van de subsidie wordt steeds gekeken naar het aantal maatregelen dat in de woning is getroffen. Wanneer een aanvraag wordt ingediend voor het treffen van één maatregel en een half jaar later opnieuw een aanvraag voor het treffen van een andere maatregel dan geldt deze laatste als tweede maatregel en kan totaal maximaal €800,= subsidie worden verstrekt.

Het maximum van vier maatregelen per woning geldt ook indien eerder al op basis van de regeling Friese energiepremie 2013-2015 subsidie is verstrekt voor minder dan vier maatregelen. Als op basis van die regeling al voor vier maatregelen subsidie is verstrekt, dan wordt op basis van de regeling Friese energiepremie 2016 niet nogmaals subsidie verstrekt. Is op basis van de oude regeling voor minder dan vier maatregelen subsidie verstrekt dan kan op basis van de nieuwe regeling subsidie worden verstrekt tot in totaal voor vier maatregelen per woning.

Bewijs van uitvoering

De subsidie wordt meteen vastgesteld. De aanvrager hoeft geen gereedmelding meer in te dienen, zoals onder de oude regeling nog wel vereist was. Wel geldt de verplichting dat de activiteit binnen negen maanden na subsidieverlening moet zijn gerealiseerd en de subsidieontvanger moet dit, als dat wordt gevraagd, ook kunnen aantonen. Het is dus nodig dat bewijs wordt bewaard dat de maatregelen waarvoor subsidie is verkregen ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd en dat dit ook binnen negen maanden nadat de subsidie is verkregen is gebeurd. Bewijsmiddelen kunnen bijvoorbeeld zijn: facturen van het uitgevoerde werk of foto’s of filmpje van de uitgevoerde werkzaamheden.

Alhoewel woningeigenaren vaak de vraag stellen of PV-panelen ten behoeve van opwekken elektriciteit ook subsidiabel zijn, is dit niet het geval. Een investering in PV-panelen is dermate lucratief , dat een stimulerende subsidie niet nodig is.

Juridisch kader

De regels van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013 zijn op deze subsidieregeling van toepassing. Onderwerpen die geregeld zijn in de Awb of in de ASV 2013 worden niet herhaald in de regeling.

Artikelsgewijs

Artikel 7.3.5 Subsidiabel activiteiten

Het oorspronkelijke artikel rond HR glas suggereerde dat het verplicht is tegelijkertijd de kozijnen te vervangen. De tekst is daarom redactioneel gewijzigd. Het is optioneel om de kozijnen te vervangen. Wanneer de kozijnen worden vervangen, mag deze oppervlakte meegerekend worden om aan de criteria te voldoen (zie tabel A). Houten en kunststof kozijnen voldoen kwalitatief aan de eisen, kozijnen van andere materialen dienen te voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen.

Artikel 7.3.7 Toetsingscriteria

Algemeen

De in de eerdere versie van de Regeling als eis genoemde certificaten zijn vervallen, in verband met het feit dat deze certificaten niet meer geldig zijn/worden toegepast in Nederland.

Onderdeel d en bijbehorende tabel A

De kwantiteitseisen zijn minimumeisen. Bij een aanvraag collectieve maatregelen gelden de kwantiteitseisen vanzelfsprekend per aanvraag en kunnen de eisen per aanvraag daarom betrekking hebben op een verschillend woningtype. Bijvoorbeeld: Zes bewoners dienen ieder een aanvraag collectieve maatregelen in voor dakisolatie, vloerisolatie en HR glas. Twee bewoners bezitten een rij-hoekwoning, één bewoner een rij-tussenwoning, twee bewoners bezitten een twee-onder-één-kap woning en één bewoner bezit een vrijstaande woning. Hierdoor zullen de oppervlakten voor de te treffen maatregelen per aanvraag verschillend kunnen zijn.

De minimale oppervlaktes voor HR glas zijn naar beneden bijgesteld. In de praktijk is gebleken dat deze oppervlakten niet in overeenstemming zijn met de werkelijke omvang van glaspartijen in woningen. Via de aangepaste vierkante meters streven we naar een toename van het installeren van HR glas.

Artikel 7.3.8 Subsidiabele kosten

Nagegaan wordt of de kosten en tarieven in de onderliggende offertes of opdrachtverlening redelijk zijn en in verhouding staan tot de werkzaamheden. De aanvrager moet de offerte, die met de aanvraag word meegestuurd, vooraf ondertekenen! Dit biedt de subsidieverstrekker een grotere zekerheid dat het werk ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Artikel 7.3.9 Hoogte van de subsidie

Dit artikel is redactioneel gewijzigd. Bedoeld is te verduidelijken dat men meerdere opeenvolgende aanvragen kan doen. Bijvoorbeeld een eerste voor spouwmuursiolatie en een half jaar later voor HR glas. Men ontvangt na de eerste aanvraag € 350 en voor de tweede aanvraag maximaal € 450 (samen maximaal € 800).

Artikel 7.3.11: Prestatieverantwoording en vaststelling

Dit artikel is nieuw toegevoegd. Tot op heden moest de aanvrager eerst subsidie aanvragen, daarna de werkzaamheden uitvoeren en dit melden. Daarna werd de subsidie formeel vastgesteld en het subsidiebedrag uitgekeerd. De nieuwe werkwijze is een aanzienlijke versimpeling voor de aanvrager: na het aanvragen van de subsidie wordt deze inhoudelijk beoordeeld, waarna de subsidie direct wordt vastgesteld en het bedrag uitgekeerd. Ambtshalve kan getoetst worden of de uitgevoerde werkzaamheden voldoen aan de voorwaarden van de regeling. Deze toetsing zal dan plaatsvinden via steekproefsgewijze controle. De subsidie-aanvrager moet dit kunnen aantonen. Bewijsmiddelen kunnen bijvoorbeeld zijn: facturen van het uitgevoerde werk of foto’s of filmpje van de uitgevoerde werkzaamheden.

Naar boven